Korsan fırın cenneti haline gelen Adana'da belediyeler üzerine düşen görevi yerine getiremeyince açıkta ekmek satışı giderek yaygınlaşmaya başladı. Vatandaşın, 'Suriye ekmeği' ya da 'Halep ekmeği' adını verdiği ekmekler sadece kenar mahallelerdeki semt pazarlarında değil, kentin birçok merkezi caddesinde de açıktan satılmaya devam ediyor. Korsan fırınlarda üretilen pide ve somun ekmekler ise mahalle aralarında pikaplarla ya da üç tekerlekli bisikletlerle üzeri bezle örtülerek alıcıya ulaştırılırken, Fırıncılar Odası'nın halk sağlığını tehdit eden bu duruma karşı açtığı savaş sonuçsuz kalıyor.
HALK SAĞLIĞI TEHLİKEDE
Adana Fırıncılar Odası Başkanı Mahmut Alptekin, korsan fırınların ve sokakta satılan ekmeklerin gerçek anlamda faaliyet gösteren fırıncı esnafını olumsuz etkilediğini söyledi. Kayıt dışı olduğu için ülke ekonomisine de darbe indiren korsanlarla verdikleri savaştan netice alamadıklarını belirten Başkan Mahmut Alptekin, "Ruhsatını alan, vergisini ödeyen, yanında sigortalı işçi çalıştıran fırıncı esnafı, hiçbir mali yükümlülüğü bulunmayan korsan fırınlara karşı haksız bir rekabete giriyor. Üstelik bu fırınların ürettiği ekmeklerin ise halk sağlığını tehdit ettiği biliniyor" diye konuştu.
UCUZ AMA GRAMAJI DÜŞÜK
Adana'da herkesin gözü önünde sokaklarda ekmek satışının yapıldığını ve yaptıkları tüm girişimlerine rağmen bir sonuç alamadıklarını açıklayan Alptekin, "Adamlar kendilerinden o kadar emin ki, zabıtanın cirit attığı semt pazarlarında, caddelerde, sokaklarla açıkta ekmek satışını rahatlıkla yapıyor. Kimse dur demiyor. Korsan fırınlarla ilgili ilçe belediyelerine suç duyurusunda bulunduk ancak kimsenin kılı kıpırdamadı. Bu ekmeklerin nasıl üretildiği belli değil. Fiyatı biraz ucuz ama gramajı düşük, nasıl unla yapıldığı, hangi maya kullanıldığı belli değil. Dikkat etmek gerek" dedi. Gıda güvenliğinin tarladan sofraya kadar kontrol altında, güvenilir şartlarda yürütülmesi gereken bir zincir olduğunu ve her aşamasının kontrol mekanizmasının içerisinde olması gerektiğini, vurgulayan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan, "Bu sürecin herhangi bir aşamasındaki zafiyet gıda güvenliğiyle ilgi risk oluşturur. İzlenebilirliği sağlanamayan hatta sorumlusu dahi tespit edilemeyen şartlarda açıkta satılan her türlü gıda, önüne geçilmesi gereken bir sorundur" şeklinde konuştu.