Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Kaan Aydos, "Yakın tarihli çalışmalara göre, daha önce tüp bebek başarısızlığı yaşamış çiftlerde eğer sperm DNA hasar oranı yüksekse testislerden alınacak spermlerle tüp bebek yapıldığında gebelik şansı anlamlı derecede artacaktır. Tüp bebek yapıldığında gebelik başarısı %50-60 civarında olur. Bunda önemli bir faktör, spermlerin DNA denilen genetik malzemelerindeki hasarlanmadır. Uzun süre beklemelerine rağmen eşini gebe bırakamayan erkeklerde sperm DNA hasarı anlamlı derecede yüksek bulunmakta. Böyle durumlarda hem gebelik şansı azalmakta hem de düşük riski artar. Sperm DNA hasarları tedavi ile düzelebilir. Ama bazen düzelmeyebilir de. Oysa aynı erkeklerde testislerden sperm alındığında bunların hasar oranı yaklaşık 5 kat daha düşük gelmekte. Araştırmalar, menideki hasar oranının %24 olmasına karşın, testis spermlerinde bunun %4'e kadar düşük olduğunu göstermekte. Meniden alınan spermlerle tüp bebek yapılıp sonuç alınamayan olgularda, testislerinden alınan spermler kullanıldığında çiftlerin yarısında gebelik elde edilmekte. Araştırıcılar, tüp bebek başarısızlığında önce sperm DNA hasarına bakılmasını, yüksek olanlarda testislerden alınacak spermlerle tüp bebek yapılmasını önermekteler. Sperm DNA hasarı yüksek olanlarda testis spermi kullanılması durumunda düşük oranları da 3 kata kadar azalabilmekte.
DNA hasarı olan spermler normal fertilizasyon yani döllenme yapabilirler ama asıl etkisi zigot oluşup da embriyoda daha genetik aktivitenin yeni başladığı dönemde görülmeye başlar. Dolayısıyla, beşinci gün blastosist evresine gelememe, implantasyon olmaması ya da düşük şeklinde sorunlarda sperm DNA hasarları daha ön planda düşünülmeli. Yaklaşık 3000 çiftte yapılan bir araştırmada, DNA hasarı yüksek spermlerle yapılan tüp bebek sonrası düşük riski 2 kat artmaktaydı.
Sonuç olarak, tüp bebek başarısızlıklarında sperm DNA hasarı yönünden bir araştırma yapılması ve tedavi ile düzeltilemiyorsa testislerden alınacak spermlerle tüp bebeğin tekrarlanması önerilmekte."
Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Kaan Aydos