İstanbul Sanayi Odası 13 yıldır Sanayi Kongresi yapar.
Geçen yıl bu kongreleri farklılaştırma kararı alan yönetim, "21.
Yüzyılla Büyük Yüzleşme" başlığıyla vasatlığı sorguladı. Bu defa kongre, daha da cesur adımla, vasatlıktan çıkışın yollarını aramayı hedefledi.
8 Ekim'de Haliç Kongre Merkezi'ndeki kongrenin başlığı: "Vasatlıktan Çıkış İçin İnsan ve Kültür" oldu.
İSO sanayi kongrelerinin giderek bir düşünce platformuna dönüştüğünü görüyoruz. En önemli fark "geleceği birlikte kuralım" çağrısı ile Anadolu'yu ve gençleri de çözüm aramaya daveti... İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, kongre tanıtım sohbet yemeğinde bu davetin gerekçesini şöyle özetliyor: "İnsanı çözmeden hiçbir şeyi çözemezsiniz."
Doğrudur... Peki, insanımızı nasıl çözecek ve dönüştüreceğiz? Sanayii yeniden şahlandıracak, üretimi baş tacı edecek kültür iklimini nasıl oluşturacağız?
Ben bu açıdan İSO'nun cesur girişimini, Türkiye'deki kongreler için dönüm noktası sayıyorum. Etkileşimli süreçlerinden konu başlıklarına dek örnek alınacak bir çalışma...
Kongrenin temel farkı, mizahın iyileştirici gücü ve mesaj taşıma yeteneğini kullanmasıyla başlıyor.
Başarılar kadar başarısızlıkları da irdeleyerek "bazen olmaz" diyerek, ünlülerin başarısızlık öykülerini cesurca sergiliyor. Ayrıca matematiğin toplum hayatındaki eksiğine vurgu yapıyor.
Söz matematikten açılmışken...
Geçen hafta New York'ta idim. İki vitrinli bir mağazanın sol vitrininde şu yazı vardı: "100 m ileriye taşındık." Sol vitrinindeki yazı ise "98 m ileriye taşındık" idi.
Önceki gün Maslak'tan gazete binasına dönerken beklediğim durakta Beşiktaş otobüslerinin durmadığını gördüm. Merak edince cevabı duvarın üzerindeki tabelada gördüm: "Beşiktaş otobüsleri burada durmaz, 50 m ilerideki durağa gidin" yazıyordu. İleride 50 m olmasa da 20 m ötedeki durağa yürüdüm. Orada da otobüsler durmayınca, aynı yazıyı orada da gördüm: "Beşiktaş otobüsleri burada durmaz, 50 m ilerideki durağa gidin." Daha sonra gerçek durağı gördüm ama orası yaklaşık 125 m. ötedeydi.
Matematiğin rakamları aynı ama Batı'daki hassasiyet farklı iken aynı rakamlar bizim bünyede farklı duruyor. Pi sayısını "vasati 3" aldığımız sürece virgülden sonraki duyarlılığın doğurduğu küresel ölçekleri kaçırıyoruz.
Ben bu kongreye sadece sanayicilerin değil, yarına dair vizyon geliştirmek isteyen gençlerin, entelektüellerin katılması gerektiğini savunuyorum.