Silikon Vadisi sadece teknoloji devlerinin kampüslerinin olduğu bir yer değil, küresel girişimcilik arenasının en önemli cazibe merkezi.
Dünyadan pek çok girişimin hayali küresel internet devlerinden birine şirketini satmak ya da pek azının başarabileceği küresel devlerden biri olmak.
StartupsWatch rakamlarına göre Türkiye'den küresel arenaya ulaşmak isteyen 178 teknoloji girişimcisi var. Bu girişimlerin 124'ü ABD'de yer alıyor. Bu 124 girişimin önemli bölümü de teknoloji firmalarının ve girişimciliğin kalbinin attığı Silikon Vadisi'nde yer alıyor.
Şimdiye kadar en büyük yatırım anlaşmasını 173 milyon dolarlık değere ulaşan Eren Bali'nin kurucusu olduğu Udemy yapmıştı. Londra merkezli Mubi ve Qubit'in ardından yine Silikon Vadisi'nde Babür Özden'in liderlik yaptığı 43 milyon dolar yatırım alan Maana geliyor.
EN BÜYÜK YATIRIMCILAR
Startups Watch kurucusu ve data analizi uzmanı Serkan Ünsal girişimcilerin Silikon Vadisi'ni tercih etmesinin temel sebebinin işin kalbinin burada atması olduğunu söylüyor. Ünsal, "Silikon Vadisi son yıllarda Türk girişimciler için en cazip yerlerin başında geliyor, sebebi ise girişim ekonomisinin büyük çoğunluğunun burada dönmesi. Sadece Türkiye değil tüm diğer ülkelerden de girişimciler yatırımcının ve teknoloji medyasının en yoğun olduğu Silikon Vadisi'ne gidiyor.
"Boğulursak büyük denizde boğulalım" mantığıyla yapılan bu göçlerde Türkiye'den de başarılı girişimcilerin sayısı artıyor.
Udemy, Maana, Striim gibi şirketler en başarılı örneklerimiz. Girişimcilerin ikinci tercihi ise İngiltere olarak öne çıkıyor. Bunda da en büyük etkenlerden biri Ankara Antlaşması olarak öne çıkıyor."
HERKES BURADA
Silikon Vadisi; kuluçka, inovasyon ve hızlandırma merkezleri, girişim sermayesi şirketlerinin en büyük temsilcilerinin bulunduğu yer. Aslında üniversiteler, insan kalitesi ve genel girişimci iklimi yüzünden maliyeti en yüksek bölge olsa da pek çok girişimci burada olmayı tercih ediyor.
Türkiye'den bir girişimin Silikon Vadisi'ne giriş en düşük maliyet ve birikimle başvurabileceği ODTÜ Teknopark'ın T-JUMP ve İTÜ Arı Teknokent'in İTÜ GATE gibi organizasyonları var. Bunlar dışında kurumlar da zaman zaman Silikon Vadisi merkezli özel organizasyonlar düzenliyor.
***
KÜRESEL PAZARA ODAKLANIN
500 İstanbul kurucu ortağı Rina Onur, girişimcilere öncelikli olarak küresel ölçekte en büyük kullanıcı kitlesine ulaşacak projelere yoğunlaşmasını öneriyor. Onur, önerilerini şöyle sıraladı:
"Tespit ettiğiniz çözümün, ölçeklenebilir teknolojiler kullanılarak çözülebiliyor olduğunu ispatlayın. Servis odaklı veya yoğun operasyonel ağ gerektiren iş ve servisleri, uluslararası pazarlarda büyütebilme, ciddi finansman ihtiyacı doğuracaktır. Fakat teknolojik servis ve çözümler, dünyanın bir köşesinden öteki köşesine hemen yolculuk edebilir. Kendinizi İngilizce'de rahat hissedin.
Kendinizi artık dünyayı sarmış bu dilde rahat ifade edemiyorsanız, hem işe alımlarda, hem müşteri, hem yatırım toplantılarında epey zorlanacaksınız. Ürününüzü veya servisinizi yurt dışı pazarlarına açarken, her gittiğiniz ülke ve bölgedeki ilk çalışan ve elçi siz olacaksınız.
