kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Aktüel Pazar
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hız yapan sürücüye uydudan fren
Tehlike anında fren yapıyor

Hız yapan sürücüye uydudan fren

Biri Bizi Gözetliyor isimli yarışmadan esinlenen İngiltere Ulaştırma Bakanlığı geliştirdiği yeni sistemle hız yapan sürücüleri uydudan tespit edecek ve yine uydudan gönderilen sinyaller sayesinde aracın durmasını sağlayacak

Her yıl dünyada onbinlerce kişi aşırı hızdan hayatını kaybediyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün de en önemli gündem maddesi olarak belirlemesinden sonra, hükümetler ve otomotiv sektörünün oyuncuları güvenlik için her gün yeni projeler geliştiriyor. Bu projelerden biri de İngiltere Ulaştırma Bakanlığı tarafından geliştirildi. İngiliz Sun Gazetesi'nin haberine göre, İngiltere'de trafiğe çıkan 36 milyon sürücü artık izlenecek. Tüm dünyada büyük merak uyandıran yarışma programı Biri Bizi Gözetliyor'dan etkilenen İngiliz yetkililer, bundan böyle trafik kurallarına uymayan, hız yapan sürücüleri uydu üzerinden tespit edecek. Peki bu nasıl yapılacak?

Askeri teknoloji kullanılıyor
Otomobillere yerleştirilecek elektronik beyin sayesinde trafik kurallarına uymayan sürücüler uydu aracılığı ile belirlenecek ve anında müdahale edilecek. Sistem hız limitlerini aşmış bir otomobilin beynine uydudan sinyal gönderecek ve aracın durmasını sağlayacak. Yani sürücüler İngiltere'de artık birileri tarafından gözetlenecek ve kuralları ihlal ettikleri taktirde gerekli yaptırımlarla karşılaşacak. Bakanlık yetkilileri, her aracın motor kapağı altına yerleştirilecek elektronik beyinlerin önceden belirlenmiş hız ve yol haritalarına göre programlanacağını söylüyor. Programlamanın ardından trafiğe çıkan araç hız limitlerine uymadığı taktirde uydu, gönderdiği sinyallerle aracı otomatikman durduracak. Otomotiv şirketleri akıllı araçlar için birbiriyle yarışırken, ABD'li bilimadamları Irak Savaşı'nda kullanılan bazı sistemlerin otomotiv sektörüne de uyarlanabileceğini belirtiyor. Bilimadamları Global Positioning System'e (GPS) benzer bir uydu sisteminin füzelerde kullanıldığını, bu sistemin araçlara uyarlandığı zaman artık otomobilin virajları kendi kendine alabileceğini, trafik durumuna göre hızını ayarlayabileceğini tehlike anında sürücünün yerine karar vererek riski azaltabileceğini vurguluyor. General Motors Üretim ve Geliştirme departmanı sözcüsü Alan Gagney, kullanılacak askeri teknoloji ile sürücünün yol ve hava durumunu aracın elektronik beynine gelen sinyallerle bilgisayara aktarması sonucu öğrenebiliceğini kaydetti.
DİĞER BİLGİ VE YAŞAM HABERLERİ
 İtalyanlar'ın Yeni Idea'li
 Alfa Romeo Standında Şenlik
 Citroen, C4'le Farklı Bir Çizgi Yakaladı
 Octavia'nın Yüzü Yenilendi
 60 Yeni Model Sergilenecek
 4x4 Sportage'le Araziye Çıkacak
 Kimler Katılıyor?
 Avrupalı Tüketici Mini Seviyor
 Laptop Piliyle Giden Otomobil Ürettiler
 Bmw, Yenilenen M5'le F1 Keyfi Yaşatacak
 Mini Sevenler İçin Copen Markası Doğdu
 Discovery 3, Daha Güçlü Motora Sahip
 Sonata Ab'li Tüketiciler İçin Yeniden Yaratıldı
 Megane Ailesi Tam Kadro Gövde Gösterisi Yapacak
Yurtdışına gitti bir daha dönmedi
Çocuk pornosu suçlamasıyla 2 yıl tutuklu kalan tahliye olur olmaz da...
'Çocuk hata yapıyor ceza veremiyoruz'
Bakan Güldal Akşit'e göre yurtlarda çocukların sorumluluğunu üstlenen...
IMKB
E: 23,177 D:% 0.19
DOLAR
S: 1,444,000 D:% -0.41
EURO
S: 1,882,000 D:% -0.21
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu