Her şey beş yıl önce bir parkta filizlendi. Parkı mesken edinen madde bağımlısı gençler bu hikayenin başrol oyuncusu. Onlar hayatlarının değişeceğinden habersiz, Zeytinburnu Belediyesi'nin "Doğaya destek sizden, buz pateni biletiniz bizden" sloganına sahip geri dönüşüm projesine çöpten kartonlar, şişeler toplayarak katılım sağladı. Sırf parktaki buz pistinde paten kayarak eğlenmek, hayatlarından biraz olsun uzaklaşabilmek için... İş madde bağımlılarının buz pistine zarar vermesine doğru evrilince Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın da gençleri kötü alışkanlıktan ve madde bağımlılığından kurtarmak için bir buz hokeyi takımı kurulmasını istedi. İstanbul Zeytinburnu İlçesi Veli Efendi Mahallesi'ndeki Özgürlük Parkı'nda yeşeren bu umut mücadelesi, birçok gencin madde bağımlılığından kurtulmasını, hayatlarının seyrinin değişmesini sağladı. Zeytinburnu Belediyesi Spor Kulübü Buz Hokeyi Takımı artık profesyonel. Beş yıl önce ilk maçını 37-1 kaybeden takım şu an başarıdan başarıya koşuyor. Geçen sezon Türkiye şampiyonluğunu kazandılar, bu yıl International Ice Hokey Federation'un (IIHF) Sırbistan'da düzenlediği 2015-2016 IIHF Continental Cup'ta grup ikinciliğine uzandılar... Şimdi çıtayı yükselttiler, hedef Avrupa şampiyonu olmak...
HAYATLARINI DEĞİŞTİRDİ
Hokeyciler, antrenmalarını İstanbul Büyükşehir Belediyesi Silivrikapı Buz Pateni adlı sahada yapıyor. Biz de başarı hikâyesini dinlemek üzere buz hokeyi pistine gidiyoruz. Sporcular soyunma odasında hazırlıkları sürdürüyor, bir bir çıkıp piste geçiyor. Kalenin karşısına geçip sopanın önünde pak, penaltı çalışması yapanı da var, ekipçe kayarak taktik çalışanı da. Kaleci taktik tahtasını eline alıyor, çekiyor köşeye ekibi. Her biri pür dikkat. Ardından sopayla pakı sürükleyip kaleye doğru uzaktan atış çalışması başlıyor. Tak tak tak sesleri yankılanıyor salonda. 23 yıldır paten kayan 13 yıldır buz hokeyi yapan, milli sporcu Barış Coşkun (31) yanımıza geliyor: "Antrenör ve oyuncu olarak başından beri takımdayım" diyor. Buz hokeyi takımının ilk günleri dün gibi aklında. Coşkun: "Takımda suça karışan ve madde bağımlısı olanlar vardı. Bazıları alışkanlıklarını hemen bırakamadı. Onları topluma kazandırmak için birlikte yedik, içtik, gezdik, maçlara gittik. Uyuşturucu etkisinde antrenmana gelenler, kriz geçirenler bile oluyordu. İlk maçta 37-1 skorla yenilmiştik. Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, tribünden aşağı inip 'Bir gol atın, gönlümde kazanan sizsiniz!' diye destek oldu. O heyecanla golü attık. Son maçta ise 48-0 galip geldik. O günlerden bugünlere büyük bir başarı elde ettik!" deyip antrenmana dönüyor. Antrenman sürerken eski milli takım kayakçısı, 10 yıllık buz hokeycisi Cengiz Gök (30) kenara yaklaşıyor. O da kulübün ağabeylerinden. İlk zamanlar çok zorlandıklarını anlatıyor: "İki saatlik antremanda sporcu kimliği kazandırmak, disiplin vermek çok zordu. Zoru başardık. Süper ligde şampiyonluktan sonra Avrupa'da boy göstermemizde başkanımızın ve baş antrenörümüz Deniz İnce'nin gayreti büyük. Hedefimiz Avrupa şampiyonluğu" diyor. Zeytinburnu ahalisi de gözü gibi bakıyor buz hokeyi takımına...
BURADA İYİ ABİLERİM OLDU
Buz hokeyi sporcusu Özcan Alptekin (21) Mardin Nusaybinli. Ailesi yıllar önce yokluktan İstanbul'a göç etmiş. Alptekin: "34 kardeşiz, maddi sıkıntıdan okuyamadım" diyor. Parkta buz pisti kurulduğunda 16 yaşındaymış. Arkadaş çevresinden etkilenip uyuşturucuya başlamış. Mahallede abi dediği kişiler hırsızlık bile yaptırmış ona. O günler için "Küçüktük, cahillikti, ne diyorlarsa yapıyorduk!" diyor. Ardından: "Piste karton getirip ücretsiz kayınca özgürlük hissettim. Adrenalin patlaması yaşadım. Mahalledeki herkes birbirini etkiledi, buz hokeyi takımında yer aldık, eğitimlere başladık, sayımız gitgide artı. Mahallemde kötü abilerim varken takımda iyi abilerim oldu. Hem spor yapıp zevk alıyorsun hem de para kazanıyorsun. Milli takımda oynamak hayalim."
HAYALİMİZ AVRUPA
Buz hokeyi sporcusu Faruk Günel (21) beş yıl önce takıma katılmış. Buz hokeyinin hızı, heyecanı cezbetmiş onu: "Zor bir spor ama zevkli de. Yaygınlaşmalı" diyor. Sonra değişimi anlatıyor: "Zevkli bir spor olduğu için mahallenin çehresini değiştirdi. Kimi evlendi, kimi iş sahibi oldu, kimi de buz hokeyine devam etti. Şu anda çocukların kötü alışkanlıklara düşmesine engel oluyor kulüp. Zeytinburnu gençliği için buz hokeyi umut oldu. Ben ise maddi sıkıntı yaşıyordum, okuyamadım! Spor eğitmenliği belgem var, ayaklarımın üzerinde durabiliyorum" diyor.
ZENGİN SPORU DEĞİL!
Zeytinburnu Belediyesi Spor Kulübü Buz Hokeyi Takımı Başkanı Halit Albayrak, ilk olarak 2010'da Marmara grubunda maçlara katıldıklarını, galibiyet yüzü göremediklerini hatırlatıp başarı hikâyesini anlatıyor: "Milli olmuş sporcuları transfer edelim, çocuklar iyi hokeycilerin yanında gelişsin dedik. Şu an Ukrayna'daki savaştan kaçan oyuncular da Kanadalı oyuncu da var takımımızda. Bizimkisi tam bir başarı hikâyesi. Genç takımda yetiştirme yurdundan sporcularımız var. Buz hokeyini yaygınlaştırmak için altı ay sonra Zeytinburnu'nda olimpik buz pisti açacağız. Türkiye'de buz hokeyinin zengin sporu olduğu algısı var. Bu algıyı yıktık. Hedefimiz tüm Zeytinburnu gençliğine ulaşmak."