Bugün sadece dizüstü bilgisayarlarda değil, akıllı telefonlarda bile 8 çekirdekli işlemciler kullanılıyor. Süper bilgisayarları en üst seviyede milyonlarca çekirdeğin bir araya geldiği dev performans canavarı olarak da yorumlayabiliriz. Hava durumu tahminlerinden genetik araştırmalara, akıllı şehirlerden sürücüsüz otomobil testlerine kadar dünyada süper bilgisayarların kullanımı giderek artıyor.
Artan veri tüketimine karşı veri merkezi yatırımları da yükselişe geçti. Türkiye'de veri merkezi yatırımlarında telekom ve finans sektörü başı çekerken, süper bilgisayar kullanımına da ilk olarak üniversiteler başladı. Dünyada bu yarışta 5 güçlü süper bilgisayardan ilk ikisi Çin'de bulunuyor.
KANSERE ÇARE ARIYOR
Binlerce bilgisayar çekirdeğini bir araya getirerek en detaylı veri sorgulamalarını bile saniyeler seviyesine çeken süper bilgisayarlar, doğru tahmini ve sonucu elde etmek için kullanılıyor. Veri merkezleri için iki yeni ürün ailesini Thinksystem ve Think Agile açıklayan Lenovo özel örnek proje olarak Barselona'daki süper bilgisayar merkezini gösterdi.
Genlerin kansere etkisini araştıran Barcelona Supercomputing Center'ın (Barselona Süper Bilgisayar Merkezi) kuruluşu 2005 yılına dayanıyor. Yeni güncellenen ve Lenovo ürünlerini kullanan veri merkezinde kansere neden olan genetik unsurlar araştırılıyor.
1 KATRİLYON İŞLEM
1 petaflop'un (Süper bilgisayarlarda işlem hızı 1 petaflop 1000 teraflop'a eşittir) 1 saniyede 1 katrilyon işlem yapma yeteneği anlamına geldiğini düşünecek olursanız, yüzbinlerce çekirdeğe sahip süper bilgisayarın ne anlama geldiğini anlamak biraz olsun kolaylaşır.
Barselona Süper Bilgisayar Merkezi
Süper bilgisayarlarda hız konusunda 10.6 milyon çekirdeğe sahip Çinli Sunway TaihuLight, 93 petaflop ile birinci ve yine Çinli 3.1 milyon çekirdeğe sahip Tianhe-2 ise 34 petaflop hızıyla ikinci sırada yer alıyor. İlk 5'te yer alan diğer 3 süper bilgisayar Titan, Sequoi ve Cori şeklinde sıralanıyor.
DEV ŞİRKETLER KULLANIYOR
Akıllı telefon, tablet ve dizüstü bilgisayarla işlerini çözmeye çalışan tüketici, şirketlerin çalışma alışkanlığını da değiştirdi. Artık veri merkezleri bile sorunları yazılımla çözmeye çalışıyor. IBM'in PC bölümünü 12 yıl önce satın alan Lenovo şimdi veri merkezlerini dönüşüme sokuyor. Thinksystem ve Think Agile 2 ailesi veri merkezi ürünüyle karşımıza çıkan Lenovo'nun, 7 veri merkezi Ar-Ge yatırımı var. 52 bin çalışanı aşan grubun elde ettiği ciro 43 milyar dolar seviyesinde. Şirket 5 adet küresel veri merkezi üretimi yapan yere sahip ve 160 ülkede satış organizasyonu bulunuyor. Aralarında Amazon ve CocaCola gibi müşterileri bulunan ve 50 çağrı merkezinden hizmet veren şirket, 20 milyonuncu X87 sunucuyu temmuz ayında kullanıma sunması bekleniyor.
MİNİ İŞ İSTASYONU 6 EKRANI YÖNETİYOR
Önceleri iş istasyonları (Workstation) sevimsiz, büyük ve ağır cihazlardı. Şimdi daha hafif ve kolay taşınabilir hale geldiler. ThinkStation P320 Tiny, Intel Core işlemcilerin kullanıldığı küçük bir istasyonu 6 farklı ekrana bağlanıp yönetebiliyor. Güncel Intel işlemci ve NVIDIA Quadro grafik kartıyla sunulan ürün, eğitim ve sağlık projeleriyle girişimcilerin rüyası olmayı hedefliyor. Ürünün kolay kurulumu, profesyonel uygulamalar için gerekli performansı sağlayan yapısı ve ISV sertifikası için gereken gücü veren NVIDIA Quadro Graphics'e dayanan temeliyle güvenilir bir iş istasyonu olması hedefleniyor.
QUANTUM BİLGİSAYARA KADAR SÜPER ÇEKİRDEK
Çok çekirdekli süper bilgisayarlar belkide elektronik soketlerin son örneği olabilir. Önümüzdeki 10 yılda Quantum bilgisayarlar daha yüksek işlem yapma kapasitesine daha az enerji tüketerek ve daha az yer kaplayarak ulaşacak. Bu yüzden Google ve Microsoft gibi devler bu alana büyük yatırımlar yapıyor. Yakın gelecekte tüketici ürününden çok kurumsal amaçlı olarak kullanıldığını göreceğiz.
GOOGLE E-POSTALARI ARTIK OKUMAYACAK
Google, geçtiğimiz ay reklam gelirini İrlanda üzerinde faturaladığı gerekçesiyle 300 milyon TL cezaya çarptırılmıştı. Şimdi ise Avrupa Birliği arama motoruna rekabeti ihlal ettiği için 10 milyar TL (2.42 milyar euro) ceza kesti. Ücretsiz 1GB kullanılabilir depolama alanı sunarak 2014'te en popüler elektronik posta hizmeti olan Gmail, ilişkili reklam yerine farklı yerlerden topladığı verilerle hizmet verecek.