Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

140 karakterle bilim olur mu?

Olmaz tabii... Olsa olsa malumatfuruşluk olur ki bu da insanı "yarım porsiyon" aydın yapar, münevver değil... CNR 4. Kitap Fuarı'nda kitapseverler ile buluşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın anlamlı mesajı buydu...
İlk emri "oku" olan inanç coğrafyasında ne yazık ki okumaya dair veriler, bizi "ilk 10 ülke yapacak" bilgi enerjisinden beri tutuyor.
Günde 5 saat televizyon, internetle meşgul iken yılda ancak 10 saat kitap okuyarak uygarlık mirasımızın hakkını veremeyiz.
Ceyda Erem'in düzenlediği Kitap Fuarı'nda stantları gezen Cumhurbaşkanı, buraya gelen gençlerin kitaba ilgisini son derece umut verici buluyor ve ekliyor;
"arama motoru ile 140 karaktere sığdırılmış aforizmalarla gerçek bilgiye sahip olunamaz âlim hiç olunamaz." Doğrudur; bu şekilde sadece "malumatfuruş" olunabilir, yarım porsiyon aydın olunabilir.
Başka bir şey olunamaz. Gün bitmeden değerini yitiren değil zamana meydan okuyan eserler bırakmak için zahmet emek de şarttır...
Oysa ecdat böyle yapmadı; fikir çilesi çekti, okudu ve bildi. Tıpkı "oku" mesajıyla emredildiği gibi... Şimdi cebimiz teknolojiyle donanmış. Oturduğumuz yerden dünyanın bilgisine ulaşmak mümkün. Ancak parmağının ucunda dönen bilgiyi, hayatla ilişkilendirmek, hayati derecede önem taşıyor.
Bizim, kitapla, kütüphanelerimizle ilişkimizi yeniden tanzim etmemiz şart. Cebimize akan bilgiyi zihnimize, hayatımıza katmamız şart.
140 karakterde bilim değil, sosyal medya fenomeni olursunuz o da ertesi güne kalmaz.
Söz bilgiden açılınca, son derece değer verdiğim, sibernetik biliminin kurucusu, El Cezeri'nin tanımıyla bitireyim yazımı; "hayata geçirilmemiş her bilgi, doğru ile yanlış arasında bir yerdedir."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA