Aracın maliyetinin 322 bin TL olduğu, zırhlı olmadığı, makam aracının 2006 yılından bu yana yenilenmediği ve eski aracın sürekli arıza vererek hizmette aksamalara neden olduğu bilgisi paylaşıldı. Ayrıca aracın, Maliye Bakanlığı verdiği izin doğrultusunda, satın alma işlemleriyle ilgili her türlü ihale ve yasal prosedürün Devlet Malzeme Ofisi tarafından icra edildiği belirtildi.
Diyanet İşleri Başkanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden, dün bir gazetede yer alan "Makam Aracı 1 milyon TL" başlıklı habere ilişkin iki gündür süren tartışmalar dolayısıyla 15 maddelik yazılı bir açıklama yapıldı.
237 sayılı Taşıt Kanunu'nun 4'üncü maddesinde Kanuna ekli (2) sayılı cetvelde belirtilen makam hizmetlerinde kullanılmak üzere taşıt tahsis edileceğinin belirtildiği kaydedilen açıklamada, (2) sayılı cetvelde, Başbakanlık Müsteşarlıkları, Kamu Başdenetçisi, Askeri Yargıtay Başkanı, Üniversite Rektörleri, Diyanet İşleri Başkanı, Askeri Yargıtay Başsavcısı, Genelkurmay 2'nci Başkanı ve (J) Başkanlıkları, Kara, Deniz, Hava Kuvvetler Kurmay Başkanlıkları, Ordu, Kolordu, Tümen, Donanma, Hava Kuvvet ve Yurt İçi Bölge Kumandanlıkları, Harp Akademileri Komutanı, Bakanlık Müsteşarlıkları, Kaymakamlıklar, ... gibi makamlara en az beş (5) yıl kullanılmak üzere araç tahsis edileceğinin de hüküm altına alındığı belirtildi.
Aynı Kanun'un 10'uncu maddesinin değişik 5'inci fıkrasıyla; Kanun kapsamında edinilecek taşıtların menşei, silindir hacimleri ve diğer niteliklerini belirlemeye ve sınırlamalar getirmeye Bakanlar Kurulu'nun yetkili kılındığı kaydedildi.
10 Haziran 2014 tarihli ve 29026 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2014/6425 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki "237 Sayılı Taşıt Kanunu Kapsamında Edinilecek Taşıtların Menşei, Silindir Hacimleri ve Diğer Niteliklerinin Belirlenmesine Dair Karar"ın 1'inci maddesiyle de Diyanet İşleri Başkanlığı makamının da aralarında bulunduğu (2) sayılı cetvelde yer alan makamlar için "yabancı menşeli" araç alımına izin verildiği belirtildi.
"KASIM 2010'DA ARAÇ YENİLENMEK İSTENDİ FAKAT GÖRMEZ KABUL ETMEDİ"
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Din hizmeti faaliyetleriyle sadece ülkemizin en ücra köşelerine doğrudan ulaşmakla iktifa etmeyip, faaliyetlerini dünyanın dört bir yanına yayarak milletimizin ve ülkemizin yanı sıra insanlığın barış, kardeşlik ve dayanışmasına katkı sağlamak için yoğun bir tempoda çalışan Diyanet İşleri Başkanlığına 2006 yılında 1 adet Mercedes S 350 model araç tedarik edilmişti.
Bahsi edilen makam otosu, yoğun faaliyet temposu içerisinde fazlasıyla yıpranmış ve aynı zamanda 2010 yılında bakım esnasında meydana gelen vinçten düşme ile birlikte artan hasarı nedeniyle zaman zaman Diyanet İşleri Başkanının göreve giderken yolda kalmasına ve hizmette aksamalara sebebiyet vermiştir.
Diyanet İşleri Başkanı 11 Kasım 2010 tarihinde göreve başladığında kendisine makam aracının yenilenmesi ihtiyacı ilgili birimce bildirilmiş ise de kamu kaynaklarında tasarrufa verdiği önem sebebiyle bu öneriyi kabul etmemiştir. Ancak mevcut aracın bakım masraflarının gittikçe artması ve sık sık parça değişimini gerekli kılacak derecedeki aksaklıkların hizmetin yürütülmesine de olumsuz etki etmesi sebebiyle 2013 yılında yeni bir araç temini için gerekli usul işlemleri başlatılmıştır."
"GAZETENİN ANKARA TEMSİLCİSİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ GÖRMEZ'DEN ÖZÜR DİLEDİ"
Bu doğrultuda, 2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'na ekli "T" cetvelinde Diyanet İşleri Başkanlığına binek otomobil tahsisi izni verildiği kaydedilen açıklamada, "Bütçe Kanunu'nun mezkûr cetvelinde; belirli makam ve hizmetler için satın alınacak araçların bedellerini tespit etmeye Maliye Bakanlığının yetkili olduğu hükmü bulunduğundan, bütçeyle tahsis edilen ödenekten 350 bin TL'yi Başkanlık Makamına tahsis edilecek otomobil için kullanmak üzere Maliye Bakanlığından izin talep edilmiş, Maliye Bakanlığı Makamı söz konusu talebi yerinde bularak gerekli harcama iznini vermiştir. Bununla birlikte söz konusu aracın satın alma bedeli Maliye Bakanlığından alınan iznin de altında, 322 bin TL olarak gerçekleşmiştir" denildi.
Aracın satın alma işlemleriyle ilgili her türlü ihale ve yasal prosedürün Devlet Malzeme Ofisi tarafından icra edildiği, satın alma işleminin 16 Kasım 2014 tarihinde tamamlandığı belirtilen açıklamada, "Süreç içerisinde kamu yetkilileriyle yapılan görüşmelerde, Diyanet İşleri Başkanlığının uluslararası şiddet içerikli olayları önlemeye yönelik açıklamalarının doğurabileceği riskler de göz önünde bulundurularak, Başkanlık Makamı için zırhlı bir makam aracı verilebileceği de ifade edilmiş olmasına karşın, Diyanet İşleri Başkanı bu talepleri de kabul etmemiştir" ifadeleri kullanıldı.
13 Aralık'ta bir gazetede, "Makam Aracı 1 milyon TL" diye haber yapıldığı anımsatılarak, söz konusu haberin pek çok internet haber sitesi ve sosyal medyada daha önceki paylaşımlarıyla bilinen belli gruplar tarafından sistematik bir şekilde kamuoyuna ulaştırılmaya başlandığı kaydedildi.
Aynı gün gazetenin Ankara temsilcisi ve Genel Yayın Yönetmeninin Diyanet İşleri Başkanını arayarak haberi tahkik ettirmeden yayınladıkları için özür beyan ettikleri belirtilen açıklamada, "Türkiye Diyanet Vakfı imkanlarıyla Sayın Diyanet İşleri Başkanına ve Başkanlık merkezindeki diğer yetkililere makam aracı alındığı iddiasının asılsız ve mesnetsiz olduğu ve verilen rakamın doğru olmadığı hakkında açıklama yapılmıştır.
14.12.2014 tarihli gazeteler ve köşe yazarları yalan haberi sürdürmeye devam etmişlerdir.
Bu maksatlı ve gerçek dışı haberlerle Diyanet İşleri Başkanlığının şahsı manevisinin yanı sıra, özellikle de Diyanet İşleri Başkanlığıyla koordineli bir şekilde ulusal ve uluslararası sivil toplum faaliyetlerinde lider konumuna yükselen Diyanet Vakfı'nın hedef alındığında tereddüt bulunmamaktadır" denildi.