İkiden
fazla zaman diliminin hızla geçilmesi sonrası oluşan ve geçici uyku bozukluğu olarak tanımlanan jet lag'ın etkisi genellikle kısa sürse de mutlaka önlem alınması gereken bir durum. Jet Lag'da kat edilen yol, zaman dilimi açısından arttıkça (doğu-batı yönlerinde) belirtiler de daha ağır olurken, kuzey-güney istikametindeki yolculuklarda ise zaman dilimi farkı çok olmadıkça jet lag sorunu daha az yaşanıyor. Prof. Dr. Yaşar Kütükçü jet lag olan kişilerde bir-iki gün içinde aşırı yorgunluk, halsizlik, gündüzleri uyku hali, gastrointestinal sorunlar, kafa karışıklığı, konsantrasyon güçlüğü ve hafıza problemleri görülebildiğine dikkat çekti. Yaşlılar ve önceden uyku problemleri olanların, uçuş personeli gibi sık uçanların ya da stresli kişilerin jet lag sorunundan daha çok etkilendiğini söyleyen Prof. Dr. Kütükçü şu bilgileri verdi: "Bebek ve çocuklar, düzenli egzersiz yapan, sağlıklı beslenen kişiler ise daha az etkileniyor. Yolculuk sırasında hareketsiz kalmak (örneğin, uyku hapı alan kişiler), ağır yemekler yemek, susuzluk, kabin basıncındaki değişiklikler de jet lag belirtilerini artırabiliyor. Genellikle, günde 1-2 zaman dilimine uyum sağlamak şeklinde düzelme görülebiliyor. Örneğin, altı zaman dilimi geçilmişse, üç-beş günde yeni zaman dilimine uyum sağlanabiliyor."
Yolculuk sırasında bol bol su için
Uçuş gecesinden bir gece önce iyi uyuyun.
Bir gün önce, uçuş günü ve bir gün sonra gece yatmadan önce 5 mg melatonin almak işe yarayabilir.
Egzersiz yapan ve sağlıklı beslenen kişiler jet lag sorunundan daha az etkilenir.
Doğuya gidiyorsanız, daha erken yatmaya ve daha erken kalkmaya çalışın. Batıya gidiyorsanız gittikten sonra en az bir saat erken kalkmaya çalışın.
Yolculuk öncesindeki gece, yolculuk sırasında ve yolculuğun hemen sonrasında kafein almayın.
Yolculuk sırasında bol su için.
Uçak içinde hareket edin. Her iki saatte bir yürüyün, oturduğunuz yerde bacaklarınızı hareket ettirin.
Yolculuk sırasında bir saatten uzun süre uyumayın, uyku hapı almayın.
Mümkünse aktarmalı uçun.
Rahat ayakkabı ve giysiler giyin.
Gideceğiniz yere vardığınızda gün ışığı alın, böylece iç biyolojik saatiniz daha kolay adapte olacaktır.
Çok fazla problem yaşarsanız doktorunuzun verdiği uykuya yardımcı olacak ilaçlardan alabilirsiniz fakat süresini kısıtlamalısınız yoksa bağımlılık yapabilirler.