Başbakan Ahmet Davutoğlu, döviz kurlarındaki son gelişmeleri, "tepkisel" olarak yorumladı ve "yapısal ve kalıcı kriz tepkileri değil" dedi. Gazetelerin Ankara temsilcileri ile buluşan Davutoğlu, makro ekonomik dengeler ile dar gelirlilerin durumuna ilişkin önemli değerlendirmeler yaptı. Davutoğlu, şunları söyledi:
KURDAKİ DALGA BOYU:
Önemli olan dünyadaki genel dalgalanma ile sizin ülkenizdeki dalgalanma arasındaki ilişki. Eğer o dalga boylarını üst üste koyduğunuzda genel trendden ciddi sapma varsa o zaman kaygı ihtimali ortaya çıkar. Ama aynı dalga boylarındaysa, bu sizin dünya ekonomisindeki trendi takip ederek ekonomi politikalarını gözden geçirmeniz için bir işarettir. Dalga boyları sizin lehinize ise durumdan nasıl fırsatlar çıkarırsınız diye düşünürsünüz. Şimdi bu anlamda son döviz kuru yükselmeleri belirsizliklere rağmen, dünyadaki genel dalgalanmadan büyük bir ayrışma trendi göstermiyor. Bu olumlu bir şey.
BÜYÜMESANDIK:
Büyüme ile sandık ilişkisi var. 2009'daki seçimlerde bunun etkisini biz de gördük. Şu anda Avrupa ekonomileri krizi atlatmadı BRIC başta olmak üzere yükselen ekonomilerde sıkıntılar var. Emtia fiyatlarının düşmesi dolayısıyla...
TÜRKİYE'NİN GÜCÜ:
Olumsuz şartlara ve son 1.5 yıl içinde 3 seçim yapıp 4. seçime giden bir ülke olarak ekonomik performansımızın olumsuz olduğu kanaatine sahip değilim. Hiçbir ülke bir yılda 4 seçimi bu kadar az ekonomik hasarla atlatamazdı. Ne bütçe disiplinimizde sapma oldu, ne de bankacılık sistemimizden para politikalarımızda.
DAR GELİRLİYE ZAM MÜJDESİ
DÜNYA SORUNLU:
Dünya ekonomisinde kaygılandırıcı bir durum var mı? Var. Dolayısıyla bizim o trendleri takip ederek doğru kararlar almamız lazım. İşte turizm sektöründe aldığımız kararlar oluyor, değişik sektörlerde tek tek noktasal müdahalelerle birtakım kriz şeylerinin önüne geçiyoruz.
ZAM MÜJDESİ:
Dar gelirlilerimizin enflasyondan etkilenmemesi için tedbir alıyoruz. Emeklilerimiz için bin 100 liranın altında aylık alanlara 100 lira seyyanen zam temmuzda uygulandı. Meclis açılabilmiş olsaydı bütün emeklilere sirayet ettirecek şekilde yayacaktık. Buna rağmen memur emeklileri için bu toplu sözleşmede iyileştirme yapacağız.
KOALİSYON VE KURUN SEYRİ:
Sayın Kılıçdaroğlu'yla ikinci görüşmeye karar verdiğimiz akşam yemeğinden sonra doların düşmesiyle Sayın Bahçeli'yle işler bitince doların yükselmesine baktığınızda bunlar reflektif tepkiler.Yapısal ve kalıcı kriz tepkileri değil. Birinde olumlu yönde, diğerinde olumsuz yönde. Eğer çok kaygılı olsaydım Sayın Bahçeli'yle görüşmeyi pazartesi akşamı yapmazdım, Cuma günü piyasaların kapanmasını falan gözetirdim. Bu tür olabilecek şoklara karşı ekonomimize ve piyasamıza güvendiğimiz için her an her görüşmeyi yapıyoruz. Yani burada kaygılandırıcı bir durum yok.