Yüksek Seçim Kurulu ve Radyo Televizyon Üst Kurulu A Haber'e 12 yayın cezası daha verdi. Son verilen bu cezayla birlikte A Haber'e verilen yayın cezası 29'a ulaşmış oldu. Yayın durdurma süresi de 34 saate ulaştı.
A Haber'e verilen cezalar karartmaya dönüştü. Yüksek Seçim Kurulu 1 Kasım seçimleri öncesinde yapılan yayınlar nedeniyle A Haber'e 12 ceza daha verdi. Daha önceden verilen 17 ceza ile birlikte toplam ceza miktarı 29'a yükseldi. Son verilen bu ceza ile birlikte yayın durdurma süresi 34 saate ulaştı. YSK ve RTÜK 7 Haziran seçimlerinden sonra da A Haber'i hedef almış ve 40 yayın durdurma cezası daha vermişti.
Verilen cezaları Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yiğit Bulut canlı yayında değerlendirdi. "Kurumların kendini sorgulaması lazım" diyen Bulut, demir perde mantığıyla bu işlerin yürümeyeceğini söyledi.
YİĞİT BULUT – CUMHURBAŞKANLIĞI BAŞDANIŞMANI
'DEMİR PERDE MANTIĞIYLA İŞ YÜRÜMEZ'
Burada dünyayı konuşuyoruz, yeni dünyayı konuşuyoruz, liderler daha fazla demokrasi diyor, daha fazla insan hakları, daha kaliteli yaşam diyor, ironik bir şekilde bunun konuşulduğu Türkiye'de televizyonların kapatılmaya çalışıldığı, yayın karartma cezası verildiği… Bu gerçekten aslında çok üzücü, burada gördüğümüz ruhu Türkiye dünyaya yansıtırken Türkiye'nin lider haber kanalına böyle bir ceza veriliyor. Kurumların kendini sorgulaması lazım. Bu kurumların maalesef ruhu çok eskilerde kalmış, demir perde ülkesi mantığı ile bu işler yürümez.
İSMAİL KAPAN - TÜRKİYE GAZETESİ GENEL YAYIN YÖNETMENİ
7 Haziran öncesinde de buna benzer gerekçelerle bazı televizyon kanallarına çok yüksek oranda cezalar verilmişti. Bu tartışıldı, bir sonuç çıkmadı. Anlaşılan o ki aynı yaklaşım ile devam ediliyor. Oysa kendi ekonomisini kendisi yürüten, özel televizyon kanallarının resmi devlet televizyonu gibi bir yayın politikasına sahip olma mecburiyeti yok. RTÜK'ün bu manada devletin televizyon kanallarına olan yaklaşımı ile özel sektör televizyon kanallarına yaklaşımı arasında bir fark olmalıydı. YSK'nın da bu hususu dikkate alması gerekirdi ama her iki kurumun da gereken özeni, hassasiyeti göstermediğini anlıyoruz buradan.
TURGAY GÜLER- GÜNEŞ GAZETESİ GENEL YAYIN YÖNETMENİ
Kabul edilemez bir şey, altını ısrarla çizmek lazım. Geçmiş olsun demek istemiyorum bu hatadan nasıl dönülmesi gerekiyorsa dönülmeli. RTÜK bir rapor hazırlıyor, YSK ceza veriyor. Bir kere YSK'nın kararlarının tartışmaya kapalı olmasında bile bir problem var. Maalesef Türkiye'de hiç kimse hiç olmayacak yerde demokrasi, medya özgürlüğü kavramlarını tartışır, ama tartışılması gereken yerde herkes kulağını kapatır. YSK ve RTÜK medya özgürlüğünü ihlal etmiştir. İzleyicinin en temel hakkını elinden alıyor, mesleği yapılamaz hale getiriyor. Tek kanallı dönemlere ilişkin adetlerdi bunlar. Yeni Türkiye'de, yeni dünyada böyle cezalara yer olmadığı gibi siz özel medya kuruluşlarını elinizdeki geri dönüşü olmayan bir takım haklarla sorgulanamaz bir takım 'haklarla' yetkilerle gasp edemezsiniz, bu kabul edilemez bir şey.
HASAN KARAKAYA - YENİ AKİT GAZETESİ GENEL YAYIN KOORDİNATÖRÜ
2015 Türkiye'sinde son derece ayıp bir karar. Bu tür kararların izah edilecek tarafı yok. A Haber özel bir kanal, devletin kanalı değil. Artık o tek kanallı Türkiye'de değiliz. RTÜK acaba örneğin, Beşiktaş Tv'ye ceza verip, sen Fenerbahçe'ye ya da Galatasaray'a, Trabzonspor'a niye yer vermedin diye acaba ceza veriyor mu? Bu saçmalık olur. Bunu yapmıyorsan, nasıl onlar birer özel kanal ise A Haber gibi kanallar da özel kanal. Bunun bir düzenlemesinin yapılması lazım, yeni Meclis döneminde, sanıyorum gerek RTÜK, gerek YSK'nın yetkileri konusunda herhalde biraz düzenleme yapılır, geniş yetkilerin ellerinden alınması gerektiğine inanıyorum.