İslami Edebiyat Vakfı Onursal Başkanı Ali Nar hoca bu sabah saatlerinde hayata gözlerini yumdu.
Merhumun cenazesi yarın Cuma namazından sonra Fatih Camii'nden kaldırılacak.
ALİ NAR KİMDİR?
1938 yılında Erzurum ili Hasankale'de doğdu. İlkokula üç yıl gecikmeli olarak doğduğu köyde başladı.1953 yılında Kayseri İmam Hatip Lisesi'nde öğrenimine başladı. Altıncı yılında Erzurum İmam-Hatip Okuluna intikal eder ve üstün başarıyla mezun olur. Aynı yıl İstanbul'da yatılı olarak dört yıl okur. Osmanlı ulemasından artakalan bazı hocalardan feyz alır. Edebiyat zevkini de Mahir İz'den alır. Ömer Nasuhi ve Ahmed Davudoğlu da feyz aldığı alimlerdendir. İstanbul'da devrin, şair yazar ve ulemasını tanır. Ama üzerinde en büyük etkiyi büyük şair Necip Fazıl'dan görür. Necip Fazıl'la tanışma ve tanınma onun ufkunu değiştirir ve edebiyata ağırlık vermesine neden olur.
1964 sonbaharında Diyarbakır İmam-Hatip okulunda öğretmenliğe başlayan Ali Nar, İstanbul 'da başladığı ve dergilerde, gazetelerde neşrini denediği şiir ve makalelerini oradaki "Yeni Şark Postası" adında mahalli gazetede sürdürür. Orada şair Ömer Faruk Turgut da onu Sezai Karakoç'la tanıştırır. Bu Ali Nar'ın yazı hayatında yeni bir hareket sağlar. Serbest şiir ve deneme türüne yönelir. Üslub'unda da Karakoç'un etkisi başlar...
"Fetih" ilk basılan kitabı (piyesi) ardından "Koro" (Piyes) ve üçüncü olarak da; M.T.T.B (Milli Türk Talebe Birliği)'nin açtığı tiyatro yarışmasında birinci olan "Muhtar Kafası" piyesi basılmış ve bütün Türkiye'de yüzden fazla yerde sahnelenmiştir.
1975'te eğitim ve araştırma maksadıyla burslu olarak Irak'a ve Ortadoğu ülkelerine gitmiş gördüklerini ve Hac sırasında tanıyıp dinledikleriyle, oralardan derlediklerini; "Ortadoğu Günlüğü" diye bir seyahatname neşretmiştir. Gezi kitaplarını, roman, hikaye, şiir,tiyatro,dini eser ve çevirileri izlemiştir. Türkiye ve İslam dünyasının ilk bilim-kurgu romanı olan Uzay Çiftçileri kitabının da yazarı olan Ali NAR'ın elli civarında eseri yayınlanmıştır. Eserlerini telif, tercüme, edebi ve ilmi olarak dört başlıkta toplamak mümkündür.
Milli Gazete ve Yeni Devir'de; Büyük Doğu, Pınar, Mavera, Yeni Sanat, Sedir, Çınar,Tohum, Hilal, İslam, M.Gençlik, Düşünce ve Hakses dergilerinde yazdı.
1986'larda Dünya İslami Edebiyat Birliği ile ilgi kurdu.1989,1991,1994,1996'larda İstanbul' da Dünya İslami Edebiyat Konferanslarını tertipledi. 1997' de Dünya İslami Edebiyat Birliğinin Türkiye Şubesini kurdu.
1986'da "İslami Edebiyat" dergisini kurdu. Bu dergi halen yayınlanmaya devam etmektedir.
ESERLERİ
Ali Nar'ın dinî, ilmî, edebi sahalarda telif ve tercüme eserlerinin sayısı elliyi aşkındır. Romanları Arapça'ya çevrildi, İngilizce yayın yapan uluslararası edebiyat dergilerinde kitapları tahlil edildi; bazı piyesleri yüzlerce kez sahnelendi.
Başlıca edebî telifleri arasında;
Fetih,
Koro,
Muhtar Kafası (bu eser M.T.T.B ödüllü almıştır),
Porselen Dişli Demokrat,
Ezan Donanması,
İki Sonsuzda Gerilim,
Kan Denizi,
Ortadoğu Günlüğü,
Anadolu Günlüğü (bu eser. Yazarlar Birliği ödülü almıştır).
Arılar Ülkesi,
Uzay Çiftçileri sayılabilir.
Dini ilmî telifleri arasında
Kırk Hadisle Müslüman Kimliği,
Hicret,
İlm-i Kelam Dersleri,
Cep ilmihali ilk sırada yer alır.
Arapça'dan çevirdiği eserler:
Necib el-Kiylani'den Cakartalı Kız,
Kuzey Kahramanları,
Kara Gölge ve İlahî Nur'u,
A. Ahmed Bâkesir'den Cihada Çağrı'yı sayabiliriz.
Arapça'dan çevirdiği ilmî eserler arasında ise
Said Ramazan el-Bultî'den Fıkhu's-Siyre
Akaid Risaleleri
Abdülmecid Zindanî'den iman Yolu sayılabilir.