Türk edebiyatının usta kalemlerinden Ahmet Ümit yine bir ilke imza attı. 90'lardan itibaren yazdığı romanlarıyla polisiye edebiyata ciddi bir prestij kazandıran ve gerçek anlamda edebiyatımızdaki ilk 'polisiye kahramanı', başkomiser Nevzat'ı yaratan Ümit, şimdi de yabancı ülkelerde oldukça yaygın olan, film ve kitaplardan yola çıkılarak yapılan kültür turunu Türkiye'de başlattı.
Kültür turunun odağında, yazarın yaşadığı şehir İstanbul'a saygısını sunduğu son kitabı
İstanbul Hatırası var. Ümit bir ilke imza atarken SABAH da yanındaydı. İşte turdan notlar:
►Tur kapsamında kitaptaki İstanbul'un tarihi mekânlarında işlenen yedi cinayet ekseninde kentin geçmişini bizzat Ahmet Ümit anlattı. Yaklaşık 100 okurun (profesörlerden, öğretmen ve öğrencilere katılanlar çeşitlilik gösteriyordu) katıldığı turda Sarayburnu'ndaki Atatürk heykeli, Konstantin Sütunu, Yedikule Surları'ndaki Altın Kapı, Ayasofya, Topkapı Sarayı, Süleymaniye Camii, Mimar Sinan'ın türbesi gezildi. Tur Kurtuluş'taki Despina Meyhanesi'nde tamamlandı.
►Çoğu koyu bir Ahmet Ümit hayranı olan okurlar, yazarla uzun uzun sohbet etme imkânı buldular. Ümit de turdan son derece keyif aldı. Günün sonunda Ümit sonbaharda okurlarıyla bir tur daha yapalabileceğinin müjdesini verdi.
►Bir tarihçi olmamasına ve 'ben bir yazarım' vurgusunu sürekli yapmasına rağmen Ümit'in tarih bilgisi yerinde.
İstanbul Hatırası için 10 yıl çalışan ve bir kütüphane dolusu kitabı hatmeden yazar, romanını yazarken bütün tarihi mekanları 'başkomiser titizliğinde' tek tek dolaşmış. Bu birikim turda da kendini gösterdi.
►İlk defa böyle bir tercübe yaşadığını anlatan Ümit, eskiden korsan eylemlerde yaptığı konuşma tecrübesinin bu turda çok işine yaradığını anlattı.
►Mimar Sinan, Ümit için İstanbul'u İstanbul yapan en önemli insanlardan biri. Ümit onun mütevazi kişiliğinin herkese örnek olması gerektiğini ve onun yaşamının 'İyi insan nasıl olur' sorusuna net cevap olduğunu söyledi.
►Tur kapsamında Ümit'in ateşli tarih anlatımına tanık olan kimi vatandaşlar hazır kitleyi bulunca, Türkiye'deki kutuplaşmalardan rahatsızlığını dile getirmeyi ihmal etmediler. Bir teyzenin 'Bizi sevgi kurtaracak' sözleri oldukca manidar bulundu.
►Yaşadıkları kentin tarihini, canlı kanlı sevdikleri bir yazarın ağzından dinlemek okurlar için bulunmaz bir fırsattı. Gezinin sonunda okurlar Türkiye'deki okullarda tarih anlatımının sorunlu olduğu konusunda hem fikirdi. Ümit de kuru tarih anlatımının insanları tarihten soğuttuğunu söyleyip "Eğer insanlara tarihi doğru düzgün anlatırsanız ilgiyle dinliyorlar ve öğrenmeye çalışıyorlar" dedi.
►Çoğu okur
İstanbul Hatırası'nı yazarın en başarılı romanı olduğunu düşünüyor.
Beyoğlu Rapsodisi ile
Kavim de okurların gözde Ahmet Ümit romanları arasında.
►Antonina Turizm'in, Buket Aşçı'nın danışmanlığında düzenlediği kültür turu İstanbul üzerine kitap yazan yerli ve yabancı yazarlarla devam edecek.