Dünyanın en büyük devlet adamlarına vezirlik yapan Nizâmülmülk'ün İran'ın Isfahan şehrindeki türbesi, köhne bir vaziyette bulunuyor.
1092'de Hasan Sabbah'ın fedaisi tarafından öldürülen efsanevî devlet adamının yattığı türbenin kapısı da kilitli tutuluyor. Tarihi türbeye ait kitâbe muhafaza edilemediği gibi, girişinde de tabela yer almıyor. Türbenin içindeki kabir, ancak karşısında bulunan Mescid-i Mehdi'nin çatısına çıkılarak görülebiliyor. Yazarımız Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci, İran seyahatinde şahit olduğu bu ilgisizlikten çok müteessir olduğunu belirterek, büyük Türk veziri Nizâmülmülk'ün türbesinin Türkiye'den alâka beklediğini söyledi...
Sultan Tuğrul, Alpaslan ve Melikşah gibi üç büyük Selçuklu hükümdarına vezirlik yapmış olan Nizâmülmülk, Ortaçağın en büyük devlet adamlarından sayılır. Nizamiye medreseleri adıyla İslâm dünyasında ilk müstakil üniversiteyi kurdu. 10 şehirde yükselen bu medreseler, bütün Müslüman medreselerine numune teşkil etti. Avrupalılar da üniversitelerinde, bu sistemi örnek aldı.
Nizâmülmülk'ün devlet adamlarına nasihatlerini ihtiva eden Siyasetnâme kitabı meşhurdur. Aynı zamanda hadis âlimi idi. Ehl-i sünnetin güçlenmesine çok hizmet etmiş; bu yolda hayatını vermişti.