|
 |
|
 |
  |
|
Kanserli çocuklar için gönüllü anneler aranıyor
Cerrahpaşa'daki kanserli çocuklar, Kanserli Çocuklara Umut Vakfı'nca yaptırılan oyun odalarında moral topluyor. Minik kanser hastalarının en büyük destekçisi olan vakfın, maddi yardımların yanı sıra, çocuklarla ilgilenecek gönüllü annelere de ihtiyacı var.
KANSERLİ Çocuklara Umut Vakfı, Cerrahpaşa'daki kanserli çocuklarla haftanın birkaç günü de olsa ilgilenebilecek gönüllülere çağrıda bulunuyor. Kimi hastalık nedeniyle çocuğunu kaybetmiş, kimi işkadını anneler tarafından ihtiyaçları karşılanan kanserli çocuklar, iyileşmelerine yardımcı olacak yeni gönüllüleri bekliyor. Birkaç yıl öncesine kadar karanlık hasta odalarından oluşan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Onkoloji servisi, bugün tam bir çocuk oteli gibi. Kanserli Çocuklara Umut Vakfı'nca yenilenen serviste, inşaat sürüyor. Amaç, bölümü büyüterek tedavi edilebilecek hasta çocuk sayısını artırabilmek. Uzun süreli, maliyetli ve son derece zahmetli bir tedavi sürecinin ardından iyileşebilme umudu taşıyan bu çocukların tek moral kaynağı ise vakfın verdiği psikolojik destek. Vakıfta çalışanların çoğu doktor, diğer bölümünü ise çocuklarını bu hastalık nedeniyle kaybetmiş aileler oluşturuyor. Herkes tedavi sürecinde çocukların oyun oynamasını ve daha az sorunlu bir yaşam sürmelerini sağlamak istiyor. Bunun için çocukların oyun oynarken hastalıkla savaşmaları sağlanıyor.
OYUN ONLAR İÇİN EN İYİ İLAÇ OYUN odasında vakfın görevlisi olarak bulunan Psikolog Cenk Erdem, bu minik hasta bedenlere hastalığı kabullenmelerini ve bu süreçte eğlenmelerini sağlıyor. Kendisini 'showman psikolog' olarak tanımlıyor. Çünkü kimi zaman palyaço, kimi zaman korsan olarak çocukların arasında dolaşıyor. Yaptırdığı resimlerle onların iç dünyasına girerken hastalık döneminde hayata katılmalarına yardımcı oluyor. Gönüllü anne olmak isteyenlere de bir çağrıda bulunan Cenk Erdem, "Bu hastalık son derece zor ve zahmetli. Herkesin yardımına ihtiyacımız var. Burada bir tek çocukla düzenli olarak ilgilenebilecek dost bir ele, oyuncak yardımıyla bile bu çocukları sevindirecek desteklere açığız" diyor.
MÜZİK VE RESİM ÇOK ÖNEMLİ KANSERLİ çocukların yüzde 80'inin uzun bir tedavi sürecinin ardından iyileştiğini anlatan Kanserli Çocuklara Umut Vakfı Başkanı Prof. Dr. İnci Yıldız, aynı zamanda Cerrahpaşa'da Hematoloji ve Onkoloji Bilim Dalı Başkanlığı'nı yürütüyor. Tedavi ettiği çocuk hastaların, gönüllü anneliğini de yapıyor. Vizite ve muayene saatleri dışında soluğu oyun odasında alıyor. Onlarla birlikte resim yapıyor, yap boz oyunlarına katılıyor. Bu şekilde çocukların tedavi süreçlerinin daha kolaylaştığını anlatan Prof. Dr. Yıldız, "Müzik ve resim öğretmenleri arıyoruz. Onları yönlendirerek, çektikleri acıları azaltacak eğitmenlere çağrıda bulunuyoruz. Maddi imkanı olanlar ilaç almalarını sağlayabilir, ancak manevi destek vermek isteyenler de haftanın belirli günleri gönüllü annelik yaparak bu çocukların ailelerine destek verebilir" diye konuşuyor.
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|