Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Başörtüsü ve türban

Türban ve başörtüsü ayırımı tamamen yapaydır. "Türban" sözü, tartışma ortamına, eski YÖK Başkanı İhsan Doğramacı'yla girdi. 1980'lerin başında, Özal, başörtüsü üniversitede serbest bırakılsın istiyor, Evren ise buna karşı çıkıyordu. Uzlaşmacı bir şahıs olan YÖK Başkanı İhsan Doğramacı bir ara formül önerdi. Dedi ki, "Gelin, kızlar, Fransa'daki gibi türban taksın. Saçları içine alan lastikli bone biçimindeki bu başlık, hem çağdaş bir görünümü yansıtır, hem de maksat hasıl olur, kızlarımız saçlarını gizler."
Daha sonra, başörtüsünün halk kitlelerinde sempatiyle karşılandığını hisseden yasakçılar, böyle bir ayırım yapmak suretiyle, toplumun tepkisini sınırlamaya gayret ettiler. Dini gerekçelerle, saçı göstermeden başı kapatan örtüye, "türban" dediler. Başörtüsünü benimseyen halka, "Biz sadece türbana karşıyız" mesajını vermek istediler. Dikkat ederseniz başörtüsü kullanan kimse, "türban" demiyor. Bu kelimeyi sarf edenler, başörtüsüne karşı olanlar.
Kemal Kılıçdaroğlu, aynı tuzağa düşmemeliydi. Niyeti iyi, ama maziden gelen bagajı ağır. O da ne yapsın!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA