Genelkurmay Başkanlığı resmi web sitesi için dün akıllı telefon uygulamasını devreye sokarken, "IŞİD" kısaltmasını da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın öncülük ettiği şekilde "DEAŞ" olarak değiştirdi.
Genelkurmay Başkanlığı'nın daha önceki açıklamalarında IŞİD kısalması yer alıyordu. Genelkurmay'ın, Kilis'in Elbeyi İlçesi'nde 4 Ocak'ta yaşanan bir olay, dün yapılan "Türkiye'den Suriye'ye geçerek DEAŞ'a katılan dört kişi, Suriye'den Türkiye'ye yasadışı yollarla geçmeye çalışırken, güvenlik güçleri tarafından silahsız ve teçhizatsız olarak yakalanmıştır. Adli tahkikat başlatılmıştır" açıklamasıyla duyuruldu.
ERDOĞAN İLK KEZ PARİS'TE KULLANMIŞTI
Cumhurbşakanı Erdoğan ilk defa geçen Ekim ayında Paris'te terör örgütü IŞİD için "DEAŞ" kısaltmasını kullanırken, nedenini de örgütün İslam ile hiç ilgisi bulunmadığını belirterek açıklamıştı. Bu talebini özellikle yabancılarla yaptığı tüm görüşmelerinde tekrarlayan Erdoğan'ın istemine bakanlık da uydu. Ancak yayımlanan genelgede örgüte hem yeni bir kısaltma verildi, hem de örgütün "Devlet'ül İslamiyye fi'l Irak ve'ş Şam" olan Arapça adında bulunan "İslam" sözcüğü de çıkarıldı. Uluslararası literatürde olmayan DEAŞ kelimesinin açılımını Bakanlık "Devlet'ül Irak ve'ş Şam" olarak yaparak
örgütün adını da değiştirmiş oldu.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: IŞİD DEĞİL DEAŞ - TIKLAYIN
Dışişleri Bakanlığı da Erdoğan'a uydu
IŞİD'e DEAŞ diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Dışişleri Bakanlığı da uydu. Erdoğan, örgütün İslamla hiçbir ilgisinin olmadığını belirterek DEAŞ ismini kullanırken Dışişleri de örgütün Arapça DAİŞ olan orijinal kısaltmasından "İslam" sözcüğünü çıkarttı. Bakanlık, teşkilatından DEAŞ kısaltmasının kullanılmasını istedi.
Dışişleri Bakanlığı'nın, İslam yan yana olmaz" diyerek kısaltmasının içinde "İslam" geçen terör örgütü IŞİD'i, "DEAŞ" olarak kısaltılması yönündeki "talebine" uygun genelge yayımlayarak, Arapça orijinal ismini de değiştirdiği ortaya çıktı. Örgütün Arapça orijinal isminde de "İslam" sözcüğü yer almasına karşın; bakanlık genelgesinde örgütün adı "Devlet'ül Irak ve'ş Şam" olarak değiştirilirken, yazışmalarda "DEAŞ'ın açılımının kullanılmasından imtina edilmesi" istendi.