CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Cumhuriyet tarihinin en kanlı darbe girişimiyle parlamenter demokratik sistemimize kastedilmek istendi. Bunun mücadelesini birlikte verdik, vereceğiz ve vermek zorundayız. Cumhuriyet'i tam demokrasiyle taçlandırmak zorundayız. Medya özgürlüğü, yargı bağımsızlığı, kadın erkek eşitliğinin, herkesin aşının ve işinin olduğu mutlu bir Türkiye'yi oluşturmak zorundayız." dedi.
Kılıçdaroğlu, Anafartalar Zaferi·'ni·n 101. yıl dönümü dolayısıyla Çanakkale'nin Eceabat ilçesine bağlı Büyükanafarta köyünde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, 101 yıl önce insanların gün doğarken, omuzlarında silah, düşmana saldırmak için emir beklediğini belirterek, Anafartalar'da binlerce kefensiz vatan evladının yattığını söyledi.
Şehitleri kaç yıl geçerse geçsin unutturmayacaklarını, çocuklara anlatacaklarını vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Cumhuriyet, bize altın tabak içinde sunulmadı. Bizim sınırlarımız, birileri tarafından belirlenmedi, birileri tarafından cetvelle çizilmedi. Her kilometresinde, metresinde, santimetresinde alın teri, kan, gözyaşı var. Cumhuriyetimiz, bu kadar değerlidir ve onu sonuna kadar korumak, hepimizin görevidir." diye konuştu.
Çanakkale Savaşı'nın detaylarına da değinen Kılıçdaroğlu, "Eğer bu ülkenin minarelerinde beş vakit ezan okunuyorsa, ülkenin insanları eşit yurttaş olarak cadde ve sokaklarda rahat gezebiliyorsa, kadın erkek eşitliğini sağlayabiliyorsak, Cumhuriyet'i demokrasiyle taçlandırıyorsak bunların temelinde, harcında Mustafa Kemal'in alın teri vardır." ifadelerini kulandı.
"BİRİLERİNİN ÜLKEYİ ELİMİZDEN ALIP 'BEN ŞUNU YAPACAĞIM' DEMEYE HAKKI YOKTUR"
Binlerce şehidin verdiği mücadelenin mübarek ve kutsal olduğunu, bu mücadelenin kavgacısı ve sürdürücüsü olmak gerektiğini dile getiren CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:
"Birilerinin ülkeyi bizim elimizden alıp 'Ben şunu yapacağım, Cumhuriyet'i kaldıracağım' demeye hakkı yoktur. Buna izin de vermeyeceğiz. Son zamanlarda acı bir olayla karşılaştık. Cumhuriyet tarihinin en kanlı darbe girişimiyle parlamenter demokratik sistemimize kastedilmek istendi. Bunun mücadelesini birlikte verdik, vereceğiz ve vermek zorundayız. Cumhuriyet'i tam demokrasiyle taçlandırmak zorundayız. Medya özgürlüğü, yargı bağımsızlığı, kadın erkek eşitliğinin, herkesin aşının ve işinin olduğu mutlu bir Türkiye'yi oluşturmak zorundayız."
TÖRENDEN NOTLAR
Çanakkale Savaşlarının yaşandığı Gelibolu Yarımadası sınırları içinde yer alan Büyükanafarta köy meydanında düzenlenen tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.
Törende, müzisyen Vedat Sakman, Anafartalar Zaferi hakkında konuşma yaptı, müzik dinletisi sundu. Daha sonra Tuğba Meşeli adlı öğrenci şiir okudu. Opera sanatçısı Güvenç Dağüstün, Kuvayımilliye destanını seslendirip, "Çanakkale Türküsü"nü söyledi.