Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), emekli albay Cemal Temizöz'ün, 2009'da Gülen cemaatine yönelik operasyon hazırlığındayken Balyoz ve faili meçhul soruşturmalarında tutuklanmasını mercek altına aldı. Paralel Yapı'nın, eski PKK itirafçılarını gizli tanık yaparak Temizöz'ü suçlattığı belirlendi. Paralel örgütün kumpasını araştıran HSYK müfettişleri, faili meçhul davasında görev yapan savcılar Ergün Tokgöz, Ahmet Karaca, Adem Özcan, başsavcı Durdu Kavak, hakim Menderes Yılmaz hakkında soruşturma başlattı. Müfettişler, daha önce de Balyoz ve Ergenekon davalarının hâkim ve savcılarıyla ilgili soruşturma açmıştı.
OPERASYON YAPACAKTI
2009'da dönemin Hava Kuvvetleri Başsavcısı Ahmet Zeki Üçok, Kayseri'deki Hava Üs Komutanlığı'nda Paralel Yapı'yı soruştururken Ergenekon, Balyoz, sahte çürük çetesi gibi davalardan tutuklanmış, hakkında açılan çeşitli davalarda yüzlerce yıl hapis istemiyle yargılanmıştı. SABAH'ın ulaştığı bilgiye göre; Üçok, Hava Üs Komutanlığı'ndaki soruşturmada, askeri belge ve üst düzey komutanların bilgilerini çalan 3 astsubay tespit etti. Yapılan soruşturmada bu astsubayların sivil uzantıları olduğu ve Gülen cemaatinin imamından talimat aldığı belirlendi. Dönemin Kayseri Jandarma Komutanı Cemal Temizöz ise bu soruşturmanın sivil ayağına yönelik operasyon hazırlığındayken, yargı ve emniyetteki paralel ekibin daha erken davranması üzerine tutuklandı. Paralel Yapı'nın operasyonuyla tutuklanan Temizöz, Cizre'de görev yaptığı dönem, 1993-95 yıllarında Şırnak bölgesinde işlenen faili meçhul cinayetlerle suçlandı. Temizöz, Eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atak, PKK itirafçıları ve korucuların aralarında bulunduğu 7 kişi ile birlikte yargılandı.
PKK'YA HEDEF YAPILDI
Cezaevinde, özellikle PKK'lıların kaldığı bölümdeki koğuşlara konuldu. 2009'da özel yetkili Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın iddianamesinde savcılar Temizöz için 9 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi. 3 Ocak 2014'te davanın esasına ilişkin savcılık mütalaasında, Temizöz'ün 5 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 100 yıl hapis cezasına çarptırılması talep edildi. Yetki uyuşmazlığı üzerine dosya Yargıtay 5. Ceza Dairesi'ne gönderildi. Yargıtay, eylül ayında ilk olarak Temizöz'ün tahliyesine karar verdi. Güvenlik gerekçesiyle Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 18 Haziran'da yapılan son duruşmada savcılık, Temizöz'le birlikte toplam 8 sanığın tamamının beraatini istedi.Temizöz, İstanbul'daki Balyoz darbe planı davasında da yargılanıp önce 18 yıl hapis cezasına çarptırılmış ancak yeniden yapılan yargılamada beraat etmişti. Gelişmeler üzerine İstanbul'daki Balyoz ve Ergenekon davalarının hakim ve savcıları hakkında soruşturma yürüten HSYK, Diyarbakır'da faili meçhuller dosyasını da mercek altına aldı. HSYK müfettişleri, faili meçhul davasının iddianamesini hazırlayan savcı Ergün Tokgöz, dönemin Diyarbakır Başsavcısı Durdu Kavak, duruşma savcıları Ahmet Karaca ve Adem Özcan ile davaya bakan Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi başkanı Menderes Yılmaz hakkında soruşturma başlattı.
TSK 'DAN ÖZLÜK AÇIKLAMASI
Bu arada Balyoz davasından beraat eden 293 asker ile ilgili TSK açıklama yaptı. Terfi işlemlerinin devam ettiği belirtilirken, Albayların terfi durumunun ise YAŞ'ta değerlendirileceğine vurgu yapıldı. Ayrıca personelin tutuklu kaldıkları sürede alamadıkları özlük haklarının da ödenmeye devam edildiği duyuruldu. Bu personel haricindekilerin terfi ve kademe ilerlemesinin devam ettiğini açıklayan TSK, bu personelin özlük haklarının da ödenmeye devam edildiğini duyurdu.
GİZLİ TANIKLARIN İFADELERİ İŞLEME BİLE KONULMADI
Yapılan
incelemede, Temizöz hakkında iddiaların "Tükenmez Kalem" ve "Sokak Lambası" kod adlı PKK itirafçısı gizli tanıkların ifadelerine dayandırıldığı ortaya çıktı. Bu gizli tanıkların, Temizöz'le beraber aynı davada yargılanınca ifadelerini değiştirdikleri, bu ifadeler dışında delil olmamasına rağmen sanıkların müebbet hapis istemiyle yargılanmaya devam edildiği belirlendi. Gizli tanıkların "Bizi, yüzümüzü değiştirip Avrupa'ya göndereceklerdi. Maaş bağlanacaktı" diye dilekçeler verdiği ancak işleme alınmadığı görüldü. Dilekçeleri müfettişler işleme koyarak usulsüzlüğü belirledi.
AYM'DEN GİZLİ TANIĞA AYAR
Anayasa
Mahkemesi, kamuoyunun yakından takip ettiği ve sonradan hukuka aykırı birçok delilin bulunduğu belirlenen Ergenekon ve Balyoz gibi davalar başta olmak üzere birçok davada kullanılan gizli tanıklar için üç yaşamsal kriter getirdi. Mahkeme, "Gizli tanığın neden gizlendiğinin mutlaka kararda yer alması gerekir. Sadece gizli tanığın ifadeleriyle mahkumiyet hükmü kurulamaz. Gizli tanığın anlatımları diğer delillerin önüne geçirilemez" dedi. Şimdiye kadarki gizli tanık anlatımları ile şekillenen ve bundan sonra açılacak davalar için yaşamsal önem taşıyan karar bir bireysel başvuru nedeniyle alındı.