Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Yaz ortasında festival düzenlemek!..

ASPENDOS Opera ve Bodrum Bale Festivalleri sadece Kültür Sanat değil, ülke tanıtımı açısından önemli etkinlikler.. Turizm mevsiminde organize edilmeleri, dünya insanlarına ülkemizi sunma fırsatı sağlıyor. Tarihsel dekorlar içinde yapılmaları ayrı bir hava, ayrı bir özellik veriyor.
Ne var ki, yaz ortasında festival, hele uluslararası festival yapmanın güçlükleri var.
Çünkü bütün opera ve baleler de o aylarda tatildeler.. Bir önemli dünya opera ve balesini tatilden ayırıp, Türkiye'ye getirmenin bedeli çok ama çok yüksek.. Bu yüzden, ya turneye çıkanlardan seçim yapmak zorunda kalıyorsunuz, ya da nerdeyse amatör guruplara razı oluyorsunuz..
Bu da kalitenin fevkalade düşmesine sebep oluyor.
Şimdi Bodrum'da tam da bu durumu yaşadık. Almanya ve Amerika'dan gelen guruplar, kelimenin tam anlamıyla felaketti.. Rusya'dan gelen gurup harikalar yaratırken..
Bu on para etmez Alman ve Amerikalıların yerini, bizim genç balelerimiz rahatlıkla alırlardı. Almalıydılar da.. Samsun Balesi'nin Mevlanası olağanüstüydü mesela.. Peki Ankara Balesi nerdeydi?. Antalya?.. Mersin?..
Geçen sene Bodrum'u sallayan Zorba, geçen kış Ankara'da sahnelenmişti. Bodrum'a bu yıl da onlar gelemez miydi?. İzmir'in o muhteşem Kuğu Gölü nerdeydi?. O
aptal Carmen, o şaşkın Rock'n Roll yerine, Mersin Balesi'nin Harem'ini bir kez daha dünya turistlerine açmak çok daha cazip, çok daha akılcı değil miydi?.
Kendi gençlerimizi Bodrum'a getirmek, onları hem onore etmek, hem de bir tatil ödülü vermek olmaz mıydı?.
Şimdi Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, bu yazın acı deneylerinden ders almalı..
Gelecek yılın festivalleri için kollar şimdiden sıvanmalı.. Anlaşmalar yapılmalı, sponsorlar bulunmalı ve Aspendos da, Bodrum da adlarına layık düzeye getirilmeli..
Yurt dışından sadece getirmeye değer gurupları konuk edip, ağırlığı Türk Opera ve Baleleri'ne vermeliyiz. Aspendos programına, ille de tüm opera değil, Opera Konserleri koymalıyız. Hem daha ucuz olur, hem de daha cazip..
Bodrum programına da, ünlü bale sahnelerinden oluşan karma programlar alınabilir. Dünyaca ünlü bir baleyi getirmeye gücünüz yetmez, ama tek başına bir dansçıyı davet edebilirsiniz. Yanını doldurarak..
Hata her zaman yapılabilir.. Mesele ders almak.. Mesele hataları tekrarlamamak..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA