Türkiye'nin en iyi haber sitesi
KEREM ALKİN

Büyümenin lokomotifi dijitalleşme

Ekonomi çevreleri, 16 Nisan Referandumu sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, referandum sonucunun sağladığı siyasi istikrara bağlı olarak, ekonominin çarklarını hızlandıracak süreçleri hızla değerlendirmeye başladı. 17 Nisan sabahından itibaren, bir yandan Türk halkının onayı ile hayat bulan 18 maddelik anayasa değişikliğinin gerektirdiği uyum yasaları ve reformlara yönelik gündem takip edilirken, bir yandan da Hükümet'in reel sektörü ve piyasaları desteklemek amacıyla hayata geçirdiği paketlerin pozitif etkisinin hissedilmesine yönelik adımlar da hızlandırılacak. Bu çerçevede, kısa, orta ve uzun vadede atılacak adımlar hızla değerlendirilirken, bilhassa Kredi Garanti Fonu'nun, yeniden yapılandırılması sonrasında, reel sektöre sağladığı 130 milyar TL'ye yakın kredi imkânının, marttan itibaren mal ve hizmet piyasalarını canlandırıcı etkisi de not alınmış durumda.
Bu noktada, 2017'nin bütünü için, bir yandan özel sektör yatırımlarını canlandırıcı, bir yandan da net ihracatın büyümeye katkısını hızlandırıcı tedbirler öncelikli gündem maddesi olarak gözlemlenmekte. Bu doğrultuda, teşvik paketlerine yönelik iyileştirici adımlar hızla ele alınırken, Eximbank imkânlarının güçlendirilmesi ve ihracatçı kesimin Kredi Garanti Fonu imkânlarından yararlandırılmasına yönelik çalışmalar da yoğunlaştırılacak. Esasen, 18 maddelik anayasa paketinin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte, Türkiye'ye sağlayacağı zihniyet değişimi, Türkiye Ekonomisi'nin kritik önemdeki sektörlerine yönelik hukuki mevzuatın, regülasyonların hızla gözden geçirilmesini sağlayacak bir sürecin de önünü açıyor.
'İyi yönetişim' ilkeleri doğrultusunda, 17 Nisan sabahından itibaren, Türkiye'nin küresel rekabetteki konumunu güçlendirici bir siyasi karar alma süreç değişimine ve ekonomi alanında kamu-özel sektör işbirliğine dayalı yepyeni bir bakış açısına doğru yelken açmış durumdayız. Bu tarihi zihinsel dönüşümün ve iş yapma ve yönetişim model değişikliğinin bütünü 'dijitalleşme' sürecinden geçiyor. Türkiye'de, bilhassa KOBİ'lerin dijitalleşme oranı halen yüzde 5'leri zor buluyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte hızlanacak reform süreci, Türkiye'nin 'dijitalleşme dönüşümü'ne de ivme kazandıracak. 2023'te KOBİ'lerin yüzde 60'ının tam manasıyla dijitalleştiği bir Türkiye, ihracat katma değerini de 1.5 dolardan, 3 dolara taşımış olacak. 17 Nisan Türkiye'nin 'dijitalleşme süreci'nin de miladı olacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA