Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Dolmabahçe'deki Çalışma Ofisi'nde gerçekleştirilen toplantıda Başbakan Davutoğlu öncelikle misafirlerini dinledi.
Tek tek söz alan dini azınlık temsilcileri, 10 yılda Türkiye'de azınlıklara bakışın değiştiğini anlatarak, daha önceki dönemlerde yaşanan olumsuzluklardan örnekler verdi.
Papaz ya da ruhban sınıfından birisinin azınlık okullarında ders vermesine izin verilmemesi, bu kişilere pasaport verilmemesi, verildiğinde de en fazla 6 ay süreyle verilmesi, kiliselerin sinema ya da farklı amaçlara kullanılması gibi yaşananlar anlatıldı.
Fakat İskenderun'da sinema olarak kullanılan bir kilisenin restore edilip Ermeni cemaatine verilmesi, son dönemdeki olumlu gelişmelere örnek olarak aktarıldı.
Aynı şekilde hükümetin yurtdışına göç etmiş olanlara da "dönün" çağrısında bulunmasından duyulan memnuniyet dile getirildi. Komşu ülkelerden gelenlere kapı açılırken de din ve mezhep ayrımı yapılmaması sebebiyle Süryani ve Keldanilerden örnek göstererek, teşekkür edildi.
Başbakan Davutoğlu da gayrimüslim cemaatlerden bahsedilirken, "başka bir ülke" ile bir bağ varmış gibi değerlendirmeler yapıldığını, bunun yanlış olduğunu, "bu masa"da bulunan herkesin Türkiye Cumhuriyeti'nin eşit, öz vatandaşları olduğunu ifade etti.
TOPLANTIDA YENİ KİLİSE KARARI ALINDI
Toplantıda, restorasyon ya da eskilerin iadesi haricinde, Türkiye tarihinde ilk kez yeni bir kilisenin inşa edilmesi kararı alındığı da belirtildi. Buna göre, Süryani cemaati tarafından Yeşilyurt'ta kilise yapılacak. Devlet de kilisenin arazisini tahsis edecek.
BB yemekte öncelikle misafilerini dinledi. Tek tek söz alan dini azınlık temsilcileri 10 yıldır Türkiye'de azınlıklara bakışın değiştiğini anlatarak daha önceki dönemlerde yaşanan olumsuzluklardan örnekler verdiler. Papaz ya da ruhban sınıfından birisinin azınlık okullarında ders vermesine izin verilmemesi, bu kişilere pasaport verilmemesi verildiğinde de en fazla 6 ay süreli verilmesi, kiliselerin sinema ya da farklı amaçlarla kullanılması gibi yaşananlar anlatıldı.
Fakat son dönemde iskenderun'da sinema olarak kullanılan bir kilisenin restore edilerek Ermeni cemaatine verilmesi ise son dönemdeki olumlu gelişmelere örnek olarak aktarıldı. Aynı şekilde hükümetin yurtdışına göç etmiş olanlara da dönün çağrısında bulunmasından duyulan memnuniyet dile getirildi. Komşu ülkelerden gelenlere kapı açılırken de din, mezhep ayrımı yapılmaması sebebiyle Süryani ve
Keldani'lerden örnek göstererek teşekkür edildi. Sayın BB da konuşmasında gayrimüslim cemaatlerden bahsedilirken başka bir ülke ile bir bağ varmış gibi değerlendirmeler yapıldığını, bunun yanlış olduğunu, bu masada bulunan herkesin Türkiye Cumhuriyeti'nin eşit öz vatandaşları olduğunu ifade etti.