Türkiye'nin vize serbestisi ve geri kabulün uygulanması için yapıcı tavrını bugüne kadar devam ettirdiğini fakat Avrupa'da artan İslamofobi ve Türkiye karşıtlığının yansıması olarak buradaki politikacılardan olumsuz açıklamalar geldiğini hatırlatan Çavuşoğlu, siyasetçilerin bu yola tevessül etmesinin Avrupa'nın geleceği için çok endişe verici olduğunu anlattı.
REFERANDUM SİNYALİ
Çavuşoğlu, 67 ya da 69 kriteri yerine getiren bir ülkeye böyle bir muamele yapılamayacağını vurguladı. Türkiye'nin hangi adımları atabileceğini, hangilerini atmayacağını muhataplarına söylediğini dile getiren Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
'İSRAİL'LE İLİŞKİLERDE HAMAS ŞARTI OLAMAZ'
"Örneğin bu ortamda terör ile ilgili bir değişiklik yapamayacağımızı söyledik. Timmermans ile Antalya'da mutabık olduğumuz üzere uzmanlarımız 2-3 Haziran'da bir araya geldi. Bu arada, çalışma grubunu tekrar harekete geçirdik. AB ve Avrupa Konseyi nezdinde diyaloglarımız devam ediyor. Dün Timmermans ile telefonda görüştük. 30 Haziran'da 33. fasılı açacağız ancak ayrıca da Timmermans ile AB Bakanımız ve hatta Adalet Bakanımızı da davet edeceğiz ve bir araya geleceğiz. Biz başından beri nasıl AB üyesi ülkeler Türkiye'nin AB üyeliğini referanduma götüreceğiz dedilerse biz de müzakereler bittikten sonra sözünü söyleyin, biz de Türkiye olarak halkımıza soracağız demiştik. Yani müzakereler tamamlandıktan sonra tabii ki halkımıza soracağız. Biz gücümüzü milletimizden alıyoruz. Bu, tıkanmalar olduğu zamanlar için de geçerlidir. Yani şu anda müzakere süreci tıkanırsa, Sayın Cumhurbaşkanımızın söylemek istediği, bundan sonra nasıl devam edeceğimizi halka sorabiliriz.
BAŞBAKAN'DAN AB'YE: VARSIN OLMAZ OLSUN VİZE MUAFİYETLERİ
AB SÖZÜNDE DURMUYOR
Çünkü halkımız da AB'den gelen açıklamalardan dolayı büyük bir rahatsızlık ve AB'nin sözünde durmamasından dolayı da bir güven bunalımı var. Biz de çok ciddi baskı altındayız. Vatandaşlarımız bizi de eleştiriyor. Bu kadar Türkiye karşıtlığının olduğu bir yerde bizim daha fazla adım atmamızı ya da gözden geçirmemizi istiyor. Dolayısıyla ileride tıkanma olursa vatandaşımıza sorarız adım atmak için. Bunları söyledikten sonra sanki bir tehdit gibi algılanıyor. Bu bir tehdit değil, Türkiye'nin hayati konularda karar alırken halkıyla istişaresi gibi algılamalıdır. Ama biz inanıyoruz ki önümüzdeki toplantılarla beraber yine aklıselim hakim olacak ve yolumuza AB ile özellikle vize serbestisi konusunda devam etmek istiyoruz. Hakkımız olan bir şeyi istiyoruz. Gürcistan tüm kriterleri yerine getirdiği halde bile bu ülke halkına vize verilmemesinin de ayrı bir haksızlık olduğunu da vurgulamak isterim."
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: AB MÜZAKERELERİ İÇİN REFERANDUMA GİDEBİLİRİZ
ALMAN SİYASETÇİLERİN İNCİRLİK'E GİRİŞİ
Bakan Çavuşoğlu, Almanya Savunma Bakanlığından bir yetkiliye İncirlik Üssü'ne girişine izin vermediğine yönelik haberlere ilişkin, Türkiye'nin DAEŞ'e karşı koalisyonun aktif bir üyesi olduğunu söyledi. Türkiye'nin DAEŞ ile mücadele etmek için İncirlik Üssü'nde asker bulundurmak ve uçaklarını getirmek isteyen koalisyon üyesi ülkelere her türlü teknik desteği verdiğini belirten Çavuşoğlu, bu çerçevede Almanya, ABD, İngiltere, Katar, Suudi Arabistan'ın unsurlarının İncirlik'te konuşlandığını hatırlattı.
Çavuşoğlu, "Bu üsse gelmek isteyen askeri teknik heyetlerin hepsi gelebiliyor fakat şu aşamada askeri olmayan heyetlerin ve özellikle de siyasetçilerin İncirlik'e girişi uygun görülmemektedir. Olayın özü budur." diye konuştu.