Ocak ayı içerisinde devam eden yağışlar nedeniyle, Amik Gölünü kurutmak ve gölde bulunan suları Asi Nehrine aktarmak için açılan birçok tahliye kanalının yanı sıra Amik ovasından geçen Asi Nehri, Afrin, Karasu ve Muratpaşa dereleri de taştı.
Bu taşkınlar sonucu başta eski Amik Gölü havzasına yapılan Hatay Havaalanı olmak üzere bu bölgede yer alan Comba, Aktaş, Kurtuluş ve Kırmıtlık köyleriyle bu köylere ait olan yüz binlerce dönüm ekili ve dikili tarım arazisi de sular altında kaldı.
Hatay valiliği de etkili yağışın yol açtığı su baskınları sebebiyle, Hatay havaalanı başta olmak üzere birçok bölgenin sular altında kalmasıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.
Hatay Valiliği Hatay'a 2011 yılında metrekareye düşen 1 yıllık yağış miktarı 1.058 kg. iken, buna karşılık son 30 günde metrekareye düşen yağış miktarı ise 430 kilogram olduğunu açıkladı. Valilik açıklamasında "Ocak ayındaki bu yağış miktarı, geçen seneki yıllık toplam yağış miktarının yüzde 37'sine tekabül etmektedir. Uzun yıllar Ocak ayı ortalaması yıllık yağışın yüzde 17'sine karşılık gelirken, 2012 yılı Ocak ayındaki yüzde 37'lik bu oran, normalin 2 katından fazla bir yağış miktarının gerçekleştiği anlamına gelmektedir" ifadelerine yer verdi.
KARLARIN ERİMESİ SU BASKINLARINI ARTIRDI
Hatay Valiliği taşkınların ana nedenini yağan kar yağışına bağlayarak, "21 - 22 Ocak tarihinde yağan karlar, 27-29 Ocak tarihleri arasındaki yağmurlarla hızla erimiştir. Ayrıca Güzelburç Beldesinde Asi Nehri yatağında vatandaşlar tarafından yapılan ve sulama amaçlı olarak kullanılan toprak bent, aşırı yağışların oluşturduğu göllenmenin tahliyesini yavaşlatmıştır. Tüm bunların sonucunda, havaalanı bölgesinde uçuşların 2 gün ertelenmesine neden olacak derecede sular yükselmiştir.
Başta Güzelburç Beldesinde Asi Nehri yatağında vatandaşlar tarafından yapılan ve suların tahliyesini engelleyen bendin açılması çalışmaları olmak üzere; DSİ, İl Özel İdaresi, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile Havaalanı Meydan Müdürlüğü tarafından gerekli çalışmalar yürütülmektedir. Alınan önlemler sonucunda ve Güzelburç Beldesindeki bendin açılması ile suların çekilmesine müteakiben seferlere başlanacaktır." şeklinde açıklama yaptı.
2 GÜN SÜREYLE HAVA TRAFİĞİNE KAPATILDI
Suriye'nin baraj kapaklarını açması ve Hatay il genelindeki yoğun sağanak yağış sonrası Amik Ovası'nın tamamen su altında kalması ile yaşanan su taşkınları sonucu, Hatay Havaalanı pistinin sular altında kalması nedeniyle, Havaalanı, dünden itibaren 2 gün süreyle uçuş trafiğine kapatıldı.
Devlet Hava Meydanları İşletmelerinden (DHMİ) yapılan yazılı açıklamada, ülke genelinde yaşanan olumsuz hava şartlarının, birçok bölgede uçuş trafiğini engellediği ve aksamalara neden olduğu belirtildi. Doğal şartlardan kaynaklanan bu aksamalar nedeniyle, hava ulaşımını kullanan vatandaşların da zaman zaman bu olumsuzluklardan etkilendiği ifade edilen açıklamada, özellikle Suriye'nin baraj kapaklarını açması ve Hatay il genelindeki yoğun sağanak yağış sonrası Amik Ovası'nın tamamen su altında kalması ile yaşanan su taşkınları sonucu, Hatay Havaalanı pistinin de sular altında kaldığı bildirildi.
Normalin iki katından fazla yağış alan Hatay bölgesinde, Asi Nehri'ni besleyen kanallarda yaşanan taşkınlarla birlikte birçok alanın sular altında kaldığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
''Havaalanımızın pisti de ova kotundan yüksekte olmasına rağmen su baskınına maruz kalmış ve Hatay Havaalanı uçuş emniyetini tehlikeye atmamak için 29 Ocak 2012 tarihinden itibaren 2 günlüğüne hava trafiğine kapatılmıştır. Kapalılık süresi gelişmelere göre yeniden değerlendirilecektir.
Bölgede DHMİ, DSİ, İl Özel İdaresi ve İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün çalışmaları aralıksız sürmektedir. Suların çekilmesi ve aksaklıkların giderilmesine müteakiben Havaalanında seferlere tekrar başlanacaktır.''