12 Eylül 1980 darbesi demokrasi tarihimizin en kara sayfalarından birisi. Sırf düşünceleri ve inançları uğruna hüküm giydirilen, aileleri mağdur duruma düşürülenlerin öyküsünün anlatıldığı Bizim Hikâye gelecek hafta sinemalarda görücüye çıkacak. Yönetmenliğini Yasin Uslu'nun yaptığı filmin başrollerinde Cansel Elçin (İsmail), Haluk Piyes (Ahmet), Sera Tokdemir (Nimet) ve Burcu Kıratlı (Elif) yer alıyor. Yaşları itibariyle hiçbiri 12 Eylül döneminin acılarına şahit olmasa da rollerinden çok etkilendiklerini söylüyorlar. Filmin bu dörtlüsüyle darbeyi, aşkı ve hayatı konuştuk. Anlattıklarında eminiz ki sizin de hikâyenizden bir parça var.
H.P: 12 Eylül döneminde ben de Almanya'da gurbetteydim ve bebektim daha. Bu acının dalgaları oraya projeksiyon olarak yansıdı. Bizim mahallemizdeki birilerinin acı çekmiş babalarını, kaçıp gelen insanların dramlarını görüyordum. Bana soğuk ve gri gelirdi o dönem. İnsanların sağ ve sol ayırt etmeksizin yüzleri de öyleydi. Ancak o sağ-sol kavgası orada devam etmedi. Tam tersine geçim derdi nedeniyle kenetlendiler. Benim Ahmet karakteri de taraf olmayıp adaleti savunuyor ve köprü olmaya çalışıyor. Taraf olmak inanılmaz ırkçı bir şey. Taraf olacaksan halktan taraf olacaksın.
ADALET SEVGİYLE GELİR
- Filmde derin bir adalet duygusu işleniyor. Siz böyle bir haksızlığa uğrasaydınız hakkınızı savunmak için bu kadar mücadeleci olur muydunuz?
- S.T: Her zaman. Bu uğurda hiçbir şey yıldıramaz beni. Filmin özeti de bu. Haksız yere hüküm giyen insanların adalet arayışı.
- C.E: Dünya biraz vahşileşti. Süper kahraman olmak eskisinden biraz daha zor. Sosyal medyayı filan görüyorsunuz, birçok şey karmaşık hale dönüştü. Hakkını aramak tabii ki zor. Adil olmak sevgiden kaynaklanıyor. Ben çok şanslı bir çocuktum, anne ve babam tarafından sevildim. Şans aslında oradan başlıyor. Biraz bireyselleştirdim ve duygusallaştırdım ama bu böyle. Türkiye zor bir coğrafya arasında. Ama bu farklılık büyük bir avantaj ve bunu fırsata çevirmek lazım. Toleransı ve hoşgörüyü artırmak gerekiyor.
- B.K: Herkes kendi hakkını aramak ister ama bazen araya öyle zorluklar giriyor ki bunu aramaktan vazgeçebiliyorsun. Hukuk izin verdiği kadar arayabiliyorsun o zaman.
- H.P: Bir zamanlar hukuk eğitimine başlamış ve ortada bırakmış birisi olarak konuşmam gerekirse yasayı ezberlemekle adalet öğrenilmiş olmuyor. Adalet cesaretle de alakalı bir şey. Cesur insan ilgi, bilgi ve sevgi aşısını almış insandır. Bu aşıları almamışsa insan çok cesur büyüyemez bence. Cesaret unsuru evde başlar. Ve onu ne kadar donatırsan o kişi adaleti o kadar ister ve arar. Biz Hz. Mevlâna, Hacı Bektaş Veli, Yunus Emre gibi değerleri çıkarmış topraklardayız ama maalesef bunlar unutturuldu bize.
'SEVDİKLERİMİZDEN AYRILMAK BÜYÜK BİR DARBE OLUR'
- Oyuncular genelde bir rolde içlerinde olan bir şeyi çıkarırlar ortaya. Sizin bu filmde içinizden çıkardığınız şeyler neler oldu?
- S.T: Her bir rolümde bir başka Sera ile tanışıyorum. Kimisiyle tanıştığıma memnun oluyor, kimine olmuyorum. (Gülüşmeler) Burada da Nimet ile tanıştım. Çok güçlü ve gururlu bir kadın o. Öyle bir şey başıma gelmeden, onun gibi olup olamayacağımı bilmiyorum.
- C.E: Hayat Güzeldir filminde savaşın ortasındaki babanın çocuğunu yaşatması ayakta tutma sahneleri var ya! Ben de hapishanedeyken yanımda hep oğlumu düşünerek canlandırdım karakterimi. Ağır bir dram yaşanıyor çünkü. Çok ağır dram yaşayan insanlar çok acayip ve olgun bakabiliyorlar dünyaya. Bizim gibi bakmıyorlar. Çok soğukta çektik filmi. Sinop Cezaevi'nde Sabahattin Ali'nin koğuşunda çekim yaptık. Benim için Türkiye'nin en büyük yazarlarından birisi. Onu hissettim orada.
- B.K: Filmdeki Elif karakteri ile benim karakterim pek benzemiyor aslında. Elif daha olgun ve sakin yaklaşıyor olaylara. Bende gençliğimin verdiği bir fevrilik ve acelecilik var hep. O tesettürlü ve aynı zamanda tezhip yapıyor. Bana senaryo geldiğinde iki rol önerilmişti, ben bu karakteri seçtim. Çünkü farklı karakterler oynamayı ve ters köşe yapmayı seviyorum. Tesettürü ilk taktığımda iyi geldi, kendini başka boyutta hissediyormuşsun gibi. Onu taktığın zaman ister istemez ağır başlı oluyorsun. İyi bir deneyim oldu benim için.
- H.P: Uzaktan izlediğimiz tarihe biraz daha yakın bir şekilde tanık oldum. Ben de babasız büyüdüm. Bu açıdan hayatımla paraleldi.
- Filmde baba oğluna 'Asla vazgeçme' diyor. Sizin asla vazgeçmeyeceğiniz şeyler ne?
- H.P: Sevmek...
- B.K: Ben de sevmekten asla vazgeçmem. -
S.T: On yıl önce asla vazgeçmem dediğim şeyden vazgeçtiğim çok oldu. Ama önce kendimden sonra ailemden asla vazgeçmem.
- Kendi çocuğunuza 'asla vazgeçme' diye öğütleyeceğiniz şey ne olurdu?
- S.T: Mutluluk.
- B.K: Dürüstlük.
- H.P: Almanya'dayken annem beni yuvaya götürüyordu. O dönemde bazı Almanlar başörtü kadınların örtülerine kartopunun içine cam parçaları koyarak saldırırdı. Annem o zaman bana "Oğlum asla pes etme. Pes edersen karşındaki kazanır." demişti.
- Sizin için hayatta en büyük darbe ne olur?
- S.T: Ölüm. Dönüşü olmayan tek şey.
- H.P: İnanmamak... Olmasa ayvayı yedik.
- B.K: Ailemin ölümü. Düşününce bile tüylerim diken diken oldu.
- C.E: Sevdiklerimin benden ayrılması en büyük darbe olurdu.
ÇEKİMLER SİNOP, TRABZON, RİZE VE İSTANBUL'DA YAPILDI
Yapımcılığını Alaaddin Film'in üstlendiği film 27 Mart'ta 300'den fazla sinema salonunda birden vizyona girecek. Film bu topraklarda yaşayan milyonları darbe günlerinin hüzün dolu gerçekleriyle yüzleştirecek. Çekimlerinin çoğu Sinop, Trabzon ve Rize'de yapılan filmin bazı sahneleri İstanbul'un tarihi yarımadasında çekildi. Yönetmenliğini Yasin Uslu'nun üstlendiği film ön hazırlıkları üç yıl sürdü. Filmin çekimleri ise sekiz haftada tamamlandı. Karadeniz Bölgesi'nin doğal güzellikleriyle seyirciye görsel bir şölen sunacak film Mustafa Ceceli'nin bestelediği müzikleriyle kulaklara ve ruhlara da dokunacak. Filmin iki yılda yazılan senaryosu 70'lerden günümüze doğru uzanan bir olay kurgusuna dayanıyor. Sera Tokdemir ve Cansel Elçin'in evli bir çifti canlandırdığı filmde ana karakter İsmail Bey. Elçin'in canlandırdığı İsmail Bey, ailesiyle mutlu bir hayat sürerken darbe süreciyle inancı ve düşüncesi uğruna haksız yere hüküm giyiyor. Darbeci zihniyetin itibarını paramparça ettiği, gururunu zedelediği İsmail Bey ve ailesi çekilen acılarla ve inançla daha da güçleniyor. Hukuksuzluklara direnen ve ne olursa olsun yıkılmayan ailede 'Asla vazgeçme' diyen babanın hukuk savaşını avukat olan oğlu devam ettiriyor. Haluk Piyes'in canlandırdığı Ahmet karakteri babasının sisteme kurban edilmesine karşı adalet duygusunu hayatının temeline oturtmuş bir evladın iade-i itibar için verdiği hukuk savaşını beyazperdeye yansıtıyor.
'ÇOK CİDDİ BİR EMEK VAR BU FİLMDE'
- Memnun kaldınız mı set arkası ekipten?
S.T: Filmimiz Alaaddin Film etiketiyle çıkıyor. Yapımcımız Kertenkele'nin de yapımcısı olan Yalçın Şen ve yönetmeniz Yasin Uslu. Kapalı kıyafetleri de Nurdan Heybeli yaptı ve gerçekten büyük emek verdi. Hepimizi o giydirdi. Yaşlandırma makyajı için de çok uğraşıldı, yurtdışından protezler getirildi. Çok ciddi emekler var bu filmde. Her aşamasında bu emek karşımıza çıktı. Adeta ince ince dokundu film. Bütün ekibin enerjisi çok iyiydi ve ortak bir hikayeye hizmet etmeye çalıştık.