Doğada
her ayrıntı içinde bir mucizeyi barındırır ama gözümüz hep olduğu şekliyle görmeye alışmış ya, çoğu zaman farkında bile olmayız. Ama alıştığımızın dışında bir şey çıkarsa karşımıza işte o anda nutkumuz tutulur, nefessiz seyrederiz mucizenin kendisini.. Kuzey Işıkları da o mucizelerden biri bence... İlk çağlardan itibaren insanların adını koyamadıkları, gördüklerinde kah korkup, kah mutlu oldukları bir doğa harikası. Önceleri Tanrı'nın gazabı olduğunu düşünür korkarmış insanoğlu ışıklar çıkınca. Hatta çocuklarını içeri kaçırırlarmış ışıklar kapmasın diye... Sonrada şans işareti olarak kabul etmişler. Işıklar çıktığında kutsandıklarına ve iyi şeyler olacağına inanmışlar. Tabii yıllar yıllar geçtikçe işin aslı anlaşılmış. Aslında bu doğa olayının basit bir açıklaması var. Güneşteki patlamalar sırasında, kopan parçacıklar dünyanın çekim etkisiyle atmosfere girip, oksijen ve nitrojen atomlarıyla çarpıştığından ortaya muazzam bir renk seli çıkıyor. Karşılaştığı atoma ve yüksekliğe göre de renk alıyor: Yeşil, kırmızı, mavi, mor gibi.. Işıklar Kuzey Kutbu'nda olursa Kuzey Işıkları (Aurora Borealis), güneyde olursa da Güney Işıkları (Aurora Australis) adını alıyorlar.
TROMSO NASIL BİR YER?
İşte kutup dairelerinin üzerinde dizilmiş olan şanslı bölgeler, bu müthiş gökyüzü olayına şahit olabiliyor. Norveç'in kuzey kısımları bu bölgelerden biri. Özellikle Tromso, bulunduğu lokasyon itibariyle ışıklarının en iyi gözlemlendiği noktalardan ve bu yüzden her yıl ekimden mart ayına kadar sırf bu yüzden binlerce turisti kendine çekiyor. Ben de bu hafta, ayağımın tozuyla yaşadığım bu muazzam deneyimi sizlerle paylaşmak istedim. Önce Oslo'ya gidip, ardından iki saatlik yeni bir uçuşla Tromso'ya varılıyor. Yazın 'Gece Yarısı Güneşi', kışın ise 'Polar Geceler'e ev sahipliği yapan Tromso, aynı zamanda bir üniversite şehri. Dolayısıyla sadece Kuzey Işıkları için gelenler değil, öğrenciler de çok bu şehirde.
ARABA KİRALAYIN
Şehir aynı zamanda, botanik bahçesi, müzeleri, kiliseleri, sanat galerileri ve fiyort evleri ile şehir gezginlerine hitap ettiği gibi, dağcılık, kayak, kano, buzda balıkçılık, kar safarisi, balina safarisi, köpek ve geyik kızakları ile de doğaseverlerin tercihi. Norveç çok pahalı bir ülke olduğundan, eğer kalabalıksanız ve uzun da kalacaksanız tavsiyem bir ev kiralamanız. Tromso merkezde birçok otel ve hostel bulma şansınız var. Merkezde kalmak ve araba kiralayıp, günlük gezilerle çevreyi keşfetmek çok avantajlı. Üstelik gece de ışık avına çıkacak olduğunuzu düşünürsek araba şart!
DOĞRU YER VE ZAMAN
Kuzey Işıkları'nı yakalamak başlı başına bir şans. Günlerce kalıp görmeden dönenler var. Havanın açık, bulutsuz, aktivitenin de tam üzerinizde olması lazım görebilmek için. Eğer şansınız varsa ve doğru yerdeyseniz, belki hayatta bir kere yaşanabilecek bir doğa olayına şahit oluyorsunuz. Doğru yer ve zamanı bulmak için en güzeli, tur firmalarından bir tur satın almak. 900 NOK karşılığı sizi ışık avına çıkarıyorlar. Dünyamızın güzellikleri gezmekle, görmekle bitmez. Her köşe ayrı bir mucize adeta. Kuzey Işıkları da bu mucizelerden biri sadece. Bizim şansımıza son gecemizde adeta bir havai fişek gösterisi yaptı bize ışıklar. Işıkları görmenin sırrı sabırlı olmak ve beklemek... Tromso'nun etrafı dağlar ve fiyortlarla çevrili. Bu yüzden renkli evler ve çatlamış buzlarla bu görüntüler birleştiğinde, ortaya inanılmaz fotoğrafik manzaralar çıkıyor. Tabii hava şartlarını göz önüne alıp, sağlam giyinmekte fayda var. Kışın gündüz sıcaklığının eksi 24 dereceye kadar düştüğü görülmüş. Ekimden aralığa kadar, güneş neredeyse sadece üç saat yüzünü gösteriyor. Aralıktan marta kadar ise batış saatleri akşamüstü dört civarı. Dolayısıyla sürekli batan güneş etkisi veren sarı ışık var tüm doğanın üzerinde...
GÜNDÜZ SAFARİ İMKANI
Geceleri ışık avında olunacağından, gündüzleri güneş batana kadar olan saatleri değerlendirip, gün batımından geceye kadar dinlenmek en uygunu. Zira gündüz de yapılabilecek çok şey var. Tromso'da yapılacak etkinliklerden başlıcaları balina safarisi, geyik safarisi, husky'lerle kızak, fiyort gezileri. Safari etkinliklerini tur şirketleri düzenliyor ve 1000-1800 NOK arası 4-5 saatlik etkinlikler bunlar. Balina safari ekim ve ocak ayları arasında yapılabiliyor ve safari sırasında katil balinalar da dahil pek çok çeşidini görmek mümkün. Geyik safarisi sırasında Sami kültürünü biraz turistik de olsa görmüş oluyorsunuz. Samiler, Norveç'in yerel ve bilge halkı. Norveç adı 'Kuzey yolu' anlamına gelen 'Nordweg'ten geliyor. Kuzeyden gelen Samilerle, Finliler Norveç'in ilk halkı. Tromso ise, halen Samilerin en çok yaşadığı yerlerden biri. Fiyortları, ister arabanızla isterseniz de tur şirketlerinden alacağınız turlarla ve hatta gemiyle gezebilirsiniz. Rengarenk evlerin arasından, çatlak buzlarda ilerlemek bambaşka bir keyif.
TROMSO'NUN POPÜLER NOKTALARI
Arktik Kilise
Tromso Müzesi
Polar Müze
Teleferik
Polaria
Tromso Lutheran Katedrali
Storgata caddesi
YEREL VE BİLGE HALK
Tromso Müzesi'nde Norveç'in yerel ve bilge halkı Samiler'le ilgili birçok şey öğrenebiliyorsunuz. Fiyortları gezmek için ise araba kiralayabilir ya da tur şirketlerinin düzenlediği programlara katılabilirsiniz. Gemi seçeneği de bulunuyor.