Türkiye Belediyeler Birliği ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İmar Kanunu'nda yapılması planlanan düzenlemeleri "çok önemli bir aşama" olarak nitelendirerek, "İmar uygulamaları kentlerin gelişiminde önemlidir. Bu uygulamalar doğru, düzgün yapılmaz ise kentlerin geleceğini tehdit edebilmektedir. Kişiye özel imar düzenlemeleri yerine, şehir, bölge ve ülke planlarının bütüncül olarak ele alınması daha doğru bir yaklaşımdır" dedi.
Topbaş, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Kamu Yönetiminde Şeffaflık Programı kapsamında belediyeleri de yakından ilgilendiren İmar Kanunu'na ilişkin açıklamalarını AA muhabirine değerlendirdi.
Davutoğlu'nun yerel yönetimlerin daha şeffaf ve katılımcı olması yönündeki talimatları doğrultusunda Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın başkanlığında bir dizi toplantı düzenlendiğini hatırlatan Topbaş, ilgili bakanların da katıldığı bu toplantılarda, belediye başkanlarının da görüşlerini ifade ettiğini anlattı.
Kadir Topbaş, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Başbakanımız Davutoğlu'nun açıkladığı tasarıyı, koruma-kullanma dengesini dikkate alan, geçmişi korurken geleceği hazırlayan bir yaklaşım olarak değerlendiriyorum. Tasarıdaki yaklaşımlar hazırlık sürecinde Türkiye Belediyeler Birliği'nin görüşlerinin büyük ölçüde dikkate alındığını gösteriyor, bu sebeple Başbakanımız Davutoğlu'na teşekkür ediyorum. Bu tasarı, çok önemli bir aşamadır. Esasında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın 1994'te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olması ile başlayan, Erdoğan'ın Başbakanlığı süresince devam eden ve yerelleşmeyi, yerel hizmetlerle insanların yaşam kalitesini yükseltmeyi ön plana alan yerel yönetim devriminin güçlenerek devam ettiğinin göstergesidir."
"
Kentlerin geleceği, dünyanın geleceğidir"
Dünyada kentleşmenin giderek güç kazandığını vurgulayan Topbaş, kırsaldan kente göç olgusunun çağın en önemli meselesi haline geldiğini söyledi.
Kadir Topbaş, kentlerin geleceğini hazırlamanın dünyanın geleceğini hazırlamak anlamına geldiğini belirterek, "İmar uygulamaları kentlerin gelişiminde önemlidir. Bu uygulamalar doğru, düzgün yapılmaz ise kentlerin geleceğini tehdit edebilmektedir. Kişiye özel imar düzenlemeleri yerine, şehir, bölge ve ülke planlarının bütüncül olarak ele alınması daha doğru bir yaklaşımdır. İmar uygulamalarının kent ekonomisi ve ülke ekonomisine sağlayacağı toplam katkı üzerinden ele alınmasının Türkiye'nin geleceğine önemli katkılar sunacağını düşünüyorum" diye konuştu.
"İstanbul'a özel yasa gerekli"
Türkiye Belediyeler Birliği ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Davutoğlu'nun 'İstanbul'a özel yasa hazırlanabilir' açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna şu yanıtı verdi:
"Davutoğlu'nun 'İstanbul'a özel yasa' açıklamasından büyük memnuniyet hatta heyecan duydum. Zira İstanbul bir ülke özelliği gösteriyor. Ekonomi olarak dünyanın 127 ülkesinden daha büyük durumda. Mevcut Büyükşehir Belediyesi Kanunu İstanbul'a dar geliyor. Bunun gerekli olduğunu düşünüyorum. İstanbul'un beklentileri de sorumlulukları da mevcut yasaya sığmayacak kadar büyük."