Mevlana Eğitim ve Kültür Derneği (MEKDER) Başkanı Abdülhamit Çakmut, yaptığı açıklamada, tarihi Kars Kalesi'nin işletmesini alan Kars Oteller ve Lokantalar Derneği (KARSOD) tarafından ramazan ayı dolayısıyla 19 Ağustos Cuma akşamı ''Ebu-l Hasan Harakani'den Mevlana'ya Giden Yol, Tasavvuf Müziği Eşliğinde Semazen Gösterileri'' programı düzenleneceğini bildirdi.
Türbesi Kars'ta bulunan Ebu-l Hasan Harakani ve türbesi Konya'da bulunan ünlü düşünür ve mutasavvıf Mevlana'yı manevi bir atmosferde buluşturacak etkinlikte, 18 kişilik grupla semazen töreni icra edeceklerini belirten Çakmut, törene Mevlana'nın 22. kuşaktan torunu Esin Çelebi'nin de katılacağını kaydetti.
Esin Çelebi'nin konuşmasıyla başlayacak etkinlikte, tasavvuf müziği konserinin ardından sahne alacaklarını anlatan Çakmut, günümüzde işin ehli olmayanların değişik mekanlarda yaptıkları ve adına da ''sema gösterisi'' dedikleri etkinlikleri eleştirdi.
Sema töreninin, büyük bestelerle 3 devr-i veledi ve 4 selamının olduğu, bütün törenin ağdalı bir şekilde anlatıldığı bir dini ritüel olduğunu anlatan Çakmut, İstanbul'da restorasyonu tamamlanan Galata Mevlevihanesi'nin henüz açılmadığını, Yenikapı Mevlevihanesi'nin de Fatih Üniversitesi Medeniyetler İttifakı Enstitüsüne devredildiğini, bu nedenle tam anlamıyla sema töreni yapılan mekan kalmadığını kaydetti.
Çakmut, sema töreninin, gösteri mahiyetinde mevlevihane dışında otellerde, lobilerde, iş merkezlerinde, iftar çadırlarında yapılmasının canlarını yaktığını ifade ederek, ''Dışarıda yapılan gösterilerin içinde mevlevilikten başka her şey var. Sarı, kırmızı, pembe, yeşil tennurelerle (Mevlevi dervişlerinin giydikleri geniş etekli elbise) İstiklal Caddesi'nde dolaşıyorlar. Kısacası bir handikap ve başıboşluk gidiyor. Bunlarla mücadele ediyoruz, gerekli durumlarda yargı yoluna başvuruyoruz'' diye konuştu.
'ADAM YERKEN FILDIR FILDIR DÖNERSENİZ OLMAZ'
Sema törenini ehline uygun yapmayanların, sahte semazenlerin Türk ve İslam kültürüne zarar verdiğini dile getiren Çakmut, şu bilgileri verdi:
''Sema töreni için 3 unsurun oluşması lazım. Mekan, seyreden insan ve zaman. Bunların üçü uygun olmazsa, semah töreni olmaması lazım. Adam yemek yemeye devam ederken siz orada fıldır fıldır dönerseniz ne yeri, ne mekanı, ne zamanı. Kutsal ramazan ayı için söylüyorum. Yemek yendikten sonra küçük bir gösteri sunulursa makul olabilir ama kafanıza göre millet yemek yerden sema töreni yaparsanız olmaz. Sünnet düğününde sema töreni olmaz. Kültür ve Turizm Bakanlığı sema törenlerinin nasıl yapılacağını ilişkin bir genelge yayımladı. Ben, genelgeye uyuyorum ama uymayan birçok grup var.''
Mevleviliğin çok önemli bir kültür olduğunu ve üzerinde çok ciddi çalışılması gerektiğini kaydeden Çakmur, ''Büyük bir virtüoz olabilirsiniz ama ayini şerifleri bilmeniz lazım. Ben 30 yıldır mevleviliğin içindeyim, göğsümü gere gere 'Ben mevleviyim' diyemiyorum. Çok zor bir şey'' dedi.