SÜNNET NEDİR?
"Sünnet, tıbbi, sosyal veya dini gerekçelerle yapılan, penis baş kısmındaki sünnet derisinin alınmasını içeren bir cerrahi uygulamadır. Bir başka deyişle sünnet çok önemli bir organda yapılan bir ameliyattır. Bu nedenle en sağlıklı en güvenli nasıl yapılması gerekiyorsa o şekilde yapılmalıdır."
SÜNNET NE ZAMAN YAPILIR?
"Hemen her yaşta sünnet yapılabilir. Ancak, yenidoğan dönemi ve çocuğun psikososyal algılamasının sorun olabileceği 3-4 yaş döneminde çocuğa özgü olarak ayrıca değerlendirilmelidir."
SÜNNET NASIL YAPILIR?
"Çocuğun yaşı, tıbbi ve psikososyal durumu, ailenin isteği göz önüne alınarak, cerrahın ve ailenin tercihine göre lokal veya genel anestezi ile sünnet yapılabilmektedir. Çok çeşitli sünnet yapılış biçimleri bulunsa da burada önerdiğim teknik; yukarıda da belirttiğim gibi sünnet işleminin esasında çok önemli bir ameliyat olması nedeniyle gereken önemin azami şekilde gösterilip sünnet hattının görülerek uygun mesafede ve şekilde kesilerin yapılıp kendiliğinden eriyebilen dikişler konularak yapıldığı cerrahi tekniktir. Yaklaşık 15-20 dakikalık bir sürede, sünnet derisinin cerrahi yöntemle çıkarılıp, sonrasında kanama kontrolü yapılıp kendiliğinden eriyen dikiş materyali ile dikişler konularak tamamlanan bir işlemdir. Uygun lokal ve genel ağrı kesiciler uygulanır. 24 saat sonrasında genellikle ağrı kesiciye bile gereksinim duyulmazken banyo da yaptırılabilmektedir. Doku iyileşmesindeki lokal ve kişisel farklılıklara göre hafif şişlik, ödem ve kabuklanmalar olabilmektedir."
SÜNNET GEREKLİ Mİ?
"Sosyal ve dini nedenlerin yanı sıra; sünnet derisinin ucunda gerçek darlık olması (gerçek fimozis), sünnet derisine bağlı idrar yolu enfeksiyonu veya lokal enfeksiyon gelişmesi, sünnet derisinin geriye dönüp penis ucunu boğması (parafimozis) ve başka idrar yolu problemleri bulunması gibi tıbbi gerekçelerle de sünnet yapılması gerekli olabilmektedir."
SÜNNETİN FAYDALARI NELERDİR?
"İdrar yolu enfeksiyonlarını azaltması, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları veya böbrek-idrar kanallarının bazı hastalıklarında koruyucu olması, sünnet derisi ve penis baş kısmı iltihaplarının (balanit, balanopostit) önlemesi, yetişkin dönemde çeşitli kanser ve enfeksiyonlarda önleyici olması yararları arasında sayılabilir"
SÜNNETİN RİSKLERİ NELERDİR?
Prof. Dr. Fatih Arındıran, "uygun şekilde ve gereken özen gösterilerek yapılan sünnetler sonrası riskler oldukça düşüktür. Yine belirttiğim gibi her ameliyat sonrası oluşabilecek ağrı, sünnet yeri kanaması, enfeksiyon riski, sünnet hattı iyileşirken kabuklanma gelişebilecek komplikasyonlar arasındadır. Ancak alanında uzman bir cerrah tarafından yapılmadığında veya uygun teknik kullanılmadığında çok daha büyük ve ciddi sorunlar, riskler ve nadiren geri dönüşümsüz problemler oluşabilmektedir."
Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Fatih Andıran