Kültür ve Turizm Bakanlığı AB müktesebatının en önemli fasılı 'Fikir ve Mülkiyet hakları' konusunda önemli bir eşiğe geldi. Düzenlemeye göre, bandrol suçları re'sen soruşturulacak. İnternette telifli eserleri korsan indirenler önce para cezasına sonra da suçu tekrarlamaları halinde hapis cezasına çarptırılacak. Eser sahibine ödenen telif ücreti ölümü halinde yakınlarına verilecek. Ancak, bulunamadıkları takdirde bakanlık, banka hesabı açtıracak ve iki yıl boyunca hesap açık kalacak. İki yılın sonunda, hâlâ bir ses çıkmazsa yakınlara ödenecek telif ücreti muhtaç sanatçılara verilecek.
Bu yılın sonuna kadar AB'ye düzenlemenin hayata geçirileceği sözünü veren bakanlık, mevcut yasada, değişiklik öngören düzenlemeyi Bakanlar Kurulu'na sunduktan sonra TBMM'ye sevk edecek. Sinema ve Telif Hakları Genel Müdürlüğü'nün son üç yılına damgasını vuran çalışma, emeğin sömürülmemesi için her ayrıntıyı düzenliyor. 5846 Sayılı Kanunu'nun 30 maddesinde değişiklik yapılıyor. Mevcut yasaya 17 madde ekleniyor. AB'nin beklediği düzenlemenin önemli ayrıntıları şöyle:
İNTERNETTEN İNDİRME: İnternetten yasa dışı resim, fotoğraf, kitap, müzik, sinema filmi indirenlere önce para cezası verilecek. Suç tekrarlanırsa hapis yolu görünüyor.
MESLEK BİRLİKLERİ KURUMSALLAŞACAK: Meslek birlikleri kurumsallaştırılacak. Daha az sayıda meslek birliği olacak.
DİGİTÜRK -D SMART: Yeniden iletim platformuna giren Digitürk- D Smart gibi kanallar telif hakkı ödeyecek.
ANINDA İMHA: Yakalanan korsan yayınların bir an önce imha edilmesi için önlem alındı. Bandrol suçları re'sen soruşturma kapsamına alındı.
AĞIR YAPTIRIMLAR: Eserlerin dijital ortamda korunmasını sağlayan 'teknolojik koruma'nın ihlal edilmesi halinde söz konusu kişi ya da kişilere ağır yaptırımlar getiriliyor.
DERLEYENLER DE HAK SAHİBİ: Derleyen ve kaynak kişilerin de hak sahibi olmasının yolu açıldı. Bugüne kadar eser sahibi olarak görülmeyen bu kesim bundan böyle telif üzerinden para alacak.