Ziraat Türkiye Kupası'nda Galatasaray'ın Tokat'ta oynayacağı maça A Haber Spor Servisi olarak gittik. Özellikle Tokat'ın yeşilliğine ve doğasına hayran oldum. Tokat kelime olarak 'bahçe' anlamına geliyor. Tokat'ta yaşayanlar konuşurken asla "Tokat" demiyor, şehirlerinin ismini telaffuz ederken, "Tohat" demeye özen gösteriyorlar. Tokat mutlaka gezilmesi gereken bir şehir. Özellikle Karadeniz'i keşfe çıkanların yolu bu kentten geçmeli. Tokat verimli toprakları sayesinde Türkiye'nin yaş sebze ambarı. Domatesten tutun da tüm meyve ve sebzelere kadar her şey burada fazlasıyla yetişiyor.
DEMİR DİKSEN AĞAÇ OLUR
Yeşilırmak ve birçok akarsuyla beslenen topraklarda en önemli yeri Niksar Ovası tutuyor. Bu verimli ovalar ve topraklar için Tokatlılar "Demir diksen ağaç olur" şeklinde konuşuyor. Avrupa'nın birçok şehrinde sarkıtların olduğu mağaraları gezdim. Türkiye de mağaralar konusunda çok zengin bir ülke. Ancak Tokat'a gitmeden önce birçok arkadaşım "Ballıca Mağarası'nı mutlaka gör!" demişti. Biz de 1916 metre yükseklikte bulunan, Pazar ilçesine bağlı Ballıca Mağarası'nı gezmeye gittik. Gördüğümüz güzellikler karşısında büyülendik!
DALGIÇLAR GÖLE GİRMİYOR
Ballıca Mağarası'nın oluşumu, yani mağaranın varlığı 3.4 milyon yıl öncesine dayanıyor. 1995'te turizme açılan, 680 metre uzunluğunda, 94 metre yüksekliğindeki mağarada dokuz salon bulunuyor. Ballıca Mağarası'nın son noktasında sadece bir insanın geçebileceği 'sifon' olarak adlandırılan bir boşluk bulunuyor. Buradan ancak iple inebilen MTA (Maden Teknik Arama) mühendisleri 65 metre sonra bir gölle karşılaşıyor. Gölün nereye uzandığı ve Yeşilırmak ile bağlantısı olup olmadığını araştırmaya koyuluyorlar. Sonra bir çelik kafes yapıp, içine kamera yerleştirip gölün dibine yolluyorlar. Çelik kafesi geri çektiklerinde çok şaşırıyorlar. Kafesin çelik çubuklarının yamulduğunu ve yerleştirilen kameranın patladığını görüyorlar. Gölde üç adet MTA'ya ait bot bulunuyor. Ancak dalgıçlar yaşanan çelik kafes-kamera olayından dolayı göle girmeyi reddediyor.
HAVASI ASTIMLILARA İYİ GELİYOR
Ballıca Mağarası'nın, atmosferdeki oranın yaklaşık dört katı saf oksijen içeren havası nefes almayı kolaylaştırdığı gibi astım rahatsızlığı olanlara çok iyi geliyor. Mağarada 2 milyon yarasa yaşıyor. Yarasalar gece dışarı çıkıp gün ağarmadan içeri giriyor. Bu yarasalar gündüzleri mağarada oluşan karbondioksiti emip geceleri dışarı çıkarıyor ve dönüşte mağaraya oksijen getiriyor.