Atilla Özdemiroğlu'nun bestesini ya da düzenlemesini yaptığı
Firuze, Sevda, Hasret, Yara, Eskidendi, Çok Eskiden gibi şarkılar, sözün bittiği yerde, hepimizin hayatına usulca sızmıştır.
Teyzem, Muhsin Bey, Adı Vasfiye ve
Ağır Roman gibi birçok unutulmaz filmde ise bizi en çok etkileyen şeylerin başında, Özdemiroğlu'nun film için yaptığı müzikler gelir. O müzikler adeta, filmin gizli başrol oyuncusudur. Son olarak Taylan Biraderler'in yönettiği
Vavien adlı film için yaptığı müziklerle, SİYAD (Sinema Yazarları Derneği) Ödülleri'nde 'En İyi Film Müziği' ödülünü alan Attila Özdemiroğlu ile film müziğinin öneminden Sezen Aksu ile yaşadığı şarkı macerasına birçok şeyi konuştuk.
- Züğürt Ağa, Kurbağalar, Muhsin Bey, Gölge Oyunu gibi pek çok filmin müziğine imza attınız ve ödül kazandınız. Son olarak da müziğini yaptığınız Vavien filmi ile SİYAD Ödülleri'nde 'En İyi Film Müziği' ödülünü kazandınız. Müziğin, bir filmdeki yeri ne sizce?
- Müzik, bence insanlığın yaşamındaki ortak yegâne dil. Sinemaya gelince önemi daha da artıyor. İnsanlar birçok şeyi, bir sürü yolla ifade eder. Sözlerle ifade edebilirler, mimiklerle ifade edebilirler. Kelimelerin bittiği yerde de müzik başlar. Müziğin sinemadaki kullanımı da, en önemli anlatım araçlarından bir tanesidir. Asıl olan hikâyedir, rejidir, kurgudur. Fakat bir yere gelip de anlatımda daha derine inmek, daha karmaşık duyguları anlatmak istediğinizde, bazen kelimeler, kurgu yeterli olmayabilir. O yüzden sinemada müzik, bu gücünden dolayı kullanılıyor.
- Ümit Ünal'ın yönettiği ve sizin müziklerini yaptığınız Teyzem filmi buna örnek sanırım. Teyzem deyince, herkesin aklına önce etkileyici müziği geliyor...
- Bu o kadar önemli bir noktaya kadar geldi ki; bazı filmlerde çalışırken, yönetmen arkadaşlarımız; 'Aman dikkat et, müzik filmin önüne geçmesin' diye, belirtmek zorunda kaldı. Böyle bir şey olamaz, sinema toplu bir sanat. Eğer içindeki ek öğeler iyiyse, uyumluysa ve güzelse, filmin bütünü de güzel oluyor. Ben elimden geldiğince, filmin gerektirdiğini yapmaya çalışıyorum, neye ihtiyaç varsa.
- Son yıllarda çekilen filmlerde, içinde kullanılan şarkılar daha ön plana çıkmaya başladı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
- Uzun zamandır bu yapılıyor. 'Filmden bir şarkı çıkaralım, şarkı önceden tanınsın ki, filmin tanıtımına yardımcı olsun' diye. Bu başka bir şey, film müziği değil.
Ağır Roman filminde ben de yaptım bunu. Ama orada şarkılar vardı, film gerektiriyordu.
Ağır Roman'ın anlatılan dünyası, şarkılar dünyası zaten.
Bir Vurgun Bu Sevda önceden yayınlandı mesela, filme bir şey kattı mı bilmiyorum ama o müziklerin filme bir şey kattığını herkes söylüyor. Bazen bir filmin noktasına, bir şarkı çok yakışabiliyor ama bazen çok zorlama oluyor.
- Adı Vasfiye, Safiyedir Kızın Adın, Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni gibi film ya da müzikaller için yaptığınız müziklerinizden oluşan bir albüm yapmayı düşünüyor musunuz?
- Çok dikkatli seçmişsin, çok da özel müzikler onlar. Ben de istiyorum.
Teyzem filminden başlayarak, bir aydır çalışıyorum bunun üzerinde. Albüm çıkacak yakın zamanda.
Fahriye Abla, Ağır Roman, Gönderilmemiş Mektuplar albüm olarak çıktı sadece.