Arda Ermut başkanlığındaki heyetimiz bugün Atlantik semalarında, ABD'ye uçuyor. Türkiye'deki yatırım ortamını en iyi yatırımcıları anlatır diyerek yola çıkan iş dünyası gönüllü elçileri New York ve Washington'da yoğun görüşmeler yapacak, ülkenin taşıdığı fırsatları anlatacak.
14-16 Kasım 2016 arasında gerçekleşecek bu Roadshow'da ABD medyasının yanı sıra, yatırım bankaları, kredi derecelendirme kuruluşları, uluslararası hukuk firmalarındaki etkili kişiler ve çeşitli politika enstitülerindeki fikir liderleri ile bağlantıların pekiştirileceği programlar mevcut.
Yatırım milli takımı kaptanı Arda Ermut ve takım oyuncularıyla Hilton Bomonti'de bir araya geldik, iş dünyası elçilerinin oyun planı üzerine sohbet ettik.
Standard & Poors derecelendirme kuruluşu ekonomistleri ile toplantı, JP Morgan tarafından ABD'li yatırımcıların üst düzey temsilcilerine yönelik Türkiye ekonomisi konulu bir brifing toplantısı ve çok sayıda ABD medya kuruluşunu kapsayacak Roadshow ile amaçlanan; Türkiye fırsatını Trump'un ülkesine tanıtmak...
İlki 2013'te Gezi gerginliği ve ikincisi de 17-25 Aralık operasyonları sonrası çıkılan deplasmanın üçüncüsü, Trump'ın başkan seçilmesi sonrasına denk geliyor. Bunun önemi, özellikle Washington'da Türkiye'ye dair zihin yapısının yenilenmesi sürecinde ABD karar vericilerini doğru ve tam bilgilendirmek...
DOKUZ ÜLKEDE BİNLERCE KİŞİYE ULAŞTIK
15 Temmuz sonrası yapılan tanıtım çalışmalarında şu ana kadar dokuz ülkede yüzlerce işadamı ve basın mensubu ile görüşüldü. ABD'de yakın ilişkide olunan 170 şirket ile bire bir irtibat kuruldu ve bilgilendirme yapıldı. Arda Ermut, "Ayrıca Londra'da ekonomistler ve iş dünyası temsilcileri ile irtibata geçilip bilgilendirme yapıldı. Türkiye'deki ABFT-Amcham üyeleri ile ortak bildiri yayınlandı. Kanada'da iş dünyası, medya ve STK'lardan oluşan binden fazla kontağa bilgi notları ve ajansımızın hazırladığı bildiri iletildi" dedi.
Chicago'da, yerel gazeteci ve radyocular ile görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirten Ermut, "Washington'da, US Chamber of Commerce koordinasyonuyla ABD'li şirketlerin kamu ilişkileri direktörleriyle darbe girişimi sonrası ekonomik durum değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. İspanya'da El Economista, Expansion, Europa Press ve La Vanguardi'da mülakatlar yayımlandı. Yine İspanya'da 2 bin yatırımcıya hazırlanan bildiri gönderildi. Almanya'da 100 şirketle telefonla veya birebir görüşme yapıldı. Alman Dış Ticaret Odası, Avusturya Ticaret Ataşeliği, İsviçre Yatırım Ofisi ile yüz yüze ve e-mail ile görüşme gerçekleştirildi. Japonya tarafında ise Dış Ticaret Örgütü ( JETRO) ile Türkiye'de yerleşik 200'e yakın Japon firmaya ajansımızın bilgilendirme metni dağıtıldı. Japonya'nın en büyük iki bankası BTMU ve MIZUHO'nun bültenlerini Japonca olarak web sitelerine yerleştirdi" dedi.
15 Temmuz sonrası Suudi Arabistan ekonomi ve turizm basını yönetecileri ağırlanarak darbe girişimiyle alakalı bilgilendirme yapıldı. Eylül ayının ilk haftasında Dubai, Ekim ayında Katar ve Suudi Arabistan'daki yatırımcılara yönelik bir ziyaret gerçekleştirildi.
TÜRKİYE KÜRENİN YÖNETİM ÜSSÜ
Coca-Cola 94 , GE Healthcare 80, Microsoft 80, Intel 67, Unilever 36, Veriphone 36, Scheinder 27, Ericcson 22, Cargill 20, Pfizer 20, Volvo 20, BASF 18, PepsiCo. 14, P&G 11, LG 9 ve Adobe 9 ülkeyi Türkiye merkezinden yönetiyor.
TÜRKİYE'NİN DÖRT DÖRTLÜK YENİ ÖYKÜSÜ
Yatırım milli takımımız, dört dört dörtlük oyun planıyla sahaya çıkıyor. 4 başlık altında aktarılacak mesajlar şöyle;
1-İNSAN KAYNAĞIMIZ
Türkiye herhangi gelişmekte olan bir ülke değil, yetişmiş insan gücüyle bu coğrafyada açık ara lider durumunda. Eğitimli genç insanlarıyla dönüşüm yaşayan bir ülke ve modern bir ekonomi kurma gayretinde.
2-GLOBAL ÜRETİM ÜSSÜ
Dünyanın belli başlı üretim ve yönetim üssü haline geldik. Bizler dünyaya çok sayıda insan ihraç ediyoruz, "güzel ülke" söylemine ihtiyaç duymuyor, ülkemizle gurur duyuyoruz. Temel mesaj şu; biz zaten başardık, etrafımızdaki coğrafyanın kural koyucusu olduk. Sizler katılın veya katılmayın, global üretim üssü olma yolunda hızla ilerliyoruz.
3-PAZAR POTANSİYELİ
Doymamış pazarların giriş kapısıyız. Atlantik etrafındaki eski dünya ile Pasifik etrafındaki yeni dünyanın kavşağındayız. Tek sektörde değil çok farklı sektörlerde varız. Ekonominin motoru orta sınıfımız var, üretimin dinamosu KOBİ ülkesiyiz. Bankacılık sektörümüz güçlü ve pazar potansiyelimiz eşsiz.
4-REFORMİST SİYASİ İRADE
Küresel yatırımcıların önünü açacak reformları bizzat Cumhurbaşkanımız ABD'den dünyaya anlattı. Özel sektör ile işbirliği içinde mega projeler düzenleyebiliyor, yatırım iklimini yeşertecek her kararı çok hızla alabiliyoruz.
MİLLİ TAKIM KAMPI
Yatırım milli takımı, deplasmana çıkmadan önce yoğun kamp sürecinden geçti, görev bölümü yaptı ve her biri kendi firmasının tepe yöneticisi olarak milli takıma yoğun mesai harcadı. Şimdi bu takım ABD deplasmanında sahaya çıkıyor.