Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile yaptığı görüşmeden de koalisyon çıkmadı. Davutoğlu, "Temmuzdan bu yana olabilecek bütün yolları denediğime inanıyorum. Üretilebilecek bütün formülleri muhataplarımla paylaştığıma inanıyorum. Son olarak Bahçeli, AK Parti'yle bir koalisyonu mümkün görmediğini ifade etti" dedi. Başbakan Ahmet Davutoğlu ile MHP lideri Devlet Bahçeli koalisyon görüşmesi için dün bir araya geldi. CHP ile görüşmelerin olumsuz sonuçlanması üzerine Davutoğlu, Bahçeli'den randevu istemiş ve TBMM'de görüşmek üzere randevulaşılmıştı. Dün Kocatepe'deki şehit cenazesine beraber katılan iki lider de kısa süre arayla TBMM'ye geçti. Cenaze nedeniyle saat 14.00'te yapılması gereken görüşme 14.20'de başlayabildi. Görüşmeye Davutoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile katılınca Bahçeli de yardımcısı Edip Semih Yalçın'ı yanına aldı. Yaklaşık 2.5 saat süren görüşme sonrasında Bahçeli ve Davutoğlu önceki görüşmenin aksine gülümseyerek ve el sıkışarak basına poz verdiler. Bahçeli, Davutoğlu'nu kapıya kadar uğurladı. Bahçeli parti genel merkezine geçerek, kurmaylarıyla 20 dakika süren bir görüşme daha yaptı. AK Parti Genel Merkezi'ne geçen Davutoğlu ise şunları söyledi:
MÜMKÜN GÖRMEDİKLERİNİ SÖYLEDİ: Sayın Bahçeli'ye her şeyden önce teşekkür ederim, açık dürüst, samimi bir görüşme gerçekleştirdik. Öncelikle güvenlik operasyonları kapsamında bir bilgi paylaşımı oldu. Terörle mücadele kapsamında geldiğimiz aşamayı paylaştım. Kendisi de son derece açık bir ifadeyle, tam bir dürüst ve samimiyet içinde daha önce kamuoyuyla paylaşmış olduğu dört konuyu da gündeme getirerek bunlar tek tek ele alındığında AK Parti'yle bir koalisyonu mümkün görmediğini ifade etti. Yaklaşımını saygıyla karşıladığımı ifade ettim.
'HAYIR' OYU VERECEKLER: Bir koalisyon mümkün görünmüyor. Bir azınlık hükümetine desteği daha önce de kabul etmeyeceğini ifade etti. Erken seçim kararı için de toplantıya katılacaklarını ama erken seçime destek vermeyeceklerini ifade etti. Bu 4 konuda bu kez, müzakere yapmak üzere değil ama parti olarak bizim kanaatlerimizi açık yüreklilikle paylaştım.
CUMHURBAŞKANINI MÜZAKERE ETMEYİZ DEDİM: Cumhurbaşkanlığı makamı ile ilgili herhangi bir konu koalisyon müzakeresinin parçası yapmayacağımızı ifade ettim. Çözüm Süreci bağlamında gündeme getirilen başlıklar içinde 13 yılda elde edilen kazanımlarla birlikte terörle mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceğimizi, kamu düzeninden taviz verilmeyeceğini ama demokratikleşme kararını aynı kararlılıkla sürdüreceğimizi söyledim. 17-25 Aralık konusunda gündeme getirdiği bağlam itibariyle bunların paralel yapılanma çerçevesinde yürütülen darbe teşebbüsleri olduğunu ama şeffaflık konusunda her türlü adımı atmaya hazır olduğumuzu ifade ettim.
MKYK İLE İSTİŞARE EDECEĞİM: Maalesef çok arzu etmemize rağmen gerek Sayın Kılıçdaroğlu ve CHP, gerekse Bahçeli ve MHP ile koalisyon oluşturmanın zemini olmadığı açık şekilde ortaya çıkmış bulunmaktadır. İlk fırsatta MKYK'da arkadaşlarımızla istişare edeceğim daha sonra Sayın Cumhurbaşkanımızla istişareyle atacağımız adımlarla ilgili değerlendirmede bulunacağız.
GEREKİRSE GÖREVİ İADE EDERİM: 9 Temmuz'dan bu yana olabilecek bütün yolları denedim, üretilebilecek bütün formülleri paylaştım. Ama zemin yoksa, muhatabım olan genel başkanların verdiği karar süreçlerine saygım sonsuz. Bu anlamda yeni bir adım atmayı gerektirecek tablo yok. MKYK yetkilendirmiş olduğu için Sayın Cumhurbaşkanımızla da istişare ettikten sonra gerekmesi halinde görevi iade edeceğim.
MHP'DEN TEKLİF GELMEDİ: MHP tarafından bir öneri gelmedi. Güvenlik ve terörle mücadele bağlamında bilgilendirme sonucunda, Sayın Bahçeli kararı ifade ettiler. Kendi istişareleri sonucunda gelmiş oldukları kararı ifade ettiler. Bizim tarafımızdan bu 4 şart müzakere edilmiş değildir. Müzakere sonucu bir anlaşmazlık söz konusu değil. Sayın Bahçeli bir koalisyon zemini olmadığını ifade etti. Daha sonra bütün bu diğer ihtimalleri de azınlık hükümetine destek, kısa süreli erken seçim hükümeti ve bir erken seçim kararının da mümkün olduğunu, hayır diyeceklerini ifade etti. Bunları teyiden konuştuk. Karşı bir teklif bize gelmiş değil.
ERDOĞAN KABUL EDECEK
Başbakan Davutoğlu bugün saat 14.00'de AK Parti MKYK'yı toplayacak. Davutoğlu'na koalisyon görüşmeleri için tam yetki veren MKYK'da, hükümeti kurma görevinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a iade edilmesi konusu da gündeme gelecek. Ardından saat 19.30'da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Erdoğan tarafından kabul edilecek Davutoğlu'nun, görüşmede hükümeti kurma görevini iade etmesi bekleniyor.
DAVUTOĞLU DÖRT SEÇENEKLE GİTTİ
Davutoğlu, MHP lideriyle görüşmeye çantasında 4 teklifle gitti. Buna göre Bahçeli'nin üslubunu yumuşatması ve demokratikleşme adımlarına destek vermesi durumunda uzun dönemli koalisyon teklifi Davutoğlu'nun önerdiği ilk alternatifti. Davutoğlu'nun çantasındaki ikinci seçenek ise CHP'ye önerilen süreli koalisyon teklifiydi. Bu koalisyon bir reform hükümetini işaret ediyordu. Teklif, terörle sonuna kadar mücadele edilirken vatandaşların demokratik kazanımlarının daha da artırılması için ek düzenlemeler yapılmasını kapsıyordu. Yine seçim barajının düşürülmesi, yeni anayasa, Seçim Kanunu'nda değişiklikler de bu teklifte yer alan başlıklar arasında bulunuyordu. Üçüncü seçenek ise AK Parti'li azınlık hükümetine destekti. Bu, terör şartları dikkate alınarak yine seçim barajının düşürülmesi gibi kısa vadede yapılacak reformların yer aldığı 2016'nın bahar aylarında seçim yapılması şartını öngören bir teklifti. Son teklif ise mevcut hükümetle kasımda bir tekrar seçim yapılması kapsamıyla masaya geldi.
23 AĞUSTOS'TAN SONRA '116' TAKVİMİ İŞLEYECEK
7 Haziran'daki milletvekili seçimlerinde sandıktan iktidar çıkmayınca başlayan koalisyon görüşmeleri dün tamamlandı. MHP'nin, AK Parti'nin bütün tekliflerine kapılarını kapatması üzerine, geriye iki seçenek kaldı. İlk olasılık, TBMM Başkanı ya da AK Parti grubunun Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırarak seçim kararı alması. MHP'nin buna da 'hayır' oyu vereceği yönündeki açıklamaları bu ihtimali düşük kıldı. Zira AK Parti'nin milletvekili sayısı, tek başına seçim kararı almasına yetmiyor. Bu nedenle en güçlü ihtimal olarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TBMM Başkanı'na danışarak ülkeyi seçime götürme seçeneği kaldı. Böylelikle Türkiye'de bir ilk yaşanmış olacak. Daha önce hükümet kurulamadığı için Türkiye'nin yeniden seçime gittiği ve geçici Bakanlar Kurulu'nun oluşturulduğu bir dönem yaşanmadı. Erdoğan'ın, 45 günlük sürenin dolacağı 23 Ağustos'tan itibaren Anayasa'nın 116'ncı maddesindeki yetkilerini kullanması bekleniyor. Erdoğan, 116'ncı madde gereğince TBMM Başkanı İsmet Yılmaz'a danışarak seçimlerin yenilenmesi kararı vercek. Bu kararı izleyen 90 günü takip eden ilk pazar günü Türkiye tekrar seçime gidecek. Geçici bakanlar kurulu, seçimlerin yenilenmesi kararının Resmi Gazete'de ilanından itibaren 5 gün içinde kurulacak. Geçici Bakanlar Kurulu için güvenoyuna başvurulmayacak. AK Parti'ye 11, CHP'ye 6, MHP ve HDP'ye 3'er bakanlık düşecek. Ancak MHP'nin bu hükümette yer almayacağı belirtiliyor.