Bir süre evden uzak olmaya alışın. Sonrasında ise, ürününüzü o bölgede güvenilir iş arkadaşlarına emanet edin. Yatırımcı, yönetim kurulu veya mentor havuzunuza, hedeflediğiniz bölge ve ülkelerden, katma değeri yüksek kişi ve kuruluşlar katmaya özen gösterin."
AMERİKA'YA 380 SAAT HAZIRLIK
İTÜ GATE Uluslararası Girişim Hızlandırma Programı'nın 4. dönemi için 22 firma, 23 ayrı başlıkta eğitim gördü. Mentorlerle gerçekleştirilen görüşmeler 405 seansa yayıldı ve tam 344 saat sürdü. Böylelikle hem eğitimler hem de mentorlerden alınan danışmanlıklarla firmalar 380 saatin üzerine çıkan yoğun bir program süreci yaşadı.Mentorluk görüşmeleri kapsamında firmalar ayrıca iki kez girişimcilik konusunda yarım asırlık tecrübesiyle dünyanın en saygın fikir liderlerinden, girişimcilik gurusu olarak nitelendirilen Ken Morse ile görüşme imkanı yakaladı. Morse'un katkılarıyla Amerika'ya hazırlanan firmalar, sunumlarını kusursuzlaştırmak adına 110 hazırlık sunumu yaptı.
Yoğun geçen hazırlık sürecinin sonunda finale kalan 9 firma ticari faaliyetlerini ABD'ye taşımanın ilk adımını atmış oldu. Firmaların uluslararası bağlantılara açılmasını hızlandıran program, firmaların lokasyon belirlemelerinin ardından toplamda ihtiyaçlarına göre 6 aya kadar devam ediyor.
İTÜ GATE programı hakkında http://www. itugate.com/ adresinden ulaşılabiliyor.
DEVLER KATKI SAĞLIYOR
Yaklaşık 400 metrekare büyüklüğünde bir ofis alanına sahip olan T-Jump'ta, hem yerli hem yabancı girişimciler yer almaktadır.
Özellikle Türk girişimcilerin network geliştirmesi amacı ile merkeze alınan yabancı girişimciler kapasitenin yüzde 20'sini geçmeyecek şekilde bulunduruluyor.
Merkez toplam kapasitesi 50 girişimci. Türkiye'den gelen gruplar için sabit olarak rezerve şekilde tutulan yerlerle birlikte yüzde yüz kullanılıyor.
2016'da T-JUMP, KOSGEB tarafından Turkiye'nin ilk Uluslararası Kuluçka Merkezi oldu. KOSGEB desteği ile faaliyetlerini hızlandıran ve teknoloji şirketlerinin ABD' ye açılan kapısı olan T-JUMP, bugüne kadar Turkiye'den yaklaşık 100 teknoloji şirketine çeşitli programlar kapsamında destek oldu ve ev sahipliği yaptı.
Bünyesinde destek verdiği şirketlerden 8 tanesi; Y combinatior, 500 startups gibi dünyanın en önemli hızlandırma merkezlerinden ve Silikon Vadisi yatırımcılarından yatırım aldı. Tim Darper'in Vadide girisimciliği tetiklemek icin kurdugu, Draper Üniversitesi ile işbirliğiyle yürütülüyor.
http://yfyi.odtuteknokent.com.tr
TRUMP SONRASI HİSLER DEĞİŞİYOR
ABD'de kurulan Google, Apple, Facebook veya Amazon gibi dev teknoloji şirketlerinin kurucularının hepsi birinci veya ikinci kuşak göçmenlerden oluşuyor. Trump'ın aldığı yasaklama kararları ABD'de girişimci ruhunun zarar görmesine sebep oluyor. Şimdiye kadar ABD'nin girişimciliğin hamisi olmasını sağlayan fikir, tüm girişimci kimliğine kapının açık olmasından kaynaklanıyordu. Şu anki politika teknoloji şirketlerinin insan kaynağı girişimci ruhuna darbe vuruyor.