Enerjide Türkiye'deki tüketicilerin hızla üreten tüketicilere dönüşeceğini biliyor muydunuz? Accenture Türkiye'nin yönetici ortaklarından Hakan Irgıt'ın gönderdiği, "Türkiye'nin değişen Enerji Tüketicisi" başlıklı raporda, enerji piyasasında değişmekte olan enerji tüketicisi tercihleri ve tüketici odaklı dönüşüm ele alınmış.
Aslında araştırma dünya çapında. 26 ülkeden 50 bin son tüketici, 9 ülkede 2 bin küçük ve orta ölçekli işletme ve önde gelen 25 enerji tedarik şirket yöneticisiyle yapılan araştırma kapsamında, Türkiye'nin ise 2 yılda 72 il merkezi ve kırsal bölgeleri dahil olmak üzere toplam 2 bin mesken tüketicisiyle görüşülmüş. Dolayısı ile sonuçları hepimizin dikkate almasında fayda var.
Hakan Irgıt, dağıtım ve perakende faaliyetlerinin ayrıştırılması ile devam eden serbestleşme sürecinde 2016 itibariyle 25 milyon mesken abonesinin de tedarikçi değiştirme hakkına sahip olmasının beklendiğini hatırlatıyor ve "Bu kapsamda, dijital devrim ve özellikle lisanssız güneş enerjisi üretiminin hızlanması ile tüketiciler, daha bilinçli ve yetkin hale gelerek, yerinde üreten tüketicilere dönüşüyor" diyor.
Araştırmada ortaya çıkmış ki Türkiye'deki tüketicilerin yüzde 48'i mevcut enerji tedarikçisinden memnun değil. Gelecek 12 ay içerisinde enerji tedarikçisini değiştirmeyi düşünen tüketici oranı yüzde 27'i buluyor. Mesela İngiltere'de bu oran yüzde 18, ABD'de yüzde 12. Tüketiciler Türkiye'de memnuniyetsizlik sebebini faturadaki fiyatlandırma detayları, enerji tasarrufu ve çevrenin korunması konularında yeterince bilgilendirilmemelerine bağlamış.
Yine araştırmaya göre Türkiye'deki tüketicilerin yüzde 52 gibi büyük bir kısmı fiyata bağlı olarak tedarikçilerini değiştirmeyi düşünüyor. Ama yine de raporda Türkiye'de fiyatın öneminin diğer gelişmiş enerji piyasalarındaki tüketiciler ile kıyaslandığında düşük seviyede olduğu belirtilmiş. Türk tüketicisi fiyatın ötesinde değişen tüketici beklentilerini karşılayacak kaliteli ürün ve hizmet istediğini vurgulamış.
Araştırmada en beğendiğim sonuç, Türkiye'deki tüketicilerin yüzde 72 gibi büyük bir bölümünün enerji tedarikçisinden evlerinin çatısına güneş paneli kurulmasını istemesi oldu. Güneş enerjisi konusundaki duyarlılık doğrusu hoşuma gitti.
Bu raporu okurken, masama Koç Grubu'nun çıkardığı 'Bizden Haberler' dergisi geldi. Vehbi Koç'un vefatının 19'uncu yılına denk gelen özel sayıda, Uluslararası Enerji Ajansı Baş Ekonomisti Fatih Birol ile yapılmış bir söyleşi gözüme çarptı. Enerji en küçük tüketiciden başlayarak Türkiye için bu yıl hiç olmadığı kadar çok önemli bir hale geliyor.
Bu yıl dönem başkanlığı Türkiye'ye geçen G20 zirvesi için Bürol, "Türkiye enerjide konumundan dolayı çok önemli bir hale geldi. G20 dönem başkanlığı bir fırsat. Bu zirve hem Türkiye'nin dünyadaki siyasi yelpazedeki yerinin altının bir kez daha çizilmesi, hem de bazı konularda Türkiye'nin ne kadar önemli bir oyuncu olduğunun anlatılması için önemli bir fırsat yaratacak. Enerji, bu konuların en başında geliyor" diyor.
Görünen o ki 2015 ve 2016 her açıdan enerji sektöründe en ilginç yıllar olmaya aday.