Vatandaşlarımız arasında gitgide popülerlik kazanan Thassos Adası ya da bizim deyişimizle Taşöz Adası, güzel bir deniz tatili beklentisi olanlar için iyi bir seçim olacağı gibi güzel lezzetleri tatmak, doğa gezisi yapmak ya da kültür turizmi gibi amaçlar için de uygun bir destinasyon. Tarihi dokusu korunmuş dağ köyleri, müzeleri, manastır ve kiliseleri ile arkeolojik değeri olan kalıntılar pek çok turistin ilgisini çekmekte.
Thassos Adası'nın Genel Özellikleri
Thassos Adası, Ege Denizinin en kuzeyindeki Yunan Adasıdır. Yaklaşık 400 kilometre karelik bir alana sahip olan Thassos Adasının oldukça dağlık bir coğrafyası var. Ama en göze çarpan özelliği yemyeşil oluşu ve sayısız muhteşem koylar barındırması. Deniz suyu sıcaklığı daha güneyindeki Midilli ve Mikanos gibi pek çok Yunan Adasına nazaran daha yüksek. Yaz aylarında 25-26 dereceye kadar çıkabiliyor.
Geçmişi milattan önce 7. yüzyıla dayanan bu adada Bizanslılar, Osmanlılar ve Bulgarlar dahil olmak üzere pek çok farklı medeniyet hüküm sürmüş ve sonunda Yunanistan'a ait kalarak bugünlere gelmiş. Adanın mimari yapısına bakıldığında, Makedonya tarzı bir mimariye sahip olduğu görülüyor. Eski geleneksel taş evlerin pek çoğu halen durmakta.
Thassos Adasındaki önemli yerleşim yerlerinin başında başkent denilebilecek olan adanın merkezi Thassos veya bir diğer adıyla Limenas gelir. Diğer önemli merkezler ise Limenaria, Potamia, Prinos, Theologos, Panagia ve Potos.
Adaya Ulaşım
Thassos'a gitmek için öncelikle eğer yeşil pasaportunuz yoksa Şengen vizesi gerekmekte. Vize için Yunanistan konsolosluklarına başvurabilirsiniz. Ayrıca İstanbul dahil birçok ilde Kosmos şirketi, İzmir, Ankara, Edirne gibi diğer bazı illerde de VFS isimli özel şirket Yunanistan Başkonsolosluğu'nun yetkili vize başvuru merkezleri.
Thassos'a Türkiye'den karayolu ile gidilebiliyor. İstanbul'dan Tekirdağ, Malkara, Keşan ve İpsala güzergahını takip ederek sınır kapısına geliyorsunuz, sınırı geçtikten sonra ise Dedeağaç ve İskeçe üzerinden ilerleyip feribota bineceğiniz Keramoti şehrine varıyorsunuz. İstanbul Avrupa yakasından ortalama 440 km sonra varılıyor Keramoti'ye. Feribot 45 dakikada adanın merkezi Thassos (Limenas) şehrine gidiyor. Kavala'dan da adaya giden feribot seferleri mevcut. Kavala'dan kalkan feribotlar 1 saat 45 dakikada Prinos'a gidiyor. Feribotlara önceden bilet almaya gerek yok, hemen bulunabiliyor. Yaz aylarında Kavala'dan günde 5 sefer olmasına karşılık, Keramoti'den her saat hatta bazen saatte iki sefer bile oluyor.
Bu arada adaya özel aracınızla gitmek için TURİNG (Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu) şubelerinden birisine giderek aracı kullanacak kişi için uluslararası ehliyet almak gerekiyor. 2015 yılı itibariyle verileceği duyurulan çipli ehliyet sahipleri bu zorunluluktan muaf olacaklar. Yine sınır geçişi için sigortacınızdan veya TURİNG'den ülkemizdeki zorunlu trafik sigortasının uluslararası geçerliliği olan versiyonu diyebileceğimiz yeşil sigortanın yaptırılması gerekiyor. İsterseniz ayrıca sigortacınızdan kaskonuzun yurtdışında geçmesi için bir zeyil de yaptırabilirsiniz ama bu tabii ki zorunlu değil.
Bu arada özel aracı ile adaya gitmeyi tercih etmeyecekler için İstanbul'dan Dedeağaç ve Kavala'ya yolcu taşıyan otobüs şirketleri de mevcut. Adaya uçak ile ulaşılamıyor çünkü adada havaalanı yok. Ama Türkiye'den Kavala şehrine uçuşlar var. Ayrıca birkaç günlük Thassos Turları düzenleyen tatil şirketleri de bir başka alternatif.
Adada Konaklama
Thassos'ta farklı konaklama seçenekleri mevcut. Oteller ve pansiyonlar oldukça fazla sayıda bulunmakta ve yaklaşık 400'den fazla konaklama hizmeti veren işletme mevcut. Lüks konaklama az sayıdaki 4 ve 5 yıldızlı otel dışında pek fazla yok. Daha ziyade az yıldızlı oteller ve pansiyonlar adada ağırlıkta olan konaklama seçenekleri.
Thassos'un En Güzel Koy ve Plajları
Thassos Adası'nın denizi gerçekten mükemmel. Hemen her koyda kristal berraklığında tertemiz ve cam gibi bir su ile karşılaşıyorsunuz. İnce ve yumuşak bir kumu var. Genellikle uzun kumsallar, doğa ile iç içe sahiller ve plajlarda denize girebiliyorsunuz. Bir tarafta çam ormanları, diğer tarafta uçsuz bucaksız sahiller tadına doyulmaz bir deniz keyfi sunuyor. En güzel koylar ve plajlarda restoranlar ve kafeler dışında pek fazla tesis yapılmamış.
Adanın sayısız güzel koyu ve plajı var ama en öne çıkanları başta Aliki ve Psili Ammos olmak üzere Paradise Beach, Kynira, Glifoneri, Makryammos, Skala Pachis, Skala Prinos ve Skala Marion. Ünlü Marble Beach veya diğer adıyla Saliara ise toprak ve taşlı yolu nedeniyle ulaşımı gerçekten çok zorlu olan, ama Maldiv denizlerini anımsatan beyazımsı mavi rengiyle çekici bir plaj. Thassos merkezdeki Limenas plajı da oldukça güzel sayılabilir. Golden Beach dalgalı deniziyle sörf severlerin gözdesi. Bir de Livadi Koyu'ndan güneye doğru inerken, yol üzerinde kayalar arasında denizin oluşturduğu doğal bir havuz olan Giola görülmeye değer çok ilginç bir oluşum.
Thassos'da Yeme-içme ve Eğlence
Çok hareketli bir gece hayatı yok bu adanın, yani Mikanos, Santorini ya da İbiza gibi çılgın eğlenceleri ile ünlü bir ada değil Thassos. Yine de oldukça keyifli ve eğlenceli bir ada olduğu söylenebilir. Güzel barlar ve nadir de olsa clublar, müzik dinleyip dans etmek isteyenlere hoş vakit geçirtebilir. Bazı tavernalar Yunan Geceleri düzenliyor. Buralarda Yunan ezgileri eşliğinde sirtaki yapıp, tabak kırarak eğlenmek mümkün.
Taverna denilen restoranlar hemen hemen her beldede oldukça fazla sayıda ve birbirine yakın kalitede var ama en fazla sayı ve en renkli ortamlar yine Limenaria, Limenas, Potos and Skala Prinou beldelerinde. Limenaria yakınındaki Pefkari de oldukça eğlenceli bir başka belde. Özellikle haftada iki kez Yunan gecesi düzenleyen Aegean Taverna'da keyifli bir gece geçirebilirsiniz.
Ada olduğu için elbette ki en revaçta olan yemekler deniz ürünleri. Özellikle kızarmış midye, ahtapot ızgara, kızartma, ızgara veya dolması yapılmış kalamar hemen hemen her tavernada bulunmakta. Hamsi ve sardalyeyi de güzel yapıyorlar. Deniz ürünlerinin fiyatları bizim ülkemizdekine nazaran oldukça düşük, lezzetler ise çoğunlukla yüksek kalitede. Köfteyi de çok güzel yapıyorlar. Thassos ayrıca bir et cenneti. Özellikle dağ köyleri oğlak ya da kuzu çevirmeleri ve kokoreçleri ile meşhur. Panagia, Mikro Kazaviti ve Theologos en revaçta olanları. Theologos'daki Taverna Avgoustos, hem yemekleri hem de müzik, dans ve eğlencesi ile mutlaka gidilmesi gereken yerlerden biri. Ege mutfağının zeytinyağlıları, sarmaları, salataları ve çeşitli meze türleri yine menülerde sık rastlayacağınız yemekler. Mücver, musakka, dolma gibi bildiğimiz lezzetleri farklı yorumları ile tadabilirsiniz. Özellikle musakkaları enfes. Bizim cacığın susuz versiyonu olan Tzatziki çok güzel bir başka lezzet. Genellikle kocaman bir kalıp beyaz peynir ile sundukları Greek Salad yine her yerde çok lezzetle yenen bir salata. Yemekten sonra meyve ikram ediyorlar ve yazın bu çoğunlukla karpuz oluyor. Bazı müesseseler tatlı ikramı da yapıyor. En ünlü içecekleri frappe yani soğuk kahve. Bir de bizim Türk kahvesinin aynı tadında ve sunumunda olan Yunan kahvesi, yani Greek coffee var. Yerli üretim şaraplar ve tabii ki ünlü Yunan içkisi Ouzo güzel Yunan yemeklerine eşlik eden içki alternatifleri.
Limenas'da Simi, Pefkari'de Akti Otelin restoranı, Limenaria'da Kostis ile Palataki, Potos'da Akrogiali en revaçtaki restoranlardan bazıları.
Kaynak:
www.bencetatil.com