Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı'nın (TDV) birlikte yürüttüğü proje ile Türkiye genelinde, vatandaşların dini bilgiye ulaşmasını kolaylaştıracak Kadın, Aile ve Gençlik Merkezleri (KAGEM) açılacak.İlk etapta nüfusu 100 binin üzerindeki yerleşim merkezlerinde açılması hedeflenen ve bir akademi gibi işleyeceği belirtilen merkezler, bulunduğu şehrin üniversiteleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içinde çalışacak. KAGEM'lerde Kur'anı Kerim, sünnet, hadis, siyer, ilmihal ve temel dini bilgiler gibi dersler verilecek.
Bulunduğu şehrin bilim, kültür ve sanat merkezi olması amaçlanan KAGEM'ler, tercihen tarihi konak, köşk, han gibi binalarda faaliyet gösterecek ve sınıf şeklinde tasarlanacak. Herkese açık olacak merkezler, diyanet vakfının görevlendirdiği kadınlar tarafından yönetilecek.
KAGEM Müdürü Hicret Toprak, AA muhabirine Türkiye genelinde açmayı planladıkları merkezler hakkında bilgi verdi.
Toplumda dini bilgiye ulaşmada yeni kanallara ihtiyaç duyulduğu için KAGEM'leri hayata geçirmeye karar verdiklerini anlatan Toprak, "Dini bilginin toplumla buluşması için üniversitelerin dışında daha farklı mecralar gerekiyor. Bu kanallar bu güne kadar yeterli değildi, bu bilgi kirliliğine yol açabiliyordu. Bu bilgilendirmenin hem ehil ağızlardan hem de halka daha yakın ortamlarda olması gerektiğini düşündük" dedi.
Toprak, bu merkezlerden herkesin yararlanabileceğine işaret ederek, "Şubelerimizde desteğin büyük bölümünü ilahiyat fakültelerinden alacağımız için ilahiyat fakültelerinin büyük olduğu yerlerde açmaya başlayacağız. Nüfusu 100 binin üzerinde olan her kente şube açmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
ÜNİVERSİTELERE ALTARNATİF DEĞİL
Din bilgisinin insanlara sağlıklı kaynaklardan aktarılmasının önemine dikkati çeken Toprak, şunları söyledi:
"İnsanları, ehil ağızlardan dini bilgiyle buluşturmak istiyoruz. Herhangi bir cemaatin ya da vakfın kanalıyla değil. İnsanlar buralarda doğrudan Kur'anı Kerim ve Hazreti Peygamberin sünneti ile buluşabilecek. Şu anda ilahiyat fakülteleri topluma tam olarak açılamıyor. Bu proje ilahiyat fakültelerinin kadına, gençlere ve topluma açılmasını sağlayacak."
Toprak, isteyenlerin bu merkezlerde gönüllü olarak çalışabileceğini de belirterek, "Buralarda Kur'an'ı Kerim, tefsir, sünnet, siyer, hadis gibi dersler olacak. Bir üniversite gibi işleyecek. KAGEM'ler, üniversitelere bir alternatif değil, üniversitelerdeki bilgi birikiminin topluma akması sağlayacak merkezler. Buradaki ders verecek akademisyenler, akademik bir dili değil halk dilini kullanacak. Özellikle gençleri hedefliyoruz. Buralar cıvıl cıvıl şehrin kalbinin attığı yer olacak" ifadesini kullandı.