Yargıtay, günlük yaşamdaki kavgaların hemen hemen hepsinde söylenen "lan" kelimesiyle ilgili içtihadını değiştirdi; bu sözün hakaret olduğuna ve hapis cezası verilmesi gerektiğine karar verdi. "Lan" kelimesi, çok sayıda hakaret davası nedeniyle Yargıtay'ın gündemine gelmişti.
'HAKARETTİR KARARI'
Hakaret davalarına bakan Yargıtay 4'üncü Ceza Dairesi bu davalarda, lan sözü için, "kaba ve rahatsız edici" olarak kabul edip verilen cezaları bozuyor, beraat kararlarını da onuyordu. Ancak bu kez konu ceza davalarındaki son karar yeri olan Ceza Genel Kurulu'nda görüşüldü ve "bu söz hakarettir" kararı verildi. Karar bu yönüyle içtihat değişikliği anlamına geliyor ve emsal niteliği taşıyor.
POLİSE 'LAN' DEYİNCE...
Davaya konu olay, Ankara'nın Beypazarı ilçesinde yaşandı. Atilla A. isimli kişi, bir iş için geldiği karakolda tartıştığı polise "Yeter lan" ifadesini kullandı. Bu tepki, polis memuru tarafından tutanak altına alındı. Atilla A. hakkında olay nedeniyle "hakaret"ten açılan dava sonucu Mahkeme, sanığa 1 yıl 2 ay hapis cezası verdi. Ceza, 7 bin lira para cezasına çevrildi. Dosya, temyiz üzerine Yargıtay 4'üncü Ceza Dairesi'ne geldi. Hakaret suçunun oluşabilmesi için "açıkça onur, şeref ve saygınlığı rencide edici nitelikte, somut bir fiil veya olgu isnat edilmesi gerektiğini" belirten Daire, Beypazarı Sulh Ceza Mahkemesi'nin mahkûmiyet kararını bozdu. Bu kez devreye Yargıtay Başsavcılığı girdi. Başsavcılık, 4'üncü Ceza Dairesi'nin "sanığın beraat etmesi gerekir" yönündeki bozma kararını, itiraz yoluyla Genel Kurulu'na götürdü.
SAYGINLIĞINI RENCİDE ETTİ
Başsavcılık, sanığın "lan" sözünün hakaret niteliğinde olduğunu polis memurunun saygınlığını rencide ettiğini, onun şeref ve haysiyetini incittiğini savundu. Ceza, Genel Kurulu oy çokluğuyla, Başsavcılığın itirazını yerinde buldu ve "ayıp ama suç değil" diyen 4'üncü Ceza Dairesi'nin kararını kaldırdı. Buna göre sanık Atilla A., 7 bin TL'lik para cezasını ödeyecek. Bundan sonra da mahkemeler "lan" sözünü hakaret kabul edecek.