İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nde öğrenciler ve üniversite çalışanların öğle yemeklerini yediği yemekhanelerde servis edilen dönerin içerisine at eti karıştırıldığı ortaya çıktı. Üniversitede şok etkisi yaratan olay, rektörlüğün geçtiğimiz aylarda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Bornova Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nden özel istekte bulunarak ihaleyi kazanan firmanın kendilerine getirdiği döneri test etmesini istemesiyle ortaya çıktı. Döner etinden alınan numuneleri inceleyen Bornova Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından 11 Mart 2011'de hazırlanan mikrobiyolojik analiz raporunda et dönerinin içerisinde sığır eti ile birlikte at eti ve kanatlı hayvan etinin de bulunduğu belirtildi.
KREŞTEKİ ÇOCUKLAR YEMİŞ
Raporu görünce büyük bir şaşkınlık yaşayan üniversite yönetimi, yüzde yüz dana eti döneri satma karşılığında sözleşme imzaladığı yemek hizmetini veren İpek-Nur Gıda Pazarlama Şirketi ile olan sözleşmeyi feshetti. Firmaya bir yıl boyunca ihalelelere girme yasağı da getirildi. Rektörlük ayrıca, Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda da bulundu. Bunun üzerine raporu isteyen savcılık, olayla ilgili geniş çaplı soruşturma başlattı. Üniversite personelinin kreşlerdeki çocuklarının bile içerisinde at eti bulunan dönerden yediği öğrenildi. Olayı doğrulayan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, "Dönerin içerisinde at eti olduğunu tespit ettikten sonra konuyla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Gerekli işlemleri yaptık. Firmayla olan ilişkimizi kestik, sözleşmeyi iptal ettik" dedi. Raporu hazırlayan Bornova Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Hasan Aktar, "Üniversitenin özel talebi üzerine yaptığımız kontrolde, dönerin içerisinde at eti olduğunu tespit ettik" diye konuştu.
Ceyhan TORLAK