Türkiye'nin girişim ekosistemi ikinci çeyrek ve yarı yıl yatırımlarıyla ilgili istatistikler, 11 Temmuz'da İTÜ ARI Teknokent 4'te startups.watch tarafından düzenlenen etkinlikle açıklandı. Dolar kurundaki hareketlilikten dolayı hem dolar hem Türk Lirası olarak aktarılan istatistiklerde 2017'nin ilk yarısında Türkiye'deki 63 girişime 133 milyon Türk Lirası yatırım yapıldığı belirtildi.
Bu aynı zamanda girişim ekosisteminin geçirdiği en iyi yarı yıl anlamına geliyor. İkinci çeyrek verilerine bakıldığında 36.2 milyon dolarlık yatırımla dolar bazında tüm zamanların en iyi 3'üncü yatırımı yapıldı. Etkinlikte en çok yatırım alan girişimlerden dördü yatırımcısıyla beraber sektörü değerlendirdi.
İkinci çeyrek itibariyle Türkiye Polonya'ya karşı, Doğu Avrupa'da girişimlere en çok yatırım yapılan ülke olma özelliğini kaptırdı. Polonya özellikle yatırımcılara sunduğu fırsatlarla Doğu Avrupa'nın yükselen yıldızı oldu. Türkiye 36.2 milyon dolarlık yatırımla Avrupa'daki 36 ülke arasında 18. sırada yer bulurken, kişi başına düşen yatırımlar dikkate alındığında 27'nci sırada yer aldı. Yani kişi başına yapılan yatırım tarafından bakıldığında arayı kapatmak için daha hızlı büyüme rakamları elde etmek şart. İsveç ve Avusturya gibi ülkelerin çok düşük nüfuslarına rağmen bu ülkelerde sırasıyla 515 ve 254 milyon dolarlık yatırım yapılması dikkat çekti. Girişim ekosistemine yatırım yapan ülkelerin hızla büyüdüğüne bakılacak olursa, Türkiye'de devletin ve özel şirketlerin girişim sermayesi yatırımlarını hızla artırması şart.
YAPAY ZEKÂ VE EĞİTİM ÖNEMLİ
TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik etkinlikte yaptığı konuşmada yapay zekâ ve eğitime dikkat çekti. Bilecik, yapay zekânın çok hızlı bir şekilde gündeme girdiğini ve bu konuda girişimcilere ve yatırımcılara çok büyük iş düştüğünü belirterek eğitim konusunda çok büyük adımlar atılması gerektiğinin altını çizdi.
4 FARKLI GİRİŞİM SAHNEDE
İkinci çeyrek en çok yatırım alanlar arasında Tapu.com girişiminin kurucusu Emre Erşahin ve yatırım yapan Doğu Avrupa girişim fonu Earlybird'in kurucusu Cem Sertoğlu soruları yanıtladı. Yine bir diğer dikkat çeken yatırımlarından Logiwa'nın kurucusu Çağdaş Yıldız ve Revo Capital'den Bora Yılmaz girişimin hikayesini paylaştı. Taglette girişiminin kurucusu Mehmet İmrak da Keiretsu Forum Türkiye'den Tunç Özgül yatırımın hikayesini katılımcılara anlattı. Yine bioteknoloji girişimi RS Research kurucusu Rana Sanyal ve ACT Venture Partners Gökhan Güner yatırımla ilgili bilgi verdi.
BAŞARILI ÖRNEKLERİN SAYISI ARTMALI
Türkiye'nin nüfusuna oranla potansiyelinin daha yüksek olması gerektiğine dikkat çeken Startups. watch kurucu ortağı İhsan Elgin yaptığı açıklamada şu konulara dikkat çekti:
"Türk Lirası olarak en iyi ilk yarı yılını geçirmemiz önemli fakat yabancı yatırımcıyı çekmek için dolar olarak da yatırım miktarını çok yukarılara çekmeliyiz. Bunun için lokal düşünen değil global düşünen, çözümünü başka ülkelerdeki müşterilere de ulaştırmaya çalışan girişimcilere ihtiyacımız var. Her sene bir ya da iki girişim, yatırım ortamının yukarılara çıkmasını sağlamış. Bu sayının artması lazım. Bize daha çok İyzico ve Evtiko gibi örnekler lazım."
GİRİŞİMCİYE İKİ KATI YATIRIM FONU DESTEĞİ
BiTaksi ve Getir girişimleriyle dikkat çeken Nazım Salur, eğer yatırımcı olsaydı ne yapardı diye sorulduğunda: "Girişimci ihtiyacı olan rakamı istemeyi başaramıyor. Sonra ekstra yatırım bulmak için daha fazla çaba harcıyor. Ben eğer başarılı bir sonuç elde edersem yatırım fonu oluşturmak boynumun borcu olsun. O zaman girişimci ne kadar yatırım isterse iki katını veririm. Küçük rakamlarlarla çok sayıda girişime yatırım yapmak yerine, daha az sayıda girişime daha büyük miktarda yatırım yapmayı tercih ederim" şeklinde konuştu.
Türkiye'de 80'e yakın girişime farklı ortaklıklarla yatırım yapan Aslanoba Capital'in kurucusu Hasan Aslanoba da geleneksel yöntemlerle iş yapanların girişim ekosisteminin dinamiklerini anlamakta zorlandıklarını belirterek yapılan yatırımlarda başarı oranından memnun olduklarını ve iyi girişimlere imza attıklarını söyledi.
DİJİTAL PLATFORM POLTİO, 1 MİLYON TL'LİK YATIRIM ALDI
Türkiye'nin en çok oy kullanılan sosyal anket platformu poltio.com, aldığı 1 milyon TL'lik yatırımla yurt dışına açılma kararı aldı. Güncel konularda kullanıcılara 'toplumun nabzını' tutma yeteneği veren ve 2014'te kurulan Poltio'da bugüne kadar 110 binin üzerinde soru soruldu ve 150 milyonun üzerinde oy kullanıldı. Teliasonera Eurasia eski CFO'su Tolga Köktürk'ün ve Karakaya Group yönetiminin melek yatırım sağladığı Poltio, StartersHub'ın liderlik ettiği yeni yatırım turunda MV Holding CEO'su Ebru Dorman, Gedik Yatırım Yönetim Kurulu Üyesi Onur Topaç, Avrupa Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Balcı, Avrupa Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Mert Balcı ve Misli.com Genel Müdürü Barış Tekin, Girişim Türk'ten, toplam 1 milyon TL'lik yatırım aldı. Girişimlere değerler yaratan Garanti Bankası'nın girişim hızlandırma programı GarantiPartners üyesi ve Startupbootcamp Istanbul hızlandırma programı mezunu Poltio, büyümesine katkı sağladı.
İKİNCİ ÇEYREKTE YATIRIM ALAN GİRİŞİMLER
Türkiye'de ikinci çeyrekte yatırım alan şirketler açıklandı. 2017 ikinci çeyreğinde yatırım alan girişimler olarak açıklandı. Bazı girişimler birden fazla yatırım almayı başardı. 2017 ikinci çeyreğinde yatırım alan girişimler şöyle: ACLteslim, Botanalytics, Buy Buddy, Dolap, E Sport Akademi, Ekmob, Evtiko, Eyedius, Glokolens, iyzico, kimola, KolayOto, Letz, Logiwa, LOKI, manibux, UrbanStats, ModaCruz, NKolayOfis, oBilet, Olev, OnLock, Ottoo, paym.es, Poltio, PratiXRM, Ringpara, RS Research, Scotty, Servo Kiosk, Spirohome, Stardust Project, Taglette, tagpay, tapu.com, Thread in Motion, UltraWorks ve Yolo.