LucIe
Radova, Çekya'da (eski adıyla Çek Cumhuriyeti) tanınan bir blogger ve gazeteci. Ancak Radova'nın bir şapkası daha var; o aynı zamanda tutkulu bir gezgin. Yıllardır çeşitli kıtalarda çok sayıda ülkeye gitmiş, çeşitli kültür ve tarihlerle tanışmış. Radova'nın son güzergahı, İstanbul'da sona eren Balkan turu oldu. Prag'dan başladığı turunun durakları ise sırasıyla Hırvatistan, Sırbistan, Romanya, Macaristan, Slovakya ve Türkiye'ydi. Gezgin Lucie Radova'yla bu yolculuğu ile İstanbul üzerine konuştuk. Bu arada Radova'dan, sizler için, bir seyahatin püf noktalarını da öğrendik.
-
Kaç ülke gezdiniz?
- Şu ana kadar 41 ülke gezdim. Şili'den Madagaskar'a Bali'den Vietnam'a kadar geniş bir yelpaze. Bu gezilerimde Şili'de Easter Adası, Kuzey Buz Denizi'nde Svalbard ve Madagaskar yakınındaki Runion adalarına gittim. Özbekistan'da bulundum, Svalbard'da hayalet şehir Pyramiden'i gezdim. Fas'ta iki ay kadar yaşadım. Bir keresinde dört ay tek başıma dünyanın farklı yerlerine seyahat ettim; bu sürede sekiz ülkeyi keşfettim; Şili, Arjantin, Japonya, Vietnam, Kamboçya, Singapur, Bali ve Madagaskar. Kamboçya'da bir günde ormanda motosiklet kullanmayı bile öğrendim. Geçen yılın son günü Santiago de Compestela'ya doğru kutsal bir yolculuğa çıktım. İspanya'nın kuzeyindeki katedrale ulaşmak tam 11 günümü aldı. Türkiye'nin güneyinde de buna benzer bir yolculuk yapmayı çok isterim.
-
Yolculuk sizin için ne ifade ediyor?
- Her zaman seyahat etmek isterdim. Ama bunun bir mesleğe dönüşebileceği aklıma gelmezdi. Seyahat, benim için dünyaya karşı güven kazanmak demek. Seyahat sürecinde, tarihin, dinin ve ten renginin hiçbir önemi kalmıyor. Sehayatlerimle, dünyanın düşündüğümüzden çok daha güvenli bir yer olduğuna inanıyorum. Dünya aslında iyi bir yer, insanlar kibar ve yardımsever.
-
Bu yolculukta son durak neden Türkiye? Türkiye ve İstanbul hakkındaki düşünceleriniz neler?
- Türk kültürünü, mirasını, mutfağını, misafirperverliğini ve İstanbul'un atmosferinde olmayı çok seviyorum. Türkiye'ye ilk kez 10 yaşında gelmiştim. O zaman ailemle, Pamukkale ve bazı köyleri gezmiştik. Çok güzel bir deneyimdi. Hep yeniden gelmek istedim. Bir diğer önemli neden de, seyahat edeceklere Türkiye'ye gitmenin ne kadar kolay ve heyecan verici olduğunu göstermekti. Ben yaptığıma göre, herkes yapabilir!
-
İnsanlar genellikle tura çıkmak için çok fazla paraya ihtiyaç olduğu düşüncesi ile bu isteklerini erteliyorlar. Küçük bütçelerle de bir tur gerçekleştirilebilir mi?
- Kesinlikle! Çekya'dan Sırbistan'a sadece 40 euro, Sırbistan'dan İstanbul'a kadar da sadece 37 euro harcadım. Aslında gerçekten ihtiyacımız olmayan şeylere çok fazla zaman ve enerji harcıyoruz. Örneğin ben giysilere para harcıyorum. Giysiye yatırım yapmak istiyorsanız sorun yok. Ancak seyahat etmek istiyorsanız, öncelikle harcama alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekli.
İSTANBUL ÇOK ETKİLEYİCİ
-
Yolculuğunuzu uyguna getirmek için neler yapıyorsunuz. Ekonomik yolculuk için tavsiyeleriniz neler?
- Öncelikle asla yüksek sezonda seyahat
etmeyin. En iyi zaman, en yüksek
sezondan önceki dönemdir. İkincisi,
konaklamayı, gittiğiniz yerde bulabilir,
internete göre çok daha uygun fiyatlar
yakalayabilirsiniz. Üçüncüsü, masrafları
paylaşın ve esnek olun. Sizin gideceğiniz
yöne giden birisi varsa onunla seyahat
etme fırsatını kaçırmayın. Bu tarz bir
seyahat sunan oluşumlar var. Otobüsle,
uçakla ya da arabamla tek başıma yolculuk
yapmaktan çok daha kolay ve hesaplı
bir şekilde yolculuk yapabiliyorum.
-
Dünya üzerinde gezdiğiniz yerleri sıralamaya koyarsanız İstanbul kaçıncı sırada olurdu? Takipçilerinize İstanbul'un hangi özelliklerinden bahsedeceksiniz?
- İstanbul'a gelmeyi dört gözle bekliyordum.
İstanbul'da yaşayan eski bir
arkadaşımla da görüştüm. Birlikte kayınvalidesinin
hazırladığı, tadını asla unutamayacağım
yemekler yedik.
Hamama, semt pazarına, şehir merkezine
gittik. İstanbul, çok etkileyici bir
kent. Benim gibi, daha önce gelen tüm arkadaşlarım
da İstanbul'un atmosferinden
çok etkilenmişti.
-
Balkan turunuzun aklınızda kalan noktaları nereler oldu?
- Budapeşte'de kaplıcalar, Belgrad'da
Dunaj nehri üzerinde kaldığım bot ev ve
Sırbistan'ın kırsalında, ünlü yönetmen
Emir Kusturica tarafından inşa edilmiş
olan Drvengrad köyü. Bu köyde Kusturica'nın
son filminde kendisiyle çalışmış
No Smoking Orchestra müzik grubuyla
tanışmam da çok ilginç bir deneyimdi.
HEDEFTE ORTA ASYA VAR
-
Önümüzdeki dönemde hedefinizde hangi rotalar var?
- Eşimle beraber Orta Asya planımız var. Kırgızistan olabilir.
Ya da Filipinler ve Endonezya rotası olabilir. Kim bilir, belki de
onu yeniden Türkiye'ye getiririm. Çünkü Türkiye'de olağanüstü
güzellikte dağlarınız, doğal güzellikleriniz var. İkimiz de böyle
yerleri gezmeye bayılıyoruz.