Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Güvenlik Kurumu'nda (SGK) "pes doğrusu" dedirten fatura usulsüzlüğü ve yolsuzlukları SABAH'a anlattı. Bakanlığın, sağlıktaki vurgun, usulsüzlük ve yolsuzlukları önlemek için başlattığı risk odaklı denetim modeli hakkında bilgi veren Çelik, özeldevlet ayrımı olmadan hastanelerde yapılan işlemlere rahatlıkla ulaşabilecekleri bir altyapı kurduklarına dikkat çekti. Çelik'in verdiği yolsuzluk örneklerinden başlıcaları şöyle:
ÖLÜMLERE SIKI TAKİP
7 kişi ile ilgili bir gün içinde iki organ nakli olduklarına ilişkin dosya var. Fatura böyle kesilmiş
2012'nin ilk üç ayında 706 böbrek nakli yapıldı. 50'si öldü. Nakiller için 35 bin lira ödüyoruz. Yapanlara 'Bu kadar insan ölecekse nakli neden yapıyorsun? Öleceğini biliyorsan parasını elinden almak için mi yaptın? Nakilden öldüyse, ehliyetin yoksa neden nakil yaptın?' diye soracağız. Ölümleri takip edeceğiz.
Bir hasta aynı günde aynı tıp merkezine 26 kez gitmiş, muayene olmuş ve fatura edilmiş.
Bir doktor yılda 65 bin reçete yazmış. Günde 178 demek. Sabahtan akşama kadar yazsa yetişmez.
Bir eczanenin cirosunun yüzde 53'ünü eczanede yapılan ilaçlar oluşturuyor. Ortalama değeri 3 bin 600 lira. Doktorla anlaşmış muhtemelen.
TANE TANE İLAÇ
İlaç israfını önleyeceğiz. İzmir Eczacılar Odası evlerdeki ilaçların yüzde 78'inin kullanma süresinin geçtiğini belirledi. 12 ilde fotoğraf çekip akılcı ilaç kullanımı konusunda çalışma yapacağız.Tane ilaç kullanımına geçmeliyiz. Paketteki ilaç sayısının düşürülmesi de bir yöntem.
Bir hastanenin 2011'in ilk altı aylık cirosu, 2012'nin ilk 6 ayında yüzde 537 artmış. Olağandışı. İnceleyeceğiz.
Bir hastanede kulak-burun-boğaz servisine 1450 hasta gelmiş. 1250'sine MR çekilmiş. Ne var ki hepsine MR çektiriyorsunuz?
Bir hastanede 24 bin katarakt ameliyatının yüzde 42'sinde komplikasyon ortaya çıkıyor. Yani gözleri sakatlıyorsunuz. Başka hastanede de 19 bin ameliyatın yüzde 39'unda komplikasyon var.
Performans sistemininde eksiklik var. Tekrar masaya yatırdık.