Kazgan, yaptığı açıklamada, kentte özellikle kış mevsiminde ortaya çıkan hava kirliliğinin kullanılan yakıtın kalitesizliğinden ve kentin coğrafik yapısından kaynaklandığını söyledi.
Dağların arasında bulunan kentte oluşan kirliliğin, çıkış yeri bulamadığı için şehrin üzerine çöktüğünü anlatan Kazgan, yakıtın değiştirilerek doğal gaz kullanımına başlanmasıyla bu kirliliğin önüne geçilebileceğini ifade etti.
Kazgan, kentin kurtuluşunun doğal gazda olduğunu bildirerek, "İstasyonumuzdaki verilere göre, hava kirliliği özellikle sabah saat 05.00 ile 06.00 arasında yükselmekte. Genel ortalama olarak sabah kükürtdioksit oranı 101, partiküler oranı 150'dir. Bu, solunum sıkıntısı çeken hastaları, çocukları ve yaşlıları etkileyecek bir oran. Hava kirliliği bundan sonraki saatlerde normal olsa da akşam saatlerinde kirlilik oranı yine maksimum seviyeye ulaşmaktadır" dedi.
İl Sağlık Müdürü Harun Aşan ise kentte kış şartlarının çetin geçtiğine değinerek, vatandaşların kullandığı odun, tezek ve kalitesi düşük kömürlerin hava kirliliğine neden olduğunu dile getirdi.
Her yıl kış mevsiminde aynı durumla karşılaştıklarını anlatan Aşan, "Kışın, özellikle göğüs hastalıkları polikliniklerimizde, solunum yolu rahatsızlığı ile başvuran hasta sayısının yaz dönemine göre dört kat arttığını görüyoruz. Bu da hava kirliliğinden kaynaklanmaktadır" diye konuştu.
Hakkari Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esin Sonkaya da özellikle kış mevsiminde hasta sayısında büyük artış yaşandığına işaret ederek, nefes darlığı ve benzeri rahatsızlığı bulunan vatandaşların, kirlilik oranının yüksek olduğu saatlerde dışarı çıkmaları durumunda mutlaka koruyucu maske kullanmaları gerektiğini söyledi.