Yaz ayları, bebek bakımı açısından birtakım incelikler gerektirir. Yeni doğan bebekler ve küçük yaştaki çocuklar, özellikle yaz aylarında her zamankinden daha hassas bir cilt bakımına ihtiyaç duyar. Söz konusu çocuklarımız olunca, dikkat edilmesi gereken birçok detay ortaya çıkıyor. Yazın bebeklerin cilt bakımı nasıl yapılmalı, banyo esnasında hangi şampuan tercih edilmeli, bebeklerde pişik tedavisi gibi konuları Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şirin Gencer anlattı...
DOĞAL İÇERİK ŞART!
Bebek cildine, cilt bakım ürünleri sürmenin zararları var mı? İçeriği doğal olan ürünleri mi tercih etmeliyiz?
Her bebeğin cildi diğerlerinden farklıdır. Standart bir cilt bakımı yerine; kullanılacak ürünler bebeğin ihtiyacına göre seçilmelidir. Bebeğinizin cildine süreceğiniz ürünlerin doğal içeriklerden oluşmasına dikkat edin. Sertifikalı markaları kullanmaya özen gösterin. Kimyasal içeriği yüksek ürünlerin ciltten emilebileceğini unutmayın. Güvenli gibi görünen kremlerde kullanılan bazı maddelerin, zaman geçtikçe kanserojen oldukları ya da insan vücuduna zarar verebildikleri bilinmektedir.
Yetişkinlerin kullandığı cilt bakım veya kozmetik ürünleri çocuklarda da kullanılabilir mi?
Yetişkinlerin kullandığı şampuan ve sabunlardan uzak durmak şart! Yetişkinlerin kullandığı şampuan, vücut yıkama jeli gibi ürünler, bebeğin cildini ciddi şekilde tahriş ederek egzama ve alerjiye yol açabilir. Bebekler soğuk havalarda haftada iki-üç gün, sıcaklarda ise her gün yalnızca su ile yıkanmalıdır. Yetişkinlere oranla daha az kirlendikleri için bebeklerde haftada bir ya da iki haftada bir kez bebek şampuanı ve bebek sabunu kullanılmalıdır. Oyun çağı döneminde de bebek ürünleri tercih edilmelidir. Bu dönemde ev dışında da oyunlar oynadıkları için daha çok kirlenirler; bu nedenle sabunlama ve şampuanlama gün aşırı yapılabilir ama köpükler cilt yüzeyinden iyice durulanmalıdır.
YAĞDAN UZAK DURUN
Farklı hava şartları bebeğin cildini nasıl etkiler?
Sıcak havalarda havadaki nem oranı fazlalaşır, terleme de artar; dolayısıyla ciltte kızarıklık ve kaşıntı daha çok görülür. Aşırı sıcaklarda bebek yağları ve yağlı nemlendiriciler kullanılmamalıdır çünkü gözenekleri tıkayarak isilik oluşmasını kolaylaştırırlar. Gereksiz yere kullanılan ürünler, sivilce oluşumuna ve cildin pürüzlüğünü kaybetmesine neden olur.
Bebek pudralarında kullanılan talk içeriğinin kanserojen olduğu iddia ediliyor; doğru mu?
Eskiden talk pudrası çok kullanılıyordu ama yapılan çalışmalar talk pudrasının kanserojen olduğunu gösteriyor. Bu nedenle günümüzde, Amerika başta olmak üzere bebeklerde talk pudrası kullanımı yasaklandı. Talk pudrası kesinlikle kullanmayın çünkü bebeğin solunum yoluna kaçtığı zaman ciddi akciğer sorunlarına yol açar. 18 aya gelene kadar çoğu bebek, etrafındaki cisimleri ağzına götürür. Pudra kutusuna denk gelirse ciddi solunum sıkıntısı yaratabilir.
Talk pudrasının yerini alan bir şey var mı?
Artık talk yerine mısır nişastası özlü pudralar kullanılıyor . Mısır nişastası özlü pudralar, yaz aylarında aşırı terleyen çocukların dirsek içi, diz arkası gibi deri kıvrımlarında gelişen egzamayı ya da yine sıcak yaz aylarında bezin değdiği bölgedeki kızarıklığı ve pişiği gidermede kullanılır.
CİLDİ DAHA İNCEDİR
Kimyasal maddeler bebek teni için ne kadar tehlikelidir? Bebek teninin kimyasal maddeyi daha çabuk emdiği doğru mudur?
Bebeklerin cildi yetişkinlere oranla daha incedir, derinin en dış tabakasında koruyuculuğu sağlayan yağ ve salgılar yeterince yoktur. Cilt yüzölçümlerinin kendi ağırlıklarına oranı da yetişkinlere göre daha fazladır. Dolayısıyla kimyasal maddeler, ilaçlar; ciltten daha hızlı ve fazla miktarda emilir.