İstanbul ilk kez bir tasarım bienaliyle buluşuyor. Tasarım deyince öyle çok da uzak şeyler anlamamak gerek; zira günlük hayatta kullandığımız şemsiyeden, el arabasına hemen her şey bir tasarım ürünü. Her gün yüzlerce insanın dolaştığı alışveriş merkezleri de meydanlar da birer tasarımcının elinden çıkma. Bu bienal de dünya çapında birbirinden ilginç tasarım örneklerini bir araya getirmeyi amaçlıyor. İKSV tarafından düzenlenen, Tophane'deki İstanbul Modern ve Karaköy'deki Galata Özel Rum İlköğretim Okulu'nda 12 Aralık'a dek sürecek 1. Tasarım Bienali, "Kusurluluk" teması altında eserleri buluşturacak. İstanbul Tasarım Bienali'nde, küratörler Emre Arolat ve Joseph Grima'nın seçtiği, 46 ülkeden 300'e yakın tasarımcı ve mimarın 100'ün üzerinde ilginç projesi yer alıyor. İstanbul Tasarım Bienali, iki serginin yanı sıra 12 Aralık'a kadar, kentin farklı noktalarına yayılacak akademi programı, atölye sergileri, seminer programı, yaratıcı film kuşağı, paralel katılımcı programı ve tasarım yürüyüşleriyle İstanbul'u bir tasarım kentine dönüştürecek.
İMAJ DEĞİŞİKLİĞİ
Bienalin dün düzenlenen basın toplantısına katılan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Bugüne kadar birçok bienalde, birçok sergide birlikte çalıştık ve şunu gözlemledik: Türkiye'de kötü bir şey olmadıkça maalesef uluslararası medyada yer bulmuyor. Ancak kültür ve sanatta, bu tür bienallerde önemli açılımlar gerçekleştiği zaman uluslararası alanda pozitif anlamda imaj değiştiriyoruz. Bu yüzden bu tür programlar çok önemli" diye konuştu. İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ise konuşmasında "Hazırlıklarını 2010 yılından bu yana sürdürdüğümüz ilk İstanbul Tasarım Bienali'nde, son dönemde tüm dünyada ivme kazanan tasarım ve ona bağlı yaratıcı alanların tamamını kapsayacak bir etkinlik düzenleme amacını taşıdık. Tasarımı bir kültür öğesi olarak ele almayı, farklı yönleriyle sorgulamayı, yeniden düşünmeyi ve düşündürmeyi hedefleyerek, bu alana İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın özgün bakış açısıyla yaklaşmak istedik" dedi.
ESKİ SİLAHLAR ORKESTRA OLDU
Bienalde Galata Özel Rum İlköğretim Okulu'nda bulunan ilginç eserlerden biri Pedro Reyes'in "Imagen" adlı çalışması. Bülent Eczacıbaşı'nın bir süre önce kısaca bahsettiği ve merakla beklenen bu eser, tamamen orijinal silahlardan yapılma bir masa dolusu müzik aletinden oluşuyor. Ziyaretçiler böylece silahları bambaşka bir fonksiyonda görüyor.
AKBİL 'LE ANKET
Bienalde İstanbul'u ve İstanbul'u tasarlamayı konu alan "Ben Başkan Olsam" adlı eseri görenler, yanında bulunan ekrana İstanbulkart ya da Akbil'lerini okutarak İstanbul'la ilgili soruları yanıtlıyor. Yanıtlar ekrandan ziyaretçilerin Facebook sayfasına yönlendiriliyor ve burada yayımlanıyor. Böylece herkes kısa bir süreliğine de olsa İstanbul'u yönetmenin nasıl bir his olduğunu öğreniyor.
KEBAPÇI, BİENALDE
Beyoğlu'nda yıllarca ahşap bir kulübede hizmet verdikten sonra kentsel dönüşüm sürecinde yıkılan Adil Kebap Dürüm, modernleşmeyi ve kaybedilen mekânları anmak için, bienal vesilesiyle İstanbul Modern'in ortasına yeniden kuruldu. Hem de buranın işletmecisi aynı zamanda ses sanatçısı olan Adil Tekirdağ tarafından... Tekirdağ, "Her şey modernleşti, kulübe de apartmana döndü" dedi. Proje kuşkusuz bienalin en ilginç eserlerinden biri.