Yarın kutlanacak olan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları öncesinde İstihbarat birimlerinin yapmış olduğu çalışmalar neticesinde provokasyon uyarısında bulunması, İstanbul Polisini harekete geçirdi.
Özellikle son bir haftadır olası bir provokasyonun önüne geçmek için toplanan İl Güvenlik Kurulu tarafından tedbir amaçlı İstanbul Emniyeti proje üretti. Bu çalışmalar sonrasında son toplantıda 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Kutlamaları'nda güvenlik amacıyla 25 bin polisin görev yapmasına karar verildi.21 bin 700 polis İstanbul Emniyetinden olmak üzere 25 bin polisin görev alacağı etkinlik ve kutlamalarda Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ, Bursa gibi çevre illerden de 3 bin 300 polis görev yapacak.
Geçtiğimiz 1 Mayıs'ta 50 Toma ile önlem alan İstanbul Polisi bu yılki 1 Mayıs'ta çevre illerden gelen araçlarla beraber 65 Toma ile güvenlik önlemi alacak.
İŞTE İZİN VERİLEN MEYDANLAR
Taksim alanında kutlamalara kesinlikle izin verilmeyeceği öğrenilirken, Maltepe, Yenikapı, Kadıköy Salı pazarı, Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda kutlamalara izin verilecek.Alınan tedbirler çerçevesinde polis yetkilileri yürürlüğe giren İç Güvenlik Yasa Tasarısına dikkat çekerek, gösteri ve yürüyüş kanununda yapılan değişiklikle ceza alt sınırlarının arttırıldığını ayrıca kesinlikle maskeli eylem ve kutlamalara izin verilmeyeceğini belirtti.
GÖZALTI KARARI VERME YETKİSİ GENİŞLEDİ
Yeni yasa ile birlikte polise tanınan gözaltı yetkisini 1 Mayıs günü geniş çaplı olarak kullanacak olan İstanbul Valiliği her ilçede başta İlçe Emniyet Müdürleri olmak üzere İl Emniyet Müdür Yardımcılarının da aralarında bulunduğu polis yetkililerine gözaltı kararı verme yetkisi tanıdı. İstanbul'da Valilik tarafından 33 İlçe Emniyet Müdürü ile birlikte Terör, Asayiş, Güvenlikten sorumlu İl Emniyet Müdür yardımcılarına da bu süreçte gözaltına alma yetkisi verildi. Yeni yasa kapsamında kanunsuz ve izinsiz gösteri, kutlamalarda bulunacak olan gruplara anında müdahale ile gözaltı yapılacağı öğrenildi.
MOLOTOFA KESİNLİKLE MÜSAMAHA EDİLMEYECEK
Yeni yasayla birlikte gözaltı sürelerinin uzatıldığına da dikkat çeken Emniyet Yetkilileri ayrıca kutlamalar esnasında polise yönelik kullanılacak olan molotof, havai fişek, taş, bilye atma eylemlerine de kesinlikle müsamaha edilmeyeceğine bu suçların katalog suçlar kapsamına alındığını ve ceza alt sınırının 3 aydan 2 yıla yükseltildiğine dikkat çekti.
TERÖR GETTOLARINA ÖZEL ÖNLEMLER
Öte yandan istihbarat birimlerince son 15 gündür yapılan çalışmalarda başta illegal sol örgütler olmak üzere birçok örgütün kutlama ve gösterileri sabote edeceğine yönelik hazırlıklar yaptığı bilgisine ulaşan İstanbul Polisinin Terör Gettoları olarak bilinen Gazi Mahallesi, Sultançiftliği, Ümraniye gibi bölgelerde konuşlanan örgütlere yönelik çalışmaları devam ediyor.
CEZA SÜRELERİ BÜYÜDÜ
2911 Sayılı Kanunun kapsadığı Gösteri ve Yürüyüş maddeleri uyarınca izinsiz gösteri yapmak, maskeyle eylemde bulunmak, polise Molotof ve taş atmak gibi eylem ve suçların alt ve üst ceza sınırları değiştirildi. Bu suçların cezaları eski yasada 3 ay ile 2 yıl arasında iken yeni düzenlemeyle birlikte ceza alt sınırı 3 aydan 2 yıla üst sınır ise 2 yıldan 4 yıla yükseltildi.