Türkiye Futbol Federasyonu kongresinde Yıldırım Demirören bir kez daha başkan seçildi. Bu ikinci döneminde Demirören neler yapmalı? Bir futbol adamı olarak neler önerirsiniz?
Yıldırım Demirören birinci döneminden dersler almalı. İlk döneminde yaptığı doğrular gibi yanlışlar da var. Ve bunların ne olduğunu en iyi kendisi biliyor. Temelde yabancı sayısının artmasına karşıyım. Bunun Türk futboluna getirdiği zararları önümüzdeki yıllarda çok net bir şekilde hissedeceğiz. Ayrıca bu dönemde yapması gereken en önemli iş, kulüplerin mali tablosunu çok sıkı, tavizsiz ve acımasız olarak denetlemek olmalıdır. Bir yapının ekonomisi bozuksa hiçbir şeyinin düzgün olma şansı yoktur.
Bu arada Profesyonel Futbolcular Derneği'ni kutluyorum. Futbolcuların maddi haklarını normal mahkemelerden değil de TFF bünyesindeki Uyuşmazlık Çözüm Kurulu'ndan almaları çok başarılı bir girişim.
Yıldırım Demirören federasyonu profesyonel hakemlikle doğru bir hamle yaptı. Hatta ekonomik şartların özellikle Süper Lig'de görev yapan hakemler için daha da iyileştirilmesi lazım.
Sabri'ye yapılan zammı eleştirmek komik kaçıyor
Sezonu iki kupayla kapatan Galatasaray, transferde yaptığı hamlelerle taraftarını kızdırdı. Göreve yeni gelen sarı-kırmızılı yönetimin, transfer politikasını nasıl yorumluyorsunuz?
Galatasaray kesinlikle doğru strateji uyguluyor. Ekonomik tablosu çok bozuk olan Galatasaray diğer takımlar gibi artık har vurup harman savurmanın kimseye faydası olmadığını görmek zorunda.
Galatasaray'ın kadrosu bir iki takviyeyle Süper Lig için zaten yeterli. Ama büyük masraflar yapılıp oyuncu almanın inanın bana Galatasaray'a hiçbir faydası yok. Bunu geçmiş yıllarda da gördük.
Cüneyt Tanman'a hem insan olarak hem de futbol adamı olarak çok güveniyorum. Belki 30 yıldır tanırım. Onun olması Galatasaray için çok büyük avantaj. Ayrıca Sabri Sarıoğlu'nun aldığı zammı eleştirmek de komedi gibi bir şey. Geçmiş yönetim Eboue'yi aldı da ne oldu? Kadro dışı bıraktılar, oynamayan Eboue'ye yılda 2 milyon Euro ödemek zorunda kaldılar. Sabri'nin futbolunu eleştirebilirsiniz ama iyi niyetini, Galatasaray sadakatini ve fedakarlığını asla!
Galatasaray taraftarına bazen kızıyorum. Yapılan birçok savurganlığı göz ardı edip de Sabri'nin aldığı zamma göz dikmenin ne insani ne de ekonomik olarak bir manası var.
Büyük transfer yapmak başarı anlamına gelmez
Devre arasında sessiz kalıp, transfer yapmayan Fenerbahçe, yaz sezonunda bombaları bir bir patlatıyor. Fenerbahçe'nin yüksek maliyetle yaptığı transferler için ne düşünüyorsunuz?
Fenerbahçe taraftarının gazını almak için böylesine spektaküler hamleler yapmak zorundaydı. Başka türlü Aziz Yıldırım'la ilgili tartışmalar kesilmezdi. Şimdi tüm Fenerbahçe camiası yapılacak ya da yapılmış çarpıcı transferlerle ilgileniyor. Ama bu paranın kaynağı nereden geliyor? Fenerbahçe borçlanacak mı yoksa Fenerbahçe'ye gönül vermiş güçlü iş adamlarının katkılarıyla mı bu transferler gerçekleşecek? Ama büyük transfer demek başarı demek değildir. Bunu da en iyi Fenerbahçelilerin bilmesi gerek.
Yıldızlarını satarsa sıradan bir takım olur
Beşiktaş'ta Demba Ba'ya yüksek teklifler geliyor. Ayrıca Atınç, Sosa, Ersan ve Gökhan'a da teklifler var. Beşiktaş'ın kadrosuna bu kadar çok teklif gelmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Beşikta ş için sıkıntılı günler başlıyor. Şenol Güneş transferi doğru olsa da özellikle Gökhan Töre gibi, Demba Ba gibi bazı oyuncuların gidişi takımı sıradanlaştırır. Beşiktaş'ta ciddi anlamda bir ekonomik bunalım var. Sattıkları ve sıradanlaştıkları an yönetimi çok daha büyük problemler bekleyebilir.
Demba Ba ikinci yarı tatile çıktı
Beşiktaş Teknik Direktörü Şenol Güneş, "Demba Ba gidebilir. Yerine Mustafa Pektemek, Cenk Tosun ve Ömer Şişmanoğlu gibi isimler var" dedi. Bu açıklamayı nasıl değerlendirmek gerekiyor?
Demba Ba'nın yerini diğer 3 oyuncunun doldurabileceğini düşünmüyorum. Doldursalar zaten doldururlardı. Haa, Demba Ba çok mu iyi oynadı? Hayır. Çok iyi oynadığı maçlar da var ama ligin ikinci yarısında yattığı, tatile çıktığı çok maç var.
Trabzon için kötü günler başlıyor
Trabzonspor'da sular durulmuyor. TFF kongresi sonrası istifalar arka arkaya gelince Başkan İbrahim Hacıosmanoğlu seçim kararı aldı. Trabzonspor için bir kan değişimi zamanı gelmiş miydi?
Ne kan değişimi, zaten yasa gereği seçimi yapmak zorundasın. Trabzon için asıl kötü günler bundan sonra başlıyor. Delice transferler yaptılar. Kaynağı belli olmayan milyonlarca parayı sokağa döktüler. Görünen o ki muhtemelen yönetim değişecek ama ağır bir mali tablo Trabzonspor'u yıllarca takip edecek.