Sokağa çıkıp bir anket yapsanız abartısız hemen hemen her erkek, kadınların kötü sürücü olduğunu iddia eder. Hatta erkeklerle aynı görüşü paylaşan kadınlar bile var. Trafikteki davranış ve hareketleriyle kötü sürücü oldukları görüntüsünü verseler de istatistikler bunun tam tersini söylüyor. Kadınlar, erkeklerden daha iyi sürücü.
İstatistiklerden yola çıkılarak yapılan araştırmaların sonuçları şöyle:
Kadınlar erkeklerden daha dikkatli araç kullanıyor. Trafikte bilinçli hareket ediyor ve tedbirli davranıyor. Bunun nedeni sürücülük yetenekleri konusunda şüpheci olmaları.
Erkekler ise kadınlardan farklı bir görüşe sahip. Hemen hemen her erkek kendini dünyanın en iyi sürücüsü olarak görüyor. Bu yüzden araç kullanırken, kadınlar kadar dikkatli değil. Bu nedenle erkekler kadınlara kıyasla daha fazla ölümlü ve ciddi yaralanmalı kazalar yapıyor.
Erkekler hata yaptıklarında suçu başkalarında arıyor. Kadınlar ise hatanın kendinde olduğunu düşünüyor.
Erkekler trafikte sorumsuz davranışlar gösteriyor. Kadınlarsa annelik içgüdüsüyle, kendilerini çevresindekilerden sorumlu hissediyor ve bu yüzden çok dikkatli davranıyor.
Kadınların hızlı otomobil kullanmaktan korktuklarına dair bilimsel bir kanıt yok. Ancak, erkeklerin hız yaptığı ve herkesi sıkıştırdığı bir gerçek.
Tipik erkek ve tipik kadın kazaları var. Yüksek hızla virajda yoldan çıkma ya da otomobilin hakimiyetini kaybetme tipik erkek kazaları. Virajda kaldırıma çıkma, geri park ederken çarpma ise tipik kadın kazaları arasında gösteriliyor.
Kadın sürücüler, yolcu güvenliğine verdikleri önemle, araçlarında ilk yardım seti bulundurmaya özen gösterirken, erkek sürücüler daha çok zincir, çekme halatı, takoz gibi malzemleri bulundurmaya özen gösteriyor.
Korna çalana sinirleniyorlar
Erkeklerin trafikte daha çabuk öfkelendiği ve daha asabi olduğunu düşünürüz. Ama İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre kadınların erkeklere oranla trafikte daha sinirli olduğu görüldü. Özellikle korna çalmak, otomobili nasıl kullanması gerektiğini söylemek kadınların sinirlenmesine neden oluyor.
Yılda 34 saat trafikte bekliyoruz
Türkiye, dünyada ortalama trafik sıkışıklığının en yoğun olduğu ilk 10 ülke arasında yer alıyor. 2016 yılı verilerine göre trafiğin en sıkışık olduğu ülke 61 saatle Tayland oldu. Tayland'ı 47 saatle Kolombiya ve Endonezya izledi. Türkiye ise yılda 34 saate ulaşan trafikte bekleme süresiyle 10'uncu sırada yer aldı. Ancak, günün her saati yoğun bir trafiğin olduğu İstanbul'da yılda trafikte bekleme süresinin daha fazla olduğu tahmin ediliyor.