Bir gazetenin Giresun'da terör örgütü PKK'nın saldırılarına karşı resmi başvuruda bulunanlardan 750 kişiyi gönüllü korucu olarak görevlerine başladığı haberi dikkatleri bu yöne çekti. Peki köy korucuları ne yapar, bu göreve nasıl başlarlar, hangi şartları taşımaları gerekir? 26 Mart 1985 tarihinde 442 sayılı Köy Kanununun 74. maddesinde yapılan değişiklikle muhtarın teklifi, kaymakamın kabulü ile gönüllü ya da valiliğin teklifi ve İçişleri Bakanı'nın onayı ile geçici olarak görev yapılan ve köy koruculuğu adıyla oluşturulan kurum. İdari bakımdan kaymakamların, mesleki bakımdan ise Jandarma Bölük Komutanı'nın emir ve komutası altındadırlar.
TÜRKİYE GENELİNDE 47.800 MAAŞLI KORUCU VE 25.000 GÖNÜLLÜ KORUCU BULUNUYOR
2014 yılının Şubat ayı rakamlarına göre Türkiye genelinde 47.800 maaşlı korucu ve 25.000 gönüllü korucu bulunuyor. 20.000 korucu ise meslekten emekli olmuş durumda. 2015'te İçişleri Bakanı Selami Altınok, Doğu ve Güneydoğu'daki 22 ilde 5.000'e yakın yeni korucu alınacağını açıkladı. Korucuların Doğu ve Güneydoğu'daki köylerin boşaltılmasında, siyasi ve faili meçhul cinayetlerin işlenmesinde rol oynadıkları kaydedilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre, 1985'ten 1997'e kadar görevde ihmal, yardım ve yataklık, adam öldürme, dolandırıcılık, kadın kaçırmak, ırza geçmek, uyuşturucu madde, silah ve muhimmat kaçakçılığı, büyük ve küçük baş hayvan çalmak, mesken masuniyeti ihlali, köy ve aşiretler arası çatışmaya girmek, terör, asayişe müessir, zabıtanın takibini gerektiren ve kaçakçılık olayları kapsamına giren suçları işleyen toplam 23.817 geçici köy korucusunun görevine son verildi. İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre, 1985'ten Mart 2009'a kadar 123.476 kişi "geçici köy korucusu" olarak görev yaptı ve bunlardan 38.945'i hakkında adli veya idari işlem yapıldığı için görevine son verildi. İnsan Hakları Derneği'nin koruculuk sistemine yönelik raporuna göre 1990'dan bu yana 183 kişi köy korucuları tarafından öldürüldü, 259 kişi yaralandı. Mayıs 2009'da Mardin'in Mazıdağı ilçesi Bilge köyünde 7'si çocuk 44 kişinin öldürüldüğü katliamın zanlısı Mehmet Çelebi, 17 yıl koruculuk yaptığını ve iki faili meçhul cinayete tanıklık ettiğini dile getirdi. Çelebi'nin ihbarıyla tutuklanan köy korucusu Burhan Çelebi'nin, 5 Ağustos 1994'te öldürülen Davut Karçi'yi tasarlayarak öldürmek suçundan ömür boyu hapis istemiyle yargılanmasına başlandı, ancak dava zaman aşımından düştü.
Sayıları çeşitli dönemlerde 77 bini aşan geçici ve gönüllü köy korucuları, idari bakımdan Kaymakamların, mesleki bakımdan ise Jandarma Bölük Komutanının emir ve komutası altındadırlar.
Bazıları ise korucu kimliği ile silah, uyuşturucu vb. kaçakçılığı yapmışlardır. İşledikleri fiiller yüzünden mahkemece aranan korucular, maaşlarını düzenli olarak aldıkları halde yakalanamamışlardır. 1985 yılında başlatılan Koruculuk uygulamasında 1997 yılına dek geçen süre içerisinde 23 bin 817 geçici köy korucusu görevinden uzaklaştırılmıştır. Bu korucuların 20 bin 319'unun görevi ihmal suçunu işlediği açıklanmıştır. İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı rakamlara göre, koruculuk uygulamasının başlatıldığı tarihten günümüze kadar geçen 21 yıl içerisinde, 2 bin 402 korucu terör suçlarına karışmış, 936 korucu hakkında mala karşı işlenen suçlardan, 1234 korucu hakkında şahsa karşı işlenen suçlardan, 428 korucu hakkında da kaçakçılık suçundan işlem yapılmıştır.
KÖY KORUCUSU TANIMI, ANLAMI
Görev: Bir organ veya hücrenin yaptığı iş. İşlev. Bir cümlede bir dil biriminin öbür birimlerle ilişkisi aracılığıyla yerine getirdiği iş. Resmî iş, vazife. Bir nesne veya bir kimsenin yaptığı iş. Bir kimseye veya bir kurula verilen özel amaçlı iş, misyon. Bir değerin başka değerlerle olan ilişkisi.
Korucu: Orman veya kır bekçisi. Kırsal bölgede güvenlik güçlerine yardımcı olan sivil görevli.
Çevre: Kişinin içinde bulunduğu toplumu oluşturan ortam. Bir şeyin yakını, dolayı, etraf, periferi. Düzlem üzerindeki bir şekli sınırlayan çizgi. Yağlık. Bir kimse ile ilişkisi bulunanlar, muhit. Aynı konu ile ilgisi bulunan kimselerin tümü, muhit. Hayatın gelişmesinde etkili olan doğal, toplumsal, kültürel dış faktörlerin bütünlüğü. Bir birimden önce veya sonra gelen aynı türden birimlerin tümü, bunların oluşturduğu küçük grup, kontekst.
Kırsal: Az insanın barındığı, genellikle kır durumunda olan yer. Kır ile ilgili.
Emniyet: Güvenlik. Güven, inanma, itimat. Polis işleri. Güvenlik işlerinin yürütüldüğü yer. Bir araçta güven sağlayıcı parça.
Kimse: Herhangi bir kişi, kim olduğu bilinmeyen kişi.
Mart: Yılın üçüncü ayı.
Tarih: Bir olayın gününü, ayını ve yılını bildiren söz. Toplumları, milletleri, kuruluşları etkileyen hareketlerden doğan, olayları zaman ve yer göstererek anlatan, bu olaylar arasındaki ilişkileri, daha önceki ve sonraki olaylarla bağlantılarını, karşılıklı etkilenmeleri, her milletin kurduğu medeniyeti inceleyen bilim. Tarih dersi. Tarih kitabı. Bir konuyu geçmişi ve gelişimi içinde inceleyen anlatı.
Sayılı: Herhangi bir sayısı olan. Sayısı belli olan, sayılmış olan. Az görülen, önemli, mahdut